Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novo rješenje

HRT duguje još 422 mil. kuna poreza iz vremena Galića i Sutlića

'08.12.2009. Zagreb - Josip Popovac novi v.d. ravnatelj HRT-a. Photo: Antonio Bronic\\PIXSELL'
'Antonio Bronic/PIXSELL'
12.05.2011.
u 17:30

Uoči Dana HRT-a Prisavlju stigla nova "rođendanska čestitka" Ministarstva financija za razdoblje od 2006. do 2008., tj. porezni dug iz doba bivših ravnatelja Mirka Galića i Vanje Sutlića

Uoči Dana HRT-a i proslave 85. rođendana radija te 55. godine televizije Prisavlju je prije tri dana stigla nova porezna "čestitka": novo (prvostupanjsko) rješenje porezne uprave za razdoblje od 2006. do 2008. koje HRT tereti za novih 422 milijuna kuna!

Posrijedi su stari grijesi (neplaćene porezne obveze državi) bivše uprave HRT-a iz mandata Mirka Galića i Vanje Sutlića, na koje će se privremeno ravnateljstvo HRT-a na čelu s Josipom Popovcem žaliti Ministarstvu financija, pa se nadaju da će njihova žalba u drugostupanjskom postupku odgoditi i osporiti izvršenje. No tu je i još jedan stari dug, izvršno rješenje za PDV iz 2002. godine na 50 milijuna kuna, zbog kojeg je HRT već podnio žalbu Upravnom sudu jer je doneseno u poreznoj zastari.

– S PU smo dogovorili prolongiranje plaćanja 50 milijuna kuna dok se pred Upravnim sudom ne donese konačna odluka. U tom slučaju smatramo da je sve već palo u zastaru. Što se tiče drugog dijela duga od 422 milijuna kuna, mi nastojimo osporiti 290 milijuna kuna koji se odnose na PDV – kazao je v. d. glavnog ravnatelja HRT-a Josip Popovac.

Pomoćnica ravnatelja za financije Gordana Grandov objasnila je da vjeruju da se 290 milijuna može osporiti jer u zakonu neke stvari nisu bile eksplicitno precizirane.

Privremena uprava – ipak likvidna

No to ipak nije posve zasjenilo dobar poslovni rezultat kojim se privremeno ravnateljstvo danas pohvalilo na sastanku s novinarima: dok je 2009. završena s gubitkom od 105 mil. kuna, prošlu, 2010. završili su sa samo 16 mil. kuna gubitka. To znači da je HRT u odnosu na 2009. uspio smanjiti gubitak za 89 mil. kuna i, unatoč povećanju PDV-a od 90 mil., postići pozitivne pomake u poslovanju od čak 180 milijuna kuna. Takvi rezultati postignuti su zahvaljujući sustavnoj kontroli troškova i uspostavljenoj kontroli likvidnosti.

– Mi smo sada jedna prilično likvidna tvrtka i, da su nam dopustili restrukturiranje, rezultati bi bili i još bolji – naglasila je Grandov.

Novi program restrukturiranja – ponovno pred Vladu

A taj novi program restrukturiranja, koji Popovac kani ponovno predložiti Vladi za dvadesetak dana i koji se odnosi na trogodišnje razdoblje, među inim podrazumijeva i zbrinjavanje 428 ljudi (što u regularnu mirovinu, što uz poticajne otpremnine). Naime, na HRT-u je trenutačno 3428 zaposlenih, a prema planu nakon restrukturiranja trebalo bi ih biti oko 3000.

Procjene su da bi ih proces restrukturiranja stajao oko 200 milijuna kuna, a planiran je i investicijski ciklus od otprilike 220 milijuna kuna, koji uključuje i potpunu digitalizaciju i nabavu dvaju HD-digitalnih reportažnih vozila (koje HRT sada posuđuje). HRT, naime, do kraja godine mora pokrenuti i dva nova digitalna kanala pa su te investicije u tehničku opremljenost i modernizaciju prijeko potrebne i poprilično hitne.

 

Komentara 28

Avatar Sor@n
Sor@n
01:18 13.05.2011.

Evo što sam ja pročitao na jednom forumu....lažu li ga lažu Događaj je identičan mome prije par godina. _________________________________ Novi sam na forumu, pa slušajte ovo. Sjedim ja danas za kompom i surfam ( trenutno nezaposlen već 7 mjeseci )i ) kad ono netko zvoni. Ja otvorim a pogodi tko je ??? Niste prijavili Tv , a uz ostalo netko od susjeda vas je tužio da ne plaćate rtv pretplatu Ja i supruga i sin živimo u kući oko 2 godine a prijavljeni smo na adresu kod mojih roditelja koji žive u kući do nas, tako da nisam plaćao pretplatu.Tv sam posudio od oca tako da ja nisam vlasnik tv-a. Inspektor kaže da je netko u 12mj. 2010. utvrdio da imam Tv (tko ?, a nema i zapisnik o tome kod sebe) te hoće naplatiti unatrag pretplatu od 12 mj. Ja poludio i odbio, te ga \"polu\" pristojno odjurio iz dvorišta. Grozio se tužbom i kaznom od 2000 k. TV je vjerovatno vidio kroz prozor. ____________________________________________ Pa oni se ponašaju kao mafijaši kad reketaju . Fuj prljavi lopovi.

Avatar Sor@n
Sor@n
01:27 13.05.2011.

Oni doslovno žive na grbači ovog naroda a svi se bahate. Fuj s...o

TO
Toni12345
19:42 12.05.2011.

Informativni program HTV-a je lijepo podijeljen u dvije polit. struje: HDZ - Treći Dnevnik, Lice nacije, Puls Hrvatske, Dnevnik u 12, Dnevnik 19.30 (Apple) Kukuriku - Hrvatska uživo, Latinica, Dnevnik 19.30 (Šprajc), Nu2

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije