Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZABRINJAVAJUĆ PORAST

Hrabri telefon: "Nema poboljšanja, povećao se broj upita o suicidalnosti i samoozljeđivanju"

Zagreb: Povodom Dana obitelji Hrabri telefon informirao gra?ane
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/3
17.01.2023.
u 15:46

Nasilje je najčešći razlog pozivanja, a broj upita hrabrom telefonu o suicidalnosti i samoozljeđivanju porastao je za 53, odnosno 43 posto u odnosu na prošlu godinu

Hrabri telefon zaprimio je lani ukupno 4351 upit o dobrobiti djece, najviše u vezi s njihovim mentalnim zdravljem, no posebno zabrinjavaju 244 upita o temi suicidalnosti i 184 o samoozljeđivanju, što je porast od 53 i 43 posto u odnosu na 2021., priopćila je u utorak ta udruga. Hrabri telefon za djecu primio je 1245 poziva, za mame i tate njih 1617, dok je putem e-savjetovanja zaprimljeno 1489 upita. Broj poziva/upita o temi zlostavljanja i zanemarivanja djece dosljedan je te proteklih godina iznosi 680 do 720 poziva godišnje. 

Kao razlog poziva nastavljaju dominirati emocionalno i fizičko zlostavljanje, vršnjačko nasilje, zanemarivanje, nasilje u obitelji, fizičko kažnjavanje, seksualno zlostavljanje te nasilje u adolescentskim vezama. Izostanak promjena u zastupljenosti nasilja kao razloga pozivanja "ukazuje kako nije postignut značajan napredak po pitanju zaštite djece ili u najmanju ruku, po pitanju osviještenosti društva o cjelini", ističe Hrabri telefon.

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Udruga naglašava da zaštita djece od zlostavljanja i zanemarivanja također podrazumijeva osposobljenost i spremnost odraslih na zaštitu djece u takvim slučajevima. Zbog toga su organizirali višednevne edukacije za preko 80 ravnatelja i učitelja osnovnih škola, stručnih suradnika i vrtićkih odgojitelja - u sklopu "Dare2See projekta" koji se bavi problematikom zlostavljanja i zanemarivanja djece izvan školskog i vrtićkog okruženja.

Svojim cjelokupnim djelovanjem Hrabri telefon  želi "omogućiti da se dječji glas čuje te odgovoriti na potrebu za zaštitom i sigurnošću svakog djeteta osnaživanjem njega i njegove okoline", poručila je predsjednica Hrabrog telefona Hana Hrpka.

>> VIDEO: Priprema hrane za učenike u OŠ Dubovac u Karlovcu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije