Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mirovinska reforma

Hrg: Oni koji će imati 41 godinu radnog staža moći će u mirovinu i prije 67. godine

Branko Hrg i Darinko Kosor o mirovinskoj reformi
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
25.09.2018.
u 12:13

Branko Hrg podsjeća da je još vlada Zorana Milanovića donijela odluku da se od 2038. godine u mirovinu ide sa 67 godina

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor i potpredsjednik HDS-a Branko Hrg, članovi vladajuće većine, pozdravili su danas odluku ministra rada i mirovinskog sustava Marka Pavića da će svi rođeni od 1962. godine nadalje moći odabrati povratak u samo prvi stup, dok će oni koji ipak ostanu u dva stupa dobiti dodatak od 27 posto na iznos koji su uplatili u prvi mirovinski stup do 2002. godine. Na iznos koji su uplatili u prvi stup od te godine dobili bi dodatak od 20,25 posto.

Rezultat je to, kažu, tri kruga razgovora njihovog Kluba zastupnika HDS-a, HSLS-a i HDSSB-a s ministrom Pavićem.

- Bitno nam je bilo da ostane otvoren povratak u prvi stup, mi pristali jer svi oni koji će imati jednake mirovine će ostati u drugom stupu, a to je negdje dvije trećine građana. Jedna trećina onih građana koji su primali minimalac imat će veće mirovine ako se vrate u prvi stup. Očekujemo da će se u javnoj raspraviti dogovoriti i neke druge stvari, recimo da će pasti dogovor oko roka od kad se radi do 67. godine. Ranije je bilo da će se to primjenjivati od 2038. godine, spušteno je na 2031., no mi očekujemo pomicanje tog roka – objasnio je Darinko Kosor na konferenciji za medije u Hrvatskom saboru.

Osim ovih nedostataka koji se popravljaju, najavljena mirovinska reforma i dijelova koje treba pohvaliti, nastavio je Kosor. Tu izdvaja smanjenje naknade za mirovinske fondove, zbog čega će oko 150 milijuna kuna godišnje više ostati za mirovine.

>> Pogledajte što su o najavljenoj mirovinskoj reformi rekli Branko Hrg i Darinko Kosor

- Očekujemo da se riješe pitanja oko penalizacije za odlazak u prijevremenu mirovinu, posebno pitanje penalizacije za poslodavce – jedno je ako želite sami u prijevremenu mirovinu, a drugo ako vas poslodavci tjeraju da idete u prijevremenu mirovinu – tvrdi Kosor.

Branko Hrg podsjeća da je još vlada Zorana Milanovića donijela odluku da se od 2038. godine u mirovinu ide sa 67 godina.

- To dakle nije ništa novo, to je doneseno 2014., ali očekujemo neko kompromisno rješenje da to ne bude 2031. godine, kako je sada predloženo. Smatramo da bi nekim grupacijama, određenim strukama trebali omogućiti da rade do 70. godine, recimo liječnicima, zašto ne bi radili ako žele – kaže Hrg. Naglašava i kako neće svi morati raditi do 67. godine, jer će oni koji su počeli raditi nakon fakulteta, u mirovinu moći ići s 41 godinom radnom staža, prije 67. godine i bez penala.

- Uz ove neke prijedloge o kojima govorimo mislimo da će reforma biti pozitivna. Podsjećam da u važećem zakonu nema dodatka za one u drugom stupu, a prema našem modelu, svi koji idu u mirovinu dobivaju dodatak koji po postojećem zakonu nisu imali – zaključio je Hrg.

Novinari su iskoristili prigodu da Kosora i Hrga pitaju o najavljenom prosvjedu u Vukovaru, pričama da iza tog prosvjeda stoji HDZ-ov Milijan Brkić, kao i vezivanju njega Franju Vargu koji je nedavno uhićen zbog lažiranja SMS-ova za Zdravka Mamića.

>> Pogledajte što su o najavljenoj mirovinskoj reformi rekli Branko Hrg i Darinko Kosor

Upitan je li prosvjed zapravo posljedica unutarstranačkih obračuna u HDZ-u, Branko Hrg je uzvratio kako se oni u HDS-u i HSLS-u ne žele miješati u unutarstranačke odnose bilo koje stranke, pa ni HDZ-a. Na komentar kako je jučer predsjednik HDSSB-a Branimir Glavaš kazao kako vjeruje da Milijan Brkić stoji iza odluke vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave da organizira prosvjed protiv institucija zbog neprocesuiranja ratnih zločina, Hrg je uzvratio kako je Glavaš nekoć bio član HDZ-a pa puno bolje zna unutarnji sustav HDZ-a od njega. Nikada nije čuo za Franju Vargu, dodaje.

- Poznavao sam Karamarka, Brkića, ali ne i Vargu. Da me pitate za političare, ok, ali pitate me za čovjeka iz obavještajnih službi, ne znam nikoga iz SOA-e, ne znam ni Vargu – komentirao je pak Darinko Kosor. Ne zna ništa o navodnim SMS-ovima kojima je Tomislav Karamarko svojevremeno želio dokazati da je APIS ukrao mandate HDZ-u.

Branko Hrg i Darinko Kosor o mirovinskoj reformi
1/7

- Ne znam o kojim SMS-ovima govorite, znam da je Karamarko tvrdio da mu je APIS krao mandate, no svaki dan ima dobrih i loših izjava, utemeljenih i neutemeljenih – ustvrdio je Kosor. Što se tiče najavljenog prosvjeda u Vukovaru, nastavio je, živimo u demokratskom društvu u kojem mogu prosvjedovati sindikati, pa i branitelji.

- Pravo na prosvjed je prema Ustavu, drugo je što će se desiti nakon tog prosvjeda – ja mislim da nakon toga neće biti ništa novo, mi moramo vjerovati u institucije i legalno poticati njihov rad. I Milorad Pupovac je također rekao da nije zadovoljan istragama ratnih zločina, on je govorimo o zločinima nad Srbima, ni mi nismo zadovoljni sa svim istragama zločina počinjenim nad bilo kime. Ako netko hoće imati skup, prema Ustavu ga može imati, no ništa se neće mijenjati nakon njega, sve će biti isto – zaključio je Darinko Kosor.

Pavić popušta, i za drugi stup 27 posto

Branko Hrg i Darinko Kosor o mirovinskoj reformi
1/4

 

 

 

Komentara 4

ST
stefj
12:24 25.09.2018.

A to je tako, prisile te da uplaćuješ u prvi stup, pa ti onda uzmu i ono iz drugog stupa da pokriju "višak" isplata u prvom... Sad zamislite koju bi mirovinu imali da ste svih 20% uplaćivali u 2. stup. Čak i na malim plaćama bila bi to pristojna mirovina. No, kako su državi puno bitniji oni koji su mirovinu "zaradili" na osnovu prava, a ne rada, onda imamo ovo što imamo... Da država želi napraviti reformu, krenula bi s razdvajanjem 1. stupa na mirovine ostvarene na osnovu rada od svih ostalih davanja. Pa bi onda ljudi postali svjesni što sve plaćaju...

DA
dario713
12:39 25.09.2018.

Da čovjek ne vjeruje.Tri stranke,3 zastupnika,koja velika snaga.Govna parazitska,uhljebi HDZ.S.... se na njih.

Avatar anlaser
anlaser
12:39 25.09.2018.

Kada će u mirovinu oni sa završenim fakultetima koji deset godina i više ne mogi dobiti posao? Kako će radnik Koni radi u industriji, na otvorenom, u smjenama moći raditi do 67. kao i službenik koji sjedi u toplom ilii klimatiziranom uredu i ispija kavice?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije