Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Navodni fiktivni računi

Hrgarek tvrdi da nije slao prijavu protiv šefa SDP-a

Zoran Milanović
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/5
17.07.2016.
u 21:15

Istražitelji su ispitali Zorana Milanovića i njegova prijatelja Igora Kneževića preko kojeg je navodno išao novac, nisu našli elemente za kaznenu prijavu

Direktor agencije za odnose s javnošću Madison Consulting Mladen Hrgarek optužio je predsjednika SDP-a Zorana Milanovića da je od njega 2009. zatražio da preko fiktivnih računa isplaćuje Igoru Kneževiću, Milanovićevu prijatelju i vlasniku obrta Intergrafik, 15.000 kuna mjesečno. Zbog tih optužbi bivši premijer nedavno je ispitan u zagrebačkom Županijskom odvjetništvu, koje je na kraju odbacilo tu prijavu. Madison je bio PR agencija SDP-a od 2004. do travnja ove godine.

Hrgarek je istražiteljima rekao, kako piše Jutarnji list koji je došao do iskaza u tom slučaju, da je tadašnji poslovni direktor SDP-a Gordan Maras 2009. htio smanjiti vrijednost ugovora koji je ta stranka imala s Madisonom. On se tome usprotivio, a nakon toga ga je, tvrdi, nazvao Milanović i rekao mu da neće smanjiti vrijednost ugovora, ali da zato mora mjesečno od toga iznosa 15.000 kuna isplaćivati Kneževiću.

Milanović mu je rekao, tvrdi Hrgarek, da Knežević ionako SDP-u radi usluge i da nađe način kako će to zatvoriti. Pristao je na kraju na to kako bi zadržao ugovor sa SDP-om pa je sklopio, kako je kazao, fiktivni ugovor s tvrtkom Intergrafik za obavljanja nekih istraživanja. Direktor Madisona izjavio je i da ga je Milanović nekoliko puta upozorio da neredovito plaća Kneževiću dogovoreni iznos te da bi Intergrafiku plaćao isključivo onda kad bi i njemu SDP uplatio novac.

Državnom odvjetništvu priložio je i 13 računa koje je od 2009. do 2011. Madison platio Intergrafiku, ukupno oko 200.000 kuna.

Milanović je pak negirao sve Hrgarekove optužbe. Izjavio je da s njim nikad nije razgovarao o Kneževiću. Priznao je da vlasnika Intergrafika poznaje već 30 godina i da taj obrt ima manju suradnju sa SDP-om. Isto tako je priznao i da je Maras htio smanjiti vrijednost SDP-ova ugovora s Madisonom. No to se nije dogodilo, nego je vrijednost ugovora sa tom PR agencijom, ustvrdio je Milanović, narasla sa 20.000 kuna na 60.000 kuna mjesečno.

Tek 2014., kad zaposlenica Madisona Zinka Bardić prestaje biti Milanovićeva savjetnica, taj je ugovor smanjen na 30.000 kuna mjesečno. Milanović je kazao da su ove godine raskinuli ugovor s Madisonom jer u zadnje dvije godine ta agencija nije opravdala produljenje ugovora. Knežević je pak istražiteljima kazao da je Hrgarek zvao njega i tražio ga usluge grafičkog i digitalnog tiska te da mu je isporučivao račune po obavljenim uslugama koje nisu bile fiktivne.

Odvjetništvo je odbacilo prijavu uz objašnjenje da su Milanović i Knežević dali uvjerljivija i logičnija objašnjenja. Hrgarek im, navodi se, nije dao uvjerljiv odgovor zašto je suradnja Madisona i Intergrafika prekinuta 2011., a suradnja njegove agencije sa SDP-om nastavila se još pet godina. Isto tako nisu našli vremensku povezanost uplata SDP-a Madisonu i te agencije Intergrafiku. Pri tome su utvrdili da je Madison samo povremeno plaćao Intergrafiku, a ne redovito mjesečno kako je to tvrdio Hrgarek.

Hrgarek nam nije htio komentirati cijeli slučaj pozivajući se na tajnost istrage. Kazao je samo da on nije dao iskaze u medije. Od njemu bliskih osoba može se pak čuti da nije Hrgarek prijavio Milanovića, nego da je s njim kontaktirala policija i da ga je ispitivala o suradnji Madisona sa SDP-om i tvrtkom Intergrafik.

Oni kažu i da je Hrgarek nezadovoljan što nije išao na poligraf, što je sam predlagao, i zato što nisu ispitane još neke osobe koje je spominjao u svom iskazu. Zbog toga je tražio reviziju odbačaja prijave. A jedan od onih koje je Hrgarek predlagao da potvrdi njegove riječi bivši je SDP-ovac Slavko Linić. On nam je kazao da je dobio neslužbene informacije da će biti pozvan dati iskaz, no to se nije dogodilo. Ni Igor Knežević nije htio komentirati optužbe na svoj račun, samo nam je kazao da je sve jasno iz onog što piše u novinama. Inače, on nije Igor Knežević Nevenke Tuđman iz afere s telefonskim centralama. U Hrvatskoj ima, kazao nam je, 11 Igora Kneževića.

Ni tadašnji (2009.) financijski direktor SDP-a Gordan Maras, baš kao ni sadašnji šef SDP-ovih financija Dinko Suton nisu željeli komentirati optužbe direktora Madisona Mladena Hrgareka. Komentar nismo dobili ni iz središnjice SDP-a. Poručili su samo da ne žele komentirati slučaj koji to i nije jer, kao što je, kažu, i vidljivo iz objavljenog teksta, ta je prijava odbačena.

>> 'Ne tražimo da Milanović ode s mjesta predsjednika SDP-a, već da ne bude premijer'

Komentara 42

BO
bojuki1
22:20 17.07.2016.

Ajmo partijski mediji, zataškajte sve, niste bez veze na dnu ljestvice po slobodi, cijeli svijet zna da Milanovićeva hobotnica kontrolira 90 posto medija, a ovdje u ovom slučaju Milanović je sve jasno, imamo konkretne dokaze i svjedoke protiv Milanovića kojee tužiteljstvo odbacuje, a odbacuju kaznene prijave jer Milanović kontrolira represivni aparat i dorh. Zamislimo da je na Milanovićevom mjestu u ovom slučaju neki HDZ-ovac, dorh bi 100 posto reagirao, a mediji rastrgali! Dorh-ova selektivnost u radu je očigledna. Sramota kako mediji šute o poslovima Kreše Milanovića čije tvrtke za koje lobira rade poslove za državu, sramota je da se šuti kako je Krešo Milanović dužan ljudima kojima je pak Milanović sredio milijunske zarade poslovima oko vjetroelektrana, tu su i pogodovanja oko zračne luke Zagreb, šteta za državu samo u te dvije Milanovićeve krim afere 3 milijarde kuna. Milanović često druge proziva za kriminal, ali on zapravo tako opisuje sebe i svoje kriminalne aktivnosti. Milanoviću je mjesto u Remetincu jer tolika količina kriminala i zlouporaba se ne može sakriti i nitko nije nedodirljiv vječno, past će Milanovićeva hobotnica kad tad.

Avatar Prosenjak
Prosenjak
22:16 17.07.2016.

Najprije se ovo sve zataškava dva tjedna, a onda imamo ovakav člank koji predstavlka sumrak novinarstva. Prvo se u naslovu članka kaže kako "Hrgarek tvrdi da nije slao prijavu" da bi tekstu stajalo nešto sasvim drug, a to je da on nije dao stvar u medije, a da neke "njemu bliske osobe" (to smo v eć vidjeli kod "visokog izvora iz vlade" ili "izvora uz vrha HDZ-a) tvrde ovo što stoji u naslovu. Dakle, ovdje imamo sve elemente politički angažiranog i nimalo neutralnog novinarstva, gdje se prvo zataškava, pa se laže u samom naslovu, pa se relativizira u članku i tvrdi nešto drugo, a ovdje je pak riječ o klasičnom kaznenom djelu koji se u opremi članka naziva "navodnim". A riječ je o tiskanju lažnih faktura za neobavljene poslove, što je klasičan oblik pljačke u Hrvata.

LE
LeonardS
21:33 17.07.2016.

Treba samo pogledati tijek novca ,to se ne može sakriti, ako postoje uplate pa isplate svaki prosječan knjigovođa će reči gdje je završio a papirnato ,ugovorno i sl. te poligraf to je za mazanje očiju ali samo onih koji dozvole da im se mažu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije