Naslovnica Vijesti Svijet

U Indiji homoseksualnost opet postaje kažnjivo djelo

Vrhovni sud poništio je presudu iz 2009. koja je dekriminalizirala davnu odluku iz 1861. da je homoseksualnost neprirodna i kažnjiva. Na zahtjev vjerskih grupa istospolna je ljubav u Indiji ponovno postala kažnjiva. LGBT zajednica smatra da je to opasan povratak u prošlost
11. prosinca 2013. u 08:54 19 komentara 1855 prikaza
Gay Indija
Foto: Reuters (Ilustracija)
Pogledajte galeriju 1/4

U zemlji s više od milijardu ljudi i kastinskim sustavom u kojem i dalje žive razlike i podjele među građanima, sigurno se oni seksualno drukčiji – homoseksualci ne osjećaju ugodno. Odsad će im, prema pisanju Washington Posta, u Indiji biti još teže, lošije nego u Hrvatskoj i cijelom svijetu jer Vrhovni sud presudio je da je homoseksualnost kažnjiva.

Time je ta najviša pravosudna instanca ukinula odluku iz 2009., kojom se homoseksualnost dekriminalizira. Naime, do tada je na snazi u Indiji bio britanski zakon još iz kolonijalnog doba 1861., prema kojem je istospolna ljubav smatrana protuprirodnom i kažnjivom do 10 godina zatvora. Kad je taj zakon "pao" prije četiri godine kao "diskriminirajući i nasilan prema osnovnim ljudskim pravima", svi su se u gay zajednici veselili.

istospolni brakovi Engleska crkva: Istospolni partneri trebaju dobiti ceremoniju sličnu vjenčanju gay pride veća prava Istospolni partneri u Italiji od sutra mogu sklapati ugovor o suživotu istospolni brakovi Engleska crkva: Istospolni partneri trebaju dobiti ceremoniju sličnu vjenčanju gay pride veća prava Istospolni partneri u Italiji od sutra mogu sklapati ugovor o suživotu

– Ne smije se zaboraviti da je diskriminacija suprotnost jednakosti i da je priznavanje jednakosti potvrda dostojanstva svake osobe – pisalo je tada u presudi suda u Delhiju.

No, vjerske i društvene zajednice uložile su žalbu i navele Vrhovni sud da pobije odluku iz 2009. i na neki način baci manjinska prava natrag u 19. stoljeće.

– I muslimani i kršćani i hinduisti, svi smatraju da homoseksualnost nije dobra i prirodna – drži pravni zastupnik podnositelja žalbe Ejaz Maqbool.  

LGBT zajednica je replicirala.
– To je veliki korak unatrag, ali kažem vam – bitka nije gotova, ovo je ustavna bitka koja se nastavlja – ističe odvjetnik zajednice u Indiji Anand Grover. Vođe iz redova gayeva i lezbijki, dodaje, ogorčeni su sudskom kriminalizacijom homoseksualnosti, boje se da će to opet značiti hrvanje s predrasudama u konzervativnoj i duboko religioznoj sredini.

Čak i Bjelorusija ima blažu formulaciju o braku od nas

Uber
Usluga prijevoza
Ispovijesti sa stražnjih sjedala: Aplikacija koja nam je spasila glavu
 • Avatar CRACKER_JACK
  CRACKER_JACK:

  čudi me kako se nitko ne buni od dežurnih homića u HR na ovu vijest. očito ih ne interesira "ravnopravnost" u Indiji?

 • homofob:

  Da li je itko cuo sta u seksu mene zadovoljava i u kojim pozama? NIje! To je moja osobna stvar! Nitko niti nezna da li sam homoseksualac ili heteroseksualac! Zasto onda neke grupe inzistiraju da cio svijet mora znati sta ... prikaži još! i kako oni rade ono sto se radi u spavacoj sobi iza zatvorenih vrata? Indijci se ovom presudom samo vracaju u buducnost!

 • pravakuna3:

  A, jeste dosadili s ovom temom. Kako bi bilo da ovaj novinar ode u Indiju i da ih prosvijetli kad već nas u Hrvatskoj s ovim teroriziraju već mjesecima. Kad tamo završi s tim poslom odmah nek se vrne nazaj ... prikaži još! i nastavi di je stao da se i mi malo odmorimo.