Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ministri u akciji

Holy Milanoviću: U plave vrećice ide plastika, u crne ostali otpad

vlada,zelena akcija
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/19
Autori: mšk/VLM, tli/VLM
21.04.2012.
u 09:27

Tijekom subotnje akcije oko 800 divljih odlagališta otpada čisti čak 35.000 volontera u preko 70 općina i gradova iz svih županija.

"Zelena čistka" dio je jedne od najvećih ekološko-volonterskih svjetskih akcija u kojoj od 2008. godine sudjeluje 85 zemalja. U Hrvatskoj se ove godine održava prvi put. Tijekom subotnje akcije oko 800 divljih odlagališta otpada čisti čak 35.000 volontera u preko 70 općina i gradova iz svih županija. Sudjeluju vojska, ronioci, kajakaši, lađari, učenici osnovnih i srednjih škola, izviđači, planinari, šumari, studentske organizacije..., a svi čiste potpuno besplatno.

U akciji je sudjelovalo, prema procjenama, jedan posto ukupnog stanovništva.

-Usporedbe radi, u Sloveniji je ove godine čistilo 270.000 volontera, što je 15 posto njihova stanovništva. Kad se toliki postotak građana jedne zemlje angažira za neki cilj i čisti smeće koje su napravili njihovi sugrađani, onda se oni koji otpad bacaju dobro zapitaju da li će to drugi put napraviti. A kod nas je cijela akcija, koja je trajala šest mjeseci, odrađena potpuno volonterski, što je najljepši dio cijele priče- rekla je Helena Traub, voditeljica kampanje.

Osim premijera i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, na ugao Branimirove i III. Retkovca vrijednim volonterima koji su su došli i iz Slovenije pridružila se i Mirela Holy, ministrica zaštite okoliša. Zajedno s kolegama Mirandom Mrsićem i Orsatom Miljenićem 'zasukala je rukave' .

>>Milanović: Ne može se struja unedogled prodavati ispod cijene

- Problem otpada predstavlja veliko opterećenje lokalnim samoupravama, a tu sam kako bi simboličkom gestom educirala građane - pojasnila je poduzetna ministrica Holy. Inače, Holy je i tijekom akcije ostala vjerna svom prepoznatljivom stilu odjevanja, te je plastične kante i ostalo smeće čistila u- cipelama na visoku petu!

Premijer tijekom "čistke" nije uspio izbjeći neugodna pitanja novinara , a jedno od njih odnosilo se na imenovanje Sanje Kalamburena mjesto direktorice Fonda za zaštitu okoliša protiv koje je podnesena optužnica da je sudjelovala u lažnoj kupnji kontejnera za smeće .

- To nije političko imenovanje jer ona radi već dugo. Ako se pokaže da optužnica stoji, ministrica Holy preuzet će odgovornost na sebe. Mi to nismo znali, nismo policija pa da provjeravamo ljude. Imamo potpuno povjerenje u ministricu Holy - rekao je premijer Milanović.

Komentara 169

OB
-obrisani-
13:36 21.04.2012.

Milanović: Ne može se struja unedogled prodavati ispod cijene Dracun: Ne moze se rad placat ispod cijene !

ZG
zorbas.grk
13:37 21.04.2012.

još nam morate uvesti točkice JVJM

OB
-obrisani-
12:21 21.04.2012.

ivan79 je napisao/la: a Holy izgleda došla na foto session! \" Bacila oko na Bandića :-)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije