Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odvoz otpada

Holy: Uvodi se naplata otpada po volumenu, to je direktiva EU

'09.12.2011., Zagreb - Mirela Holy, politicarka SDP-a.  Photo: Marko Lukunic/PIXSELL'
Foto: 'Marko Lukunic/PIXSELL'
1/4
04.04.2012.
u 12:06

Italija, primjerice, nije ispunila uvjete pa je tako za jedno nesanirano odlagalište plaćala milijun eura dnevno

– Svjesni smo da će ovaj prijedlog izazvati otpore komunalnih poduzeća i jedinica lokalne samouprave, ali ako to ne ostvarimo i ne realiziramo, slijede nam penali – poručila je ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy predstavivši prijedlog Zakona o otpadu o kojem je već počela javna rasprava.

Novine ovog zakona jasno definiraju zone u kojima se određuju područja na kojima će se graditi objekti za gospodarenje otpadom, napušta se sustav koncesije koji je dosad bio te se uvodi naplata otpada po volumenu. Hrvatska mora ispoštivati rokove, prema direktivi EU, pa tako do 2013. godine osim uvođenja naplate po volumenu mora uvesti i selektivno odvajanje barem 25 posto biootpada, a do 2018. potrebno je sanirati sve deponije.

– Imamo ozbiljne ciljeve koje moramo ispuniti. Italija, primjerice, nije ispunila uvjete pa je tako za jedno nesanirano odlagalište plaćala milijun eura dnevno. Ja sigurno neću biti ministrica koja će Hrvatsku odvesti u bankrot – poručila je Holy. Naglasila je da će cijena odvoza otpada poskupjeti, ali kako selektivnim odvajanjem otpada građani mogu smanjiti volumen i tako umanjiti vlastite račune.

Koliko će novca biti potrebno za uvođenje svih standarda, još nije poznato, no hoće li u blizini biti postavljeni svi kontejneri za selektivno odvajanje ovisi isključivo o jedinicama lokalne samouprave i komunalnim poduzećima. Njima ministarstvo neće reći kako obavljati posao, nego će samo zahtijevati da posao bude obavljen.

Za deset dana trebala bi biti predstavljena i strategija za gospodarenje otpadom po kojem će biti 11 odlagališta, spalionica u Zagrebu i spalionica opasnog otpada za koje ministrica Holy nije željela otkriti gdje će se nalaziti.

Komentara 120

OB
-obrisani-
12:33 04.04.2012.

poručila je ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy predstavivši prijedlog Zakona o otpadu o kojem je već počela javna rasprava. ------------------------- Da Ministrice, a u koju kantu za smeće ćemo vas strpati?

OB
-obrisani-
12:34 04.04.2012.

Direktive iz Brisela ?! Zašto nam onda ne dignu zabranu izvoza svinjetine ,koju drže pod lažnim izlikama??Zato jer HR uvozi svinjetine kao sve zemlje EU zajedno !

MI
mica1111
12:23 04.04.2012.

...joj,ne mogu ih više smislit...pa ti niš drugo ne znaju,nego trenirat strogoću,ma za popizdit... ...hebalo vas smeće...kruha,kruha,gospodaru,ne vidjesmo davno hljeba...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije