Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODBIJAJU GA ZATVORITI

Hostel u veleposlanstvu Sjeverne Koreje trn u oku njemačkih vlasti

Foto: Getty Images
13.08.2019.
u 12:40

Veleposlanstvo je sudskim putem još prošle godine protiv zakupca prostora pokrenulo postupak izbacivanja, ali je proces zapeo u proceduri jer veleposlanstvo nije uplatilo sudske troškove, čime je proces blokiran.

Njemačke vlasti već godinama zbog sankcija Ujedinjenih naroda pokušavaju bezuspješno zatvoriti hostel koji se nalazi u dijelu veleposlanstva Sjeverne Koreje u Berlinu, javljaju u utorak njemački mediji.

„Ministarstvo vanjskih poslova je nakon donošenja rezolucije Ujedinjenih naroda o sankcijama protiv Sjeverne Koreje, koje uključuju i zabranu komercijalnog poslovanja ove vrste, od veleposlanstva Sjeverne Koreje zatražilo zatvaranje hostela koji se nalazi u jednom dijelu zgrade, ali se to do sada nije dogodilo“, navodi zajednički istraživački tim javnog servisa WDR i NDR te dnevnika Sueddeutsche Zeitung.

Veleposlanstvo je sudskim putem još prošle godine protiv zakupca prostora pokrenulo postupak izbacivanja, ali je proces zapeo u proceduri jer veleposlanstvo nije uplatilo sudske troškove, čime je proces blokiran.

Neimenovani dužnosnici grada Berlina su medijima izrazili sumnju kako veleposlanstvo namjerno ne uplaćuje sudske troškove kako bi proces bio zamrznut, a hostel i dalje poslovao i Sjevernoj Koreji donosio dragocjene devize.

Porezna uprava Berlin od veleposlanstva pokušava utjerati i porezni dug od preko milijun eura, ali sudski dosad nije bilo moguće dokazati da poduzeće koje drži hostel i koje je zakupilo dio zgrade, najamninu uplaćuje u korist Sjeverne Koreje

.

U kompleksu veleposlanstva Sjeverne Koreje, koje zauzima čitav blok u samom središtu Berlina na području nekadašnjeg Istočnog Berlina, neko je vrijeme bila smještena i teretana te liječničke ordinacije.

City Hostel Berlin je zbog svog položaja i cijena izuzetno popularan među turistima, koji istodobno uživaju i u šarmu socijalističke arhitekture. Kompleks se nalazi nedaleko trase nekadašnjeg Berlinskog zida i u blizini Brandenburških vrata.

Poduzetnici koji drže hostel su objasnili kako ne žele izići iz zgrade u koju su, prema vlastitim navodima, uložili značajna sredstva kako bi prostor bio preinačen u hostel.

Komentara 1

Avatar nekakav
nekakav
12:46 13.08.2019.

da im je do rješavanja slučaja, uplatili bi sami sudske troškove. ili bi sud konstatirao da zbog sankcija nije moguće financijsko poslovanje veleposlanstva, pa se postupak pokreće bez plaćanja pristojbe. sve se može kad se hoće. al pošto je zakupac nijemac, i sasvim fino posluje, neće država baš se tu petljati na štetu svojih poslovnih ljudi. ako je nijemac, nije slijepac.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije