Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na selu opet kuha

HPK: Nismo paraziti, državi smo 
u 2011. dali 10 milijardi kuna

Matija Brlošić
Željko Lukunić/PIXSELL
28.05.2012.
u 18:41

– Vlada vodi lošu politiku prema poljoprivrednicima, Jakovina prije svega treba biti naš ministar – tvrdi M. Brlošić, predsjednik HPK

– Ili ćemo poticati uvoz, mafiju i bandu ili ćemo stati na stranu seljaka. Ministar Čačić nije kompetentan ni automobil voziti, a kamoli govoriti o poljoprivredi – obrušio se na vladajuće na konferenciji za novinare Mato Mlinarić, član Upravnog odbora Hrvatske poljoprivredne komore. Ogorčeni nedavnim izjavama ministara Radimira Čačića i Slavka Linića kako su “poljoprivrednici paraziti hrvatskog društva” te da su “subvencije poljoprivredi bacanje novca uludo”, iz HPK pozvali su se na studiju prof. Ive Grgića s Agronomskog fakulteta prema kojoj je država u 2010. godini od poljoprivrede kroz poreze uprihodila osam, a kroz poticaje isplatila 3 milijarde kuna.

U 2011. ta je svota i 10 mlrd. kuna, kazao je predsjednik HPK Matija Brlošić, no Vlada čini sve kako bi raznim pravilnicima uštedjela na seljacima pa oni, primjerice, zbog pravilnika od kraja siječnja, prema kojemu imaju rok od sedam dana da prijave uginuće krave, a 20 da nadomjeste gubitak, olako gube potpore. Istodobno ni 50% poticaja za 2010. još nisu dobili, a HBOR im zaračunava i lihvarske kamate od 6, a u drugim sektorima samo 2%. Iz HPK nadaju se da će Vlada ispuniti obećanje te i u drugim komorama ukinuti članstvo. O izmjenama i dopunama Zakona o vodama i financiranju vodnoga gospodarstva kažu kako svi trebaju plaćati navodnjavanje, ali nisu stvoreni uvjeti za to.

– Ministar ima jako malo vremena za nas. Želimo da bude ministar seljaka, a ne Vlade – poručio je Brlošić.

Komentara 15

Avatar Point_of_view
Point_of_view
21:19 28.05.2012.

A sta je sa onima, koji su isto uplatili 10 milijardi u proracun a nisu dobili ni lipe subvencija? Osim toga zelio bih vidjeti njihovu racunicu, sa svim stavkama. Od direktnih poticaja, preko subvencioiranog diesela pa sve do subvencija pri kupovanju traktora i ostalih strojeva kao i subvenciju kamata na podizanje stala, premiju za krave i mlijeko. Neka sve lijepo zbroje.

DU
Deleted user
21:43 28.05.2012.

Mislim da gospodin nema pojma. Uče poljoprivrednike kako je lijepo sijati pšenicu i kukuruz, malo raditi i primati poticaje. Što bi onda rekla brodogradnja, metaloprerađivačka industrija? Sve što radiš radiš na vlastiti rizik. Poljoprivrednici bi poticaje, nadoknadu za vremenske nepogode,i ne znam što još. Ako nisu zadovoljni nek se prekvalificiraju i rade nešto drugo. Tako rade ili su prisiljeni raditi, svi ostali u ovom društvu.

Avatar Nick2k
Nick2k
21:12 28.05.2012.

Kladim se da je tip uvjeren da je on uplatio PDV-a 10mlrd. Kn. To nije točno. Taj novac su uplatili kupci njegovih proizvoda...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije