Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUDAR NA MORU

Horvatinčić gliserom usmrtio dvoje Talijana, a krivi upravljački sustav

horvatinčić (1)
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
1/21
16.08.2011.
u 13:31

Gliser i jedrilica sudarili su se kod otočića Maslinovika, a tijela muške i ženske osobe pronađena su u 14 sati. – Svim sam snagama pokušao osobe s jedrilice upozoriti da ne kontroliram brod – kaže Horvatinčić.

Šibenska policija oglasila se priopćenjem u vezi jučerašnje nesreće na moru kod Primoštena u kojem su samo naveli da je utvrđeno kako je u pomorskoj nesreći smrtno stradao 61-godišnji talijanski državljanin te da je postupak identifikacije stradale ženske osobe još u tijeku.

Iz policije još uvijek ne navode identitete dvoje hrvatskih državljana koji su upravljali gliserom koji su naletjeli na jedrilicu, kao ni rezultate alko-testiranju te da su tek uopćeno naveli da se nastavljas očevidom i krim istraživanjem.

Oko 9 sati sudac Županijskog suda u Šibeniku Ivo Vukelja u telefonskom nam je razgovoru rekao kako Tomislav Horvatinčić još uvijek nije ispitan. Za sve ostale informacije uputio nas je na glasnogovornika suda. Neslužbeno saznajemo kako je Horvatinčić noć proveo u pritvoru, no policija to nije željela potvrditi.

Nakon tragedije u kojoj se brzinom od 20-ak čvorova motorni gliser zabio u stražnji lijevi dio motorne jedrilice kod Primoštena nešto poslije 11 sati, oglasio se i zagrebački poduzetnik Tomislav Horvatinčić koji je upravljao gliserom. Kao glavni razlog nesreće Horvatinčić ističe otkazivanje upravljačkog sustava glisera:

– Ovim  putem  mogu  potvrditi kako sam, na žalost, brodom Santa Marina kojim sam  upravljao  danas  prijepodne  sudjelovao  u teškoj pomorskoj nesreći s ljudskim  žrtvama. Na moju  veliku  žalost, upravljački je sustav broda otkazao te u trenutku nesreće nisam njime mogao normalno upravljati i skrenuti sa smjera koji je vodio prema drugom plovilu. Uvidjevši  da upravljački sustav ne funkcionira, svim sam snagama pokušao osobe s jedrilice upozoriti da ne kontroliram brod i da nemam mogućnosti spriječiti opasnost koja je nastala. Na žalost, moji pokušaji nisu pomogli u  sprečavanju  ovog tragičnog sudara. Svjestan odgovornosti prema žrtvama ove  tragične  nesreće, u ovoj situaciji proživljavam vrlo teške trenutke i molim vas za razumijevanje – poručio je Horvatinčić u priopćenju medijima.

Stradali dugogodišnji gosti Primoštena
U sudaru je stradalo je dvoje talijanskih nautičara iz Ravenne, Mariella i Francesco Salpietra, dugogodišnji primoštenski gosti. Tijela su nađena kako plutaju pokraj južne punte otoka u 14.10 sati, više od 90 minuta nakon nesreće. U trenutku nesreće Talijani su vjerojatno sjedili na krmi, a gliser je pramcem udario ravno u njih. S Horvatinčićem je na jahti bila i 35-godišnjakinja iz Zagreba, Anica Đerđe Dilber, poduzetnikova djevojka s kojom je u vezi nešto više od godinu dana.

Glasnogovornica policijske uprave šibensko-kninske Marica Kosor nije nam potvrdila da je Horvatinčić priveden u krim-policiju, a nije htjela potvrditi ni identitet osoba s glisera niti odgovoriti je li izvršeno alkotestiranje.

Kalmeta osniva povjerenstvo
Ni iz Lučke kapetanije ni iz policije nisu htjeli prije završetka očevida reći kolike su kazne predviđene za izazivanje pomorske nesreće s poginulim osobama. Neslužbeno smo doznali da je riječ o kazni od 6 mjeseci do 5 godina zatvora. Ministar prometa Kalmeta je pak najavio osnivanje istražnog povjerenstva.

Horvatinčić i njegova pratilja nisu ozlijeđeni, a nisu ni bježali. Također, neslužbeno doznajemo da će županijski državni odvjetnik u Šibeniku tražiti za Horvatinčića mjesec dana pritvora. To znači da će mu istražni sudac odrediti 48-satno zadržavanje, što je rok u kojem ŽDO mora Županijskom sudu podnijeti istražni zahtjev protiv Horvatinčića te tražiti njegovo pritvaranje.

Službenici također tvrde kako ne mogu govoriti je li bilo riječ o nedopuštenom glisiranju, s obzirom na to da je unutar 300 metara od obale dopuštena brzina do 5 milja, a ako je Horvatinčić vozio izvan pojasa od 300 metara i kretao se brzinom od 20 čvorova, onda je to dopuštena brzina za taj prostor.

Ispitivanje i kod istražnog suca i u lučkoj kapetaniji

Tomislav Horvatinčić je još oko 17 sati priveden u policijsku postaju u Šibeniku, a iza 22.30 sati navodno još uvijek nije bio prepraćen istražnom sucu. U srijedu se očekuje osim njegova ispitavanja kod istražnog suca i ispitivanje u lučkoj kapetaniji u šibeniku.

S glisera mahali Talijanima da ubrzaju
Horvatinčić tvrdi da je autopilot glisera bio uključen, ali da je zakazao i da nije mogao manevrirati lijevo ili desno.

– Na gliseru su vidjeli da idu prema jedrilici i mahali su jedrilici može li ubrzati, jer nisu mogli manevrirati gliserom, nego su nastavili ići na jedrilicu. Brzina je bila 20-ak čvorova, ali to ćemo znati tek kada izvadimo GPS. Ne možemo govoriti o kaznama prije nego što utvrdimo sve okolnosti. Još ne možemo utvrditi je li riječ bila o brzom glisiranju, odnosno koliko je gliser pritom bio udaljen od obale. Mi smo ih ispitali, ali ćemo sutra nastaviti s ispitivanjima – rekao je Boris Seljanovski, načelnik odjela inspekcijskih poslova šibenske Lučke kapetanije.

Sudar se dogodio kod otoka Maslinovik
Iz šibenske su policije oko 14.30 sati izvijestili da su moru kod Primoštena oko 14 sati pronađena dva tijela, odnosno tijela muške i ženske osobe koja još nisu identificirana. Riječ je o dvoje talijanskih nautičara, dugogodišnjih primoštenskih gostiju. Tijela su nađena kako plutaju pokraj južne punte otoka.

U marinu Kremnik oko 14.30 sati dovukli su jedrilicu i gliser. Policija je ogradila cijelo područje, a iza policijske trake razgovarali smo s nekolicinom Primoštenaca, kao i djelatnicima primoštenske marine.

– Očito je gliser vozio brzinom i do 30 milja kada je uspio ovako razbiti krmu, a pukao je i jarbol. Nismo vidjeli da je gliser jako oštećen. Dvoje je poginulo, a vidjeli smo jedno mrtvo tijelo. Očito je da je gliser naletio s lijeve strane u krmu gdje su se očito nalazili poginuli talijanski državljani. I mi smo čuli da je gliserom upravljao Tomislav Horvatinčić i da je s njim bila jedna mlađa žena. Netko je rekao da se pomorska tragedija dogodila zato što je gliser imao upaljeno automatsko upravljanje, no to vam ne možemo potvrditi – rekli su nam u primoštenskoj marini.

Priopćenjem se oglasilo i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture iz kojeg su izvijestili da je u sudaru motorne jahte i jedrilice dvoje talijanskih državljana poginulo i da su pronađeni oko 14 sati u blizini mjesta nesreće koja se dogodila dvije nautičke milje južno od Primoštena. Izvijestili su i da je motorna jahta koja plovi pod hrvatskom zastavom Santa Marina duga 12 metara te da je talijanska jedrilica Santa Pazienza također duga 12 metara, a vlasnik  je F.S. iz Padove.

Naveli su da su na jahti bili T. H. i A. Đ. koji nisu ozlijeđeni. Jahta je u vlasništvu tvrtke Santa Marina d.o.o. iz Zagreba.

Imena poginulih u marini nam nisu rekli kao ni u policiji, a nije nam potvrđeno ni da je riječ o turistima koji su ljetovali na primoštenskom području.

Stefano Quargioti iz Padove, koji je također bio u marini, rekao nam je da je prošle godine upoznao stradale talijanske turiste i da misli da su iz Venecije ili Ravene.

– Ja imam sličnu jedrilicu i zato se sjećam tog broda. Prizor je užasan, no ne znam puno o nesreći. Vidim da je jedrilica jako razbijena, a policija nas je spriječila da priđemo bliže gliseru da vidimo štetu na njemu – rekao nam je Stefano.

Druga talijanska turistkinja, koja također ima jedrilicu, rekla nam je kako često pored nje strahovito brzo prolaze gliseri i da ju je uvijek strah pomorske nesreće.

 

 U trenutku nesreće poginuli su vjerojatno sjedili na krmi, u kokpitu broda i gliser je pramcem direktno udario na njih.

Komentara 438

AD
adrian1
18:50 16.08.2011.

ajme koliko hrvata uživa u tuđoj nesreći, baš po katoličkom nauku

MA
margaritas
07:23 17.08.2011.

zasto se priopcenja horvatincica citaju na svim tv postajama ukljucujuci htv

DV
Duh Vremena
15:14 16.08.2011.

HTZ Znači nije ih ubio, nego ih je zabio?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije