Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sa spornim natpisom

Nakon Kutine i Jasenovca, HOS ploče postavlja i u Zagrebu i Velikoj Gorici

HOS
Foto: HOS/Facebook
1/5
17.01.2017.
u 10:45

Spomen-obilježja i za likvidiranog Antu Paradžika

U iščekivanju Vladina povjerenstva koje će predložiti odgovarajuće institucionalne i zakonske okvire kako bi se hrvatsko društvo odredilo prema simbolima totalitarnih sustava, dragovoljci HOS-a nesmetano nastavljaju sa svojim aktivnostima koje su i bile okidač ovakvoj najavi premijera Plankovića.

Tako će, idućih dana, na spomen-ploče koje uključuju i amblem udruge sa spornim natpisom “Za dom spremni” biti uklesana imena još desetorice poginulih dragovoljaca HOS-a.

Nakon Jasenovca i Kutine, postavit će se ploče u Velikoj Gorici, odajući počast tamošnjoj osmorici bojovnika, među njima i Mladen Amstrong Grof, Tihomir Tomašić i Željko Herceg, te u zagrebačkoj Dubravi u čast Željka Manjkasa Crvenkape, koji je tijekom obrane Vukovara i Bogdanovaca uništio 12 tenkova.

Nakon što su HOS-ovci u Kutini prije desetak dana postavili ploču u spomen na poginulog suborca Zdravka Bezuka, ondje će se, u kutinskoj četvrti Repušnica, nadalje, ubrzo postaviti još jedna, u čast bojovnika Ivana Krajinovića, mučki ubijenog na Ovčari.

Također, spomen-ploča bit će postavljena i u Sesvetama, u spomen na dopredsjednika HSP-a i ratnog načelnika stožera HOS-a Antu Paradžika, likvidiranog u rujnu 1991. kada se vraćao sa stranačkog skupa iz Križevaca prema Zagrebu, čija smrt ni danas nije rasvijetljena.

Ploče će uskoro nicati i na hrvatskom jugu, u okolici Splita, zapravo, diljem Hrvatske.

– Zasad odajemo počast suborcima poginulim u obrani Vukovara, a jednog dana možda i svih nekoliko stotina naših junaka. Intencija je u svim gradovima i većim mjestima postaviti barem po jednu ploču – otkriva Damir Markuš kojeg suborci nazivaju Kutina, dragovoljac HOS-a i jedan od inicijatora inicijative u kojoj ne vidi ništa sporno.

Ističe da njihovu udrugu s njezinim obilježjima pa i pozdravom “Za dom spremni” priznaju statuti državne uprave i prepoznaje Zakon o pravima hrvatskih branitelja te da je Zajednica udruga dragovoljaca HOS-a još 2006. primljena u članstvo Svjetske veteranske federacije.

– Unatoč svim bezrazložnim napadima na dragovoljce HOS-a, mi samo želimo pokazati da su za domovinu svoje živote dali njezini najbolji sinovi – kaže Damir Markuš kojeg pitamo što očekuje od Vladina povjerenstva.

– Mi se tome veselimo jer želimo konačno riješiti sve nesuglasice i nadamo se da će u povjerenstvu biti mjesta za ljude poput dr. Josipa Jurčevića koji dobro zna sve naše argumente. Kažu za nas da smo “moderni ustaše”, to su gluposti. Mi ne želimo poveznice s Drugim svjetskim ratom, temelj nam je jedino Domovinski rat – zaključio je dragovoljac HOS-a.

>> SDP-ov gradonačelnik bio na postavljanju ploče s grbom HOS-a i pozdravom 'Za dom spremni'

Komentara 316

Avatar Made in Germany
Made in Germany
10:50 17.01.2017.

Jako lijepe geste i sasvim opravdano.

DU
Deleted user
10:56 17.01.2017.

Sve sto Hrvati rade je samo reakcija i obrana svetinje ! Oni to moraju raditi jer je neprijatlja i mrzitelja previse. ZA DOM !

Avatar johnny_bravo
johnny_bravo
10:57 17.01.2017.

Osobno ne vidim u čemu je problem? To što srbima smeta legitimni pozdrav HOS-ovaca kao i Pupy-u to je njihov problem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije