Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Horvat: 'Optimist sam po pitanju kineskih namjera u vezi Uljanika'

Od kineske strane ne očekuje se financiranje brodova koji nisu završeni, a startna pozicija su novi projekti, s drugačijom filozofijom i izvorima financiranja te, kako je naglasio, neće više biti državnih jamstava.
01. svibnja 2019. u 15:58 24 komentara 1097 prikaza
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Ministar gospodarstva Darko Horvat u srijedu je u stanci sastanka s kineskim izaslanstvom koje je obišlo brodogradilišta Uljanik i 3. maj, izjavio kako je u razgovorima s Kinezima naznačena mogućnost nastavka proizvodne djelatnosti u Puli i Rijeci, koja ne mora biti u cijelosti povezana s brodogradnjom.

Kinezi obišli brodogradilište Uljanik Sudbina brodogradilišta Kinezi obišli Uljanik. Marić: Tek treba vidjeti postoji li interes za brodogradilišta

Horvat, koji se sastao s izaslanstvom China Shipyard Industry Corporationa (CSIC) u zagrebačkoj Zračnoj luci Franjo Tuđman, rekao je kako za hrvatsku stranu "nije strana priča o diverzifikaciji proizvodnje" na obje lokacije, s obzirom da CSIC radi u brodogradnji, ali iz te djelatnosti ima tek oko 20 posto ukupnoga prihoda te da je zapravo riječ o vrlo diverzificiranoj industrijskoj kompaniji.

"Ponuđena je i jedna i druga lokacija, ne samo isključivo u kontinuitetu brodogradnje već u investiranju i zajedničkom naporu da se na tim lokacijama možda proizvodi nešto drugo", rekao je Horvat.

"Ako u ovom trenutku oni (Kinezi) ne vide prosperitet odnosno mogućnost kontinuiteta brodogradnje u Puli i Rijeci, mi želimo na tim lokalitetima zadržati proizvodnu djelatnost", istaknuo je.

Brodosplit POTVRDILI IZ UPRAVE Brodosplit od danas više nije strateški partner Uljanika

Dodao je kako je diverzifikacija proizvodnog segmenta koji je u portfelju CSIC-a dobrodošla i u Pulu i u Rijeku.

Ocijenio je da namjere kineske strane shvaća ozbiljnima i da je optimist.

Od kineske strane, kako je rekao, ne očekuje se financiranje brodova koji nisu završeni, a startna pozicija su novi projekti, s drugačijom filozofijom i izvorima financiranja te, kako je naglasio, neće više biti državnih jamstava.

Horvat je otklonio da će Kinezi konačnu odluku u investiranju u hrvatska brodogradilišta donijeti danas, te se nada da će se za nekoliko tjedana javiti i reći što nude.

Upitan što će biti ako se račun Uljanika ne odblokira, rekao je kako je sud rekao da tada slijedi stečaj te da je taj signal Vladi vrlo jasan, kao i njena poruka da nema više dosadašnjeg modela financiranja brodogradnje.

Pula: Godišnja konvecija gradske organizacije SDP-a 'VLADA NEMA PLAN' Bernardić: Ususret prazniku rada radnici Uljanika prolaze agoniju

Istaknuo je da perspektiva koju nude kineski partneri postoji, a vidjet će se hoće li biti prihvatljiva.

Vlada, kako je rekao, pred Kineze ne postavlja rok za njihov odgovor te je istaknuo da im je vrlo transparentno prikazano stanje u brodogradilištima.

Novinare je zanimao i ministrov odgovor na pitanje zašto lokalni čelnici moraju odlučivati o raspodjeli državnog poljoprivrednog zemljišta, a on je odgovorio da je zakon o izvanrednoj upravi jasan kao i mišljenje Državnog odvjetništva te ustvrdio da je problema bilo s tri jedinice lokalne samouprave, a sada samo s dvije. Kaže da je sporno manje od 3.000 hektara što čini samo sedam posto ukupni površina koje se ugovorima zrcale na nova društva Fortenova grupe. Siguran je da će u sljedećih nekoliko dana i to biti riješeno.

Franka Batelić
tužna vijest
Velika tuga u obitelji Franke Batelić: 'Otišla je sama, iznenada,u tišini...'
Aquaestil
PROMO
Preživjeli smo sve krize, stvorili međunarodni brend i proširili posao, a sada otvaramo nova radna mjesta
 • Avatar links
  links:

  obzirom da si veliki stručnjak, koji je isključivo referencama došao na mjesto ministra te da si izjavio nakon SP-a u Rusiji da očekujemo navalu investitora i da moramo biti pametni i odabrati samo najbolje, tvoj optimizam ima uistinu veliko značenje!

 • info_punkt:

  Kinezi imaju poštene namjere - namjeravaju nas oženiti...

 • stefj:

  Eh, vječiti optimist... Pa eto, i ja sam optimist vezan uz ministrovo obećanje za ukidanje parafiskalnih nameta, olakšanje poslovanja, smanjenje birokracije i tko zna što još, no taj moj optimizam realno nema temelja. Do sada nije ukinut niti jedan parafisklani ... prikaži još! namet, troškovi poslovanja su porasli, zakona je sve više, a da ne pričamo o povećanju cijene struje za 30% za pravne osobe...