Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Holy: Nema šanse da se Plomin počne realizirati prije 2014. godine

Ministrica je demantirala vijest da će gradnja termoelektrane Plomin početi ove godine, kako su prije najavili premijer Zoran Milanović i potpredsjednik Vlade Radimir Čačić
06. travnja 2012. u 17:05 74 komentara 14 prikaza
Mirela Holy (1)
Foto: Soundset
Pogledajte galeriju 1/4

Gostujući na radiju Soundset, ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy progovorila je o problemu zbrinjavanja i sortiranja otpada. Istaknula je kako će njeno ministarstvo inzistirati na obračunu odvoza otpada po principu ''platiš onoliko koliko neiskoristivog otpada proizvedeš''.

– Hoće li to biti zatvorene vreće, pinovi, kodovi s identitetom korisnika, to ćemo vidjeti. Može se provjeriti je li osoba prikupljala otpad ili nije. Novi zakon mogao bi u saborsku proceduru biti upućen u lipnju – objasnila je Holy koja je još jednom potvrdila i promjene u sustavu naknada za povratnu ambalažu. – Nisam nikad rekla da ćemo ukinuti ili smanjiti povratnu naknadnu. To su rekli mediji. Ovaj je sustav neodrživ, nagomilalo se dosad preko 750 milijuna kuna gubitaka. Ako to ne promijenimo, doći će do bankrota sustava. Sada ćemo formirati radnu skupinu za izradu pravilnika o ambalažnom otpadu, prema austrijskom modelu – kazala je ministrica.

>>Holy: Uvodi se naplata otpada po volumenu, to je direktiva EU

Jedno od pitanja voditelja Saše Ćeramilca odnosilo se i na praksu skupljanja i povrata plastičnih boca koje mnogim građanima pomažu u krpanju kućnog budžeta. – Svi kukaju zbog tih pet-boca koje ustvari pripadaju manjem segmentu otpada, one su se pretvorile u instrument socijalne politike. Ja kao ministrica zaštite okoliša ne mogu biti odgovorna za socijalnu politiku Republike Hrvatske. Za to je zadužena kolegica Milanka Opačić – pojasnila je Holy.

Ministrica je i demantirala vijest da će gradnja termoelektrane Plomin početi ove godine, kako su prije najavili premijer Zoran Milanović i potpredsjednik Vlade Radimir Čačić.

– To nije realno očekivati. To se ne može početi realizirati prije 2014. godine. Nakon što izdamo rješenje nužno je objediniti uvjete, a to je postupak. Tek onda ide izdavanje lokacijske dozvole, tako da tijekom ove godine uopće nije moguće realizirati birokratsku proceduru. Nema potrebe za žurbom. Treba inzistirati na kvalitetnoj pripremi projekta – rekla je Holy.

Digitalna komora
JESTE LI ISPROBALI
HGK: Naša Digitalna komora sada nudi sve bitne informacije za pokretanje poslovanja
  • bonsai:

    Kakav to minus ili manjak od 750 milijuna ova spominje ? nema tu manjka , novac se samo transferirao preko Dropuličke u crni fond HDZ-a ,stvar je jednostavna , pumpali su broj povratne ambalaže i taj novac uzimali iz proračuna ... prikaži još!a , Ali ni tu ne vidim problem , te boce smo platili mi , nije prioizvođač ! Zaključak , novac nije nestao nego je na nečijem HDZ-ovom računu ili privatnome đepu .Holy , probudi se !

  • mravac8:

    maraiaco Piše kako misli izvesti - kao u Austriji. Znam da ima država koje recikliraju sav otpad osim biološkog. I to mi se jako sviđa. Mi Hrvati *lijepu našu* pretvaramo u smetilište bacajući silne plastične vrećice, bočice, čašice pa staklene ... prikaži još!klene bočice, staklene teglice, pa limenke ...... uglavnom katastrofa. I financijska i ekološka.

  • mareiaco:

    Danac cjelo vrime razmišljam kako ona misli to isvest.Mi svi boce dajemo većinom nas sirotinji ,papir stavljamo u kutije a kako misli da će mo danima kore od banana,kropira,listove od salatei sve vrste povrća ostatke kostiju di sa tim da ... prikaži još! držimo doma dok ne napunomo vreću a dotle će crvi unutra radit svoj poso ,Nek izađe u javnost i opjasni puku koliko svako domaćinstvo za razvrstavanje mora imati kanta za smeće.Ili pak te njene čipirane vreće.