Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Hrastovu sedam godina zatvora zbog ubijanja i ranjavanja pripadnika JNA

mihajlo hrastov
PIXSELL
27.01.2010.
u 13:01

Riječ je o slučaju u kojem je prvo Županijski sud u Karlovcu Hrastova i po treći put oslobodio optužbe, da bi ga u povodu žalbe drugostupanjsko vijeće Vrhovnog suda osudilo na osam godina zatvora.

Mihajlo Hrastov (47) pravomoćno je osuđen na sedam godina zatvora zbog protupravnog ubijanja i ranjavanja neprijatelja (13 pripadnika JNA je ubio, a dvojicu teško ranio) na Koranskome mostu za napada na Karlovac, odluka je Vrhovnog suda na koju se više ne može žaliti, osim tražiti izvanredni pravni lijek i podnijeti ustavnu tužbu.

Riječ je o slučaju u kojem je prvo Županijski sud u Karlovcu Hrastova i po treći put oslobodio optužbe, da bi ga u povodu žalbe drugostupanjsko vijeće Vrhovnog suda osudilo na osam godina zatvora.

Potom je trećestupanjsko vijeće Vrhovnog suda prihvatilo žalbu M. Hrastova u pogledu kazne. U trećem su stupnju presudili predsjednica sudskog vijeća Ana Garačić te članovi Miroslav Šovanj, Damir Kos, Ranko Marijan i mr. sc. Branko Brkić. Hrastov je bio u pritvoru šest mjeseci 1992. te ponovno od 5. svibnja 2009.

Obrana je sve vrijeme tvrdila da je Hrastov legitimno reagirao pucanjem iz mitraljeza. Vrhovni su suci konačno zaključili da se u drugoj presudi nije dovoljno uzelo u obzir to što se radi o 70-postotnome ratnom vojnom invalidu zbog PTSP-a koji je više puta odlikovan za sudjelovanje u Domovinskom ratu. Uz to, Hrastov je dosad neosuđivan, otac je maloljetnog djeteta, a kazneno djelo počinio je u stanju "privremene psihičke poremećenosti psihogene vrste zbog čega je bio bitno smanjeno uračunljiv", te se prije i nakon tog događaja "apsolutno pozitivno ponašao" boreći se na mnogim ratištima. U obzir je uzeto i to što je više od 18 godina s obitelji živio pod pritiskom kaznenog postupka koji se vodio protiv njega.

Tužitelj je smatrao da nema smisla kaznu smanjiti ispod minimuma od deset godina. Unatoč teškim posljedicama, vrhovni suci uzeli su u obzir da se sporni događaj zbio za "oružanog sukoba koji je trajao i bio pun napetosti, neizvjesnosti, nesigurnosti, netrpeljivosti, osjećaja odanosti i spremnosti na žrtvu za obranu domovine te nema sumnje da je optuženik postupio pod velikim opterećenjem svih navedenih okolnosti, bez potrebnog vremena i prostora za ocjenu stanja i razumno postupanje. Naprotiv, njegova je odluka bila brza i trenutačna, a nastale posljedice teške i nepopravljive".

Komentara 24

PU
placenik_udbe
13:59 27.01.2010.

bitanga je malo i dobila al ako bude imao srece i ako ga posluzi zdravlje mozda jos uspije i sunce dohvatit na slobodi onih 13 nesretnika vec skoro 20 god sunce nisu vidjeli

OB
-obrisani-
18:49 27.01.2010.

RE - 27.01.2010. u 16:21h razočarani1 Slažem se sa tvojim postom, ali samo uz mali ispravak: vjerovatnije je da se mostu nalazo netko iz familije aktualnih \"antifašista\", ljevičara ili pripadnika naše najdragocjenije nacionalne manjine.

CZ
carlos_zg
10:27 29.01.2010.

Oslobodite heroja!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije