Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Horvat o novinaru Krešiću: I mi smo imali sličnu afericu, tu i tamo pobjegne poruka

- I mi smo političari na to osjetljivi. Ja vjerujem da prisluškivanja u tom segmentu nema.
27. svibnja 2020. u 08:58 4 komentara 241 prikaza
Foto: HRT

U emisiji "A sada vlada" Hrvatskoga radija gostovao je ministar gospodarstva Darko Horvat.

Na početku o memorandumu o suradnji između Janafa i INA-e, a koji je izazvao popriličnu buru u javnosti u utorak.

- Neću komentirati one dokumente koje nisam imao priliku kreirati niti potpisivati. Ali mogu reći da Janaf da želi kapacitete koji nisu u opticaju početi koristiti i na njima zaraditi. Poglavito nakon ovih potresa na naftnom tržištu posljednjih mjeseci, ističe ministar gospodarstva Darko Horvat.

Koliki je manevarski prostor INA-e da prisili mađarski MOL da se nafta koja se crpi u Hrvatskoj i prerađuje u riječkoj rafineriji te da se uz to rafinerija modernizira.

Svečano potpisivanje Ugovora o dodjeli sredstava za projekt Multisenzorsko zračno snimanje MARINKO JURASIĆ Ministar koji napada novinare zbog pitanja politički je diletant

- Već se nekoliko godina želi modernizirati rafineriju, kolega Tomislav Ćorić je taj proces uspio dovesti kraju. Ugovor je potpisan, javna nabava sprovedena. Očekuje se početak radova, pripremni radovi su u tijeku.

Opravdano se postavlja pitanje, je li hrvatski nacionalni interes da se nafta prevozi i prerađuje u MOL-ovoj rafineriji. Nafta se izvozi kao sirovina, a onda kao skuplji proizvod opet uvozi u Hrvatsku:

- Ono moje skromno znanje kojem imam u tom segmentu, tzv. teška slavonska nafta je specifična, nije je lako preraditi, niti se to može u bilo kojoj rafineriji. Strateški interes RH je imati sigurnu opskrbu naftom i naftnim derivatima.

A što je s povratkom INA-e u hrvatsko vlasništvo?

- Bit će to moguće kada spoznate pravu tržnu vrijednost tvrtke. Kolege Ćorić i Zdravko Marić vode taj proces, započeli smo s dubinskim snimanjem. Kada doznamo pravu vrijednost INA-e, moći ćemo reći koja je to tržna vrijednost i koliko je novca potrebno da bismo preuzeli vlasnički udio.

Rafinerija Sisak osiguranje profitabilnosti i održivosti Ina i Janaf o Memorandumu o razumijevanju, objavili i sam Memorandum

Horvat dodaje da se trebaju stvoriti pretpostavke da se industrija počne razvijati kao 2017. ili 2018. godine.

- Mi smo s 2019. godini zadovoljni, mi smo tri godine za redom uveli dosta nove tehnologije te znanja, stavili to u pogon. Industrija to počinje vraćati, volumen industrijske proizvodnje se počeo povećavati.

U emisiji je bilo govora i o izjavi ministra Ćorića u utorak da zna kako novinari komuniciraju u svojim internim grupama.

- Gledajući modalitete kako se kroz te društvene mreže može komunicirati i mi smo u stranci imali jednu sličnu afericu gdje su postojale razno razne zatvorene grupe pa tu i tamo pobjegne neka poruka. Ja sam siguran da je tako informacija došla do ministra Ćorića. 

Na opasku urednice Elijane Čandrlić Glibote da su novinari osjetljivi na takve stvari, ministar poručuje.

Sezona grilla je počela UPALITE ROŠTILJE! Sezona grilla je počela, našli smo i najbolje recepte koje možete isprobati

- I mi smo političari na to osjetljivi. Ja vjerujem da prisluškivanja u tom segmentu nema.

Što se tiče lipanjskog paketa mjera, Vlada kreće s mjerama prema četiri sektora. Mogu li drugi sektori očekivati neku pomoć, primjerice u proizvođačkoj djelatnosti.

- Nakon tri mjeseca vrlo izdašnog paketa za poduzetnike, a koji neće morati vraćati, idemo u transformaciju tako da mnogi mogu doći do jeftinih, fleksibilnih i jednostavnih kredita.

Poduzetnici se opet žale na birokratiziranje nakon pandemije.

- Procesi su još uvijek birokratizirani, složeni i relativno spori. Ipak procesi su 2020. nemjerljivo bolji, jednostavniji i brži u odnosu na 2016. ili 2012. godinu. Nekih 700 administrativnih mjera koje su bile barijera, danas ih nema. Svaki poduzetnik koji funkcionira na tržištu može osjetiti da je Hrvatska digitaliziranija, administrativno rasterećenija, porezno stabilnija i uz bok zemljama zapadne Europe, dodaje.

Tatjana Jurić
skrenula pozornost
Tatjana Jurić progovorila o teškoj bolesti: 'Ponekad se čini da nikada neće proći i da si prepušten sam sebi'
Električni automobili
NOVA ERA
Jeste li spremni za vožnju prema električnoj budućnosti
  • brtzii:

    horvat se predstavlja kao veliki energetski stučnjak a sad izjavljuje "Ono moje skromno znanje kojem imam u tom segmentu" tako je i marić u agrokoru dok je trebalo postati ministar rekao da je vodeći menađer agrokora a dok je agrokor ... prikaži još! propao onda je rekao ja tamo ništa nisam radio ništa nisam znao niti za išta bio odgovoran....hdz genijalci i stručnjaci....

  • brtzii:

    ovdje je stvarno netko lud, je li on stvarno rekao ovo "teška slavonska nafta je specifična, nije je lako preraditi pa je šaljemo u mađarsku" ili su to novinari izmislili ??!?!? pa za što je izgrađena rafinerija u sisku da ... prikaži još! se prerađuje slavonska nafta ili ruska, američka, arapska nafta ? koja nafta se do sad tamo prerađivala ruska, američka, arapska ili slavonska ??!?!?!?!

  • brtzii:

    horvat se već godinama predstavlja kao stručnjak za energetiku i cilja ministarstvo energetike još od vremena karamarka i sada mrtav hladan izjavi "Ono moje skromno znanje kojem imam u tom segmentu", to su ti hdz stručnjaci i genijalci, sramota.....