Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Jadran gradili zarobljenici

Obnovljeni hotel filmske povijesti prvi je u lancu Bluesun s pet zvjezdica, kaže Tonči Boras, predsjednik uprave Sunce koncerna
12. srpnja 2017. u 11:57 80 komentara 29556 prikaza
Foto: TUI BLUE Jadran

Ciglu po ciglu gradili su ga njemački ratni zarobljenici nakon Drugog svjetskog rata, od 1948. bilo je to najprije odmaralište za jugoslavensku tajnu policiju.

Kultni hotel Hotel Jadran pedesetih godina

Jedinstvena i u to doba nezamislivo luksuzna građevina nastala je po nacrtima arhitekta Branka Bona. Hotel “Jadran” u Tučepima započeo je tako svoju slavnu i burnu prošlost. Potpuno renoviran, svoja je vrata turistima otvorio protekli vikend, nakon 20 godina, pod imenom hotel “TUI Blue Jadran”.

Za vrh jugoslavenske politike

Kročiti u hotel “Jadran” prvih je godina mogao isključivo vrh jugoslavenske politike. Za turiste je otvoren sredinom 50-ih i početak je to luksuznog turizma na jadranskoj obali.

Gostovali su u njemu i pojedini zarobljenici koji su ga zidali. A dok su ga gradili, dovođeni su iz zatvora u Sarajevu, no brzo su se, po pričama, prilagodili pa su svirali u lokalnoj glazbi ili, kao ispomoć, igrali za mjesni nogometni klub. Hotel “Jadran” 40 je godina bio zaštitni znak Makarske rivijere i jedan od najprestižnijih hotela na našoj obali. Legendarni Mate Mišo Kovač održao je svoj debitantski koncert baš na terasi “Jadrana”. A za svoj prvi nastup, pričaju mještani, prvi je put pustio – brkove.

1 / 12
Siromašni Ramljaci raselili su se po okolnim planinama

Prvi telefon u Tučepima zazvonio je baš u tom hotelu. Kompleks je bio operativan do Domovinskog rata, kada su krov nad glavom na njegovoj adresi našli izbjeglice. Nakon njihova odlaska, dva je desetljeća propadao i urušavao se. Za 12 milijuna eura kupio ga je 2013. Sunce koncern d.d. Građevinari su ga zaposjeli prije devet mjeseci. Preuređeni hotel ima 161 sobu i 11 junior apartmana s izravnim pristupom bazenu. Tri su bazena – swimm up, bazen na terasi i infinity bazen. Uređena su i tri restorana, tri bara, Bluefit park za vježbanje na otvorenome pod budnim okom osobnih trenera, kao i luksuzni wellness. Adaptacija je stajala 15 milijuna eura, a vođena je pod palicom splitske arhitektice Lee Aviani. Hotel je i zaštićeni spomenik kulture, pa su sve nadgledali i konzervatori.

1 / 27
Britanci oduševljeni: 'Hrvati, zašto skrivate ove otoke?!'

Već rasprodan

– Obnovljeni hotel gotovo filmske povijesti i jedinstvene arhitekture prvi je u lancu Bluesun koji ima pet zvjezdica te će, temeljem ugovora s najvećim i najuglednijim svjetskim turoperatorom TUI-jem, sljedećih pet godina poslovati pod njegovom luksuznom franšizom TUI Blue – ponosan je Tonči Boras, predsjednik uprave Sunce koncerna d.d.

Ujedno je to i prvi hrvatski hotel franšize TUI Blue. Već u prvom tjednu potpuno je rasprodan.

\'unutrasnja zagreb 290307 .....30 kuna .... snimio_anto magzan\' NIJE IMAO SREĆE U hotel Jadran došao s bombom, otišao sa 20 kuna vatrogasci,požar,billa (1) požar u loparu Gotovo u potpunosti izgorio hotel Jadran na Rabu požar Rijeka Pećine (1) Izgorjelo krovište Požar u hotelu Jadran izazvao kvar na elektroinstalacijama
Sve je spremna za polaganje državne mature u Ekonomskoj i upravnoj školi Split
'Hodnici su uski, a razredi natrpani'
U splitskoj školi shrvani zbog preminule učenice: 'Upozoravali smo na ovo!'
PBZ CROATIA OSIGURANJE obvezni mirovinski fondovi
NIKA ISTRAŽUJE
Hrvatski građani imaju 113,2 milijarde kuna mirovinske štednje, evo što se događa s tim novcem
  • juma:

    Do prije dvije godine jeziva u korov zarasla rusevina na kraju mjesta u kojoj su se skupljali stakori i narkomani, a sada prekrasan hotel sa sarmom prohujalih vremena. Privatni kapital moze naciniti puno, ukoliko postoji ekonomski interes. Tamo gdje je ... prikaži još! vlasnik drzava uglavnom sve propada.

  • koraknaprijed:

    Da sad to netko pokuša gradit sa zatvornicima "ugroženi" Stazić i Grbin bi digli revoluciju.

  • schwertransport:

    Kad bi bilo pravde nasi politicari bi izgradili kompletnu Hrvatsku