Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kraj najdugovječnijeg postupka

Hrastov pušten iz zatvora 14 mjeseci prije isteka kazne

23.12.2010. Karlovac - Hrvatski branitelj Mihajlo Hrastov nakon oslobadajuce presude Ustavnog suda izasao iz zatvora u Lepoglavi gdje je sluzio zatvorsku kaznu. Hrastov je bio osuden za ratni slucaj Koranski most u kojem je ubijeno 13. rezervista JNA.Hras
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
1/2
22.12.2016.
u 07:10

Mihajlo Hrastov tri je puta oslobođen na Županijskom sudu za ubojstvo 13 srpskih rezervista. Vrhovni je sud također odlučivao tri puta

Izlaskom Mihajla Miše Hrastova 9. prosinca iz kaznionice u Lipovici s izdržavanja četverogodišnje zatvorske kazne na uvjetni otpust okončan je najdugovječniji postupak hrvatskog pravosuđa. Hrastov, osuđen zbog ubojstva trinaest srpskih rezervista na Koranskom mostu u Karlovcu 21. rujna 1991. godine, na slobodu je izišao oko 14 mjeseci prije, nakon što je Povjerenstvo za uvjetni otpust Ministarstva pravosuđa prihvatilo njegovu molbu.

Presude za 23. poglavlje

Je li zavrijedio čin milosti predsjednice države, nikada neće znati jer o molbi za pomilovanje koju je podnio nije imao tko odlučivati zato što je predsjednica raspustila svoju komisiju još u veljači, a nova još nije imenovana.

– Županijski sud u Karlovcu tri je puta pred potpuno izmijenjenim vijećem Hrastova oslobodio jer se radilo o nužnoj obrani, ali mišljenje tih devet sudaca očito ništa nije značilo. Vrhovni sud ga je bio osudio na osam godina zatvora, a kad smo se žalili, kazna je smanjena na sedam. U zatvoru je bio 25 mjeseci kada je Ustavni sud presudu Vrhovnog bio ukinuo, a u tom pravnom vakuumu, kada protiv Hrastova nije bilo nikakve pravomoćne presude, RH je dosuđivala naknadu štete obiteljima navodnih žrtava, i to milijunske iznose, da bi se u konačnici taj iznos tražio od Miše. Katastrofa – kaže Krešimir Vilajtović, odvjetnik Mihajla Hrastova.

Nakon što je postupak po treći put završio pred Vrhovnim sudom, Hrastov je osuđen na četiri godine zatvora, odvjetnik se žalio, no presuda je potvrđena pa je Hrastov u travnju otišao na izdržavanje zatvorske kazne:

– Ovo je crna rupa hrvatskog pravosuđa, apsolutni presedan. S indignacijom odbacujem osuđujuću presudu Vrhovnog suda koji očito želi pisati novu hrvatsku povijest. Ali niti je Vrhovni sud oslobodio Hrvatsku niti će povijest pisati. Pisao ju je Hrastov i njegovi prijatelji, dragovoljci. Mihajlo Mišo Hrastov je heroj Domovinskog rata – kaže odvjetnik Vilajtović, naglasivši kako se u ovom slučaju radilo o političkom procesu, te da su osuđujuće presude bile donesene uoči otvaranja i zatvaranja 23. poglavlja, bez kojeg se nije moglo u EU.

Kada je Ustavni sud zbog proceduralnih pogrešaka, poput javnog neobjavljivanja odluke, ukinuo presudu Vrhovnog suda, Hrastovu je odobreno da traži odštetu, a Vrhovni sud bio je dužan javno mu se ispričati. Ništa od toga još uvijek se nije dogodilo.

Vrhovni sud nije vjerovao

Odvjetnik Vilajtović kaže da tijekom ovog maratonskog postupka nije bilo nikakvih dokaza da je dragovoljac Mihajlo Mišo Hrastov tog 21. rujna 1991. godine na Koranskom mostu pucao iz bilo kakvih drugih razloga osim nužne obrane. Kao što je to u tri oslobađajuće presude – 1992., 2002. i 2007. godine – bio utvrdio Županijski sud u Karlovcu, kojemu Vrhovni sud nije povjerovao.    

>> Stotine poziva Karlovčana ogorčenih presudom branitelju 

Komentara 43

DU
Deleted user
07:59 22.12.2016.

Hraste ih je valjda trebao docekati sa cokoladicama Pionir na Koranskom mostu i zazeljeti im dobrodoslicu!

DU
Deleted user
07:30 22.12.2016.

sretan ti Božić viteže, mir u tvome srcu u krugu obitelji puno znači.......

DU
Deleted user
07:33 22.12.2016.

Sad nek tuzi drzavu i osigura si penziju. Jedino je kriv kaj je maknul samo 13 gedjovana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije