Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Politika je 'in'

Holy na izbore ide sama, Hrast okuplja široku koaliciju

Mirela Holy
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
10.12.2013.
u 17:00

Gjenero: Nacionalni forum od svih novih najozbiljnija je politička stranka

Svjedočimo pravom “baby-boomu” političkih stranaka – od početka ove godine registrirano ih je 19, a do kraja godine bit će ih još. Premda ih je većina registrirana uoči lokalnih izbora, apetiti nekih nadmašuju lokalne interese.

Poput ORAH-a koji je odmah nakon rođenja postao i parlamentarna stranka zahvaljujući mandatu njegove predsjednice Mirele Holy koji je osvojila sa SDP-om. Holy je već najavila da će stranka na izbore za EU parlament ovog proljeća, a nadaju se uspjehu i na idućim parlamentarnim izborima.

Prvi ispit: EU izbori

– Idemo samostalno jer su nam EU izbori na neki način test – kaže Holy. Ne krije da je nakon izlaska iz SDP-a razgovarala s Nikicom Gabrićem koji je u nedjelju najavio osnivanje svoje stranke Nacionalni forum s kojom također planira u borbu za EU parlament.

– Razgovarali jesmo, ali iskreno, njegov koncept mi ne odgovara – poručila je Holy.

I dok će ORAH samostalno na izbore, Hrast ima velike koalicijske planove.

– Sami nećemo na izbore ni za EU parlament ni na parlamentarne izbore. Već sam razgovarao sa svim strankama centra i desno orijentiranim i imamo dobre mogućnosti suradnje. Sve će se znati za mjesec dana – kaže predsjednik Hrasta Ladislav Ilčić, koji nije želio otkriti vraća li se u stranku i Željka Markić. Biste li ju voljeli vidjeti ponovno u Hrastu?

– Nije to stvar moje želje. Vidjet će se u određenom trenutku što je pametnije. Bez obzira što na kraju odluči, Željka Markić imat će potporu Hrasta jer mi promoviramo iste vrijednosti – “diplomatski” nam je odgovorio Ilčić.

Izazivači slabih šansi

– Naš izborni sustav je takav da “novi izazivači” nemaju puno šansi pa nijedna od ovih novih stranaka najvjerojatnije neće postati parlamentarna stranka – tvrdi politički analitičar Davor Gjenero. HDZ-ovom “odmetniku” Milanu Kujundžiću i njegovoj stranci Hrvatska zora ne daje nikakvu šansu. Najozbiljnija od svih novih stranaka po njemu je Nacionalni forum Nikice Gabrića ali, kaže, nije siguran može li Gabrić sam uspjeti u političkoj areni.

>>Gabrić: Nacionalni forum se neće baviti ni lijevim ni desnim

Komentara 48

LE
LeonardS
17:30 10.12.2013.

Gjenero, koliko ja pratim uvjek je bio loš prognozer ako Hrast bude odradio samo malo bolju kampanju puno više će imati nego Gabrić jer ovoga već povezuju sa ispucanim političarima .A i koliko sam ga slušao ne tvrdim već samoo imam osječaj da prodaje maglu, još ako ga povezuju s IDS-om i Ladonjom tek tada zabija sam sebi nož u leđa. Moj glas a i nekih mojih poznatih ide sigurno Hrastu i što mi je najdrže to su ljudi koje dosad nisu zanimali izbori, predpostavljam da su postali svjesni važnosti izlazka na izbore

NV
novo vriijeme
17:43 10.12.2013.

Gjenero, postani i formalno član Gabrićeve stranke da se riješimo tvoj promašene sveprisutne političke analize. I ti kao i Gabrić stalno ste u medijima iako Vas nitko ne uvažava osim onih koji vas guraju u medije i za čiji račun dajete izjave.

Avatar Matija Gubec
Matija Gubec
17:44 10.12.2013.

Kad vidim ovaj prvi red, Europa ima da se zamisli. Mislim da je tu i gđa koja je morala napustiti Auto Zubak, u kojim je sad vodama ili tuca i čisti orahe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije