Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hodžić: Bošnjaci u Hrvatskoj nalaze se u krajnje nepovoljnom položaju

Na konferenciji je govorio i Harun Omerbašić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba koji je izrazio nezadovoljstvo predstavljanjem Bošnjaka saborske zastupnice Lekaj Prljaskaj koja je podržala i Deklaraciju o pravima Hrvata u BiH
20. siječnja 2019. u 13:55 77 komentara 3395 prikaza
Konferencija Položaj Bošnjaka u Hrvatskoj
Foto: Hassan Haidar Diab

Na održanoj press konferenciji u Novinarskom domu u Zagrebu na temu Položaj Bošnjaka u Hrvatskoj, koju je organizirala SDA Hrvatske u suradnji s drugim bošnjačkim organizacijama u Hrvatskoj, predsjednik SDA Hrvatske, Armin Hodžić, istaknuo je kako se Bošnjaci u Hrvatskoj nalaze u krajnje nepovoljnom položaju, te da su trenutno nacionalna manjina "treće kategorije", a okupljenima su se obratili i Harun Omerbašić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba te Salih Huremović, branitelj u Domovinskom ratu.

Članovi predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić tijekom susreta s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović Dosje Balkan 'Ako Hrvatima vlast izaberu Bošnjaci, rušit će Pelješki most, tužiti RH za genocid...'

"Bošnjaci su druga po brojnosti nacionalna manjina u Hrvatskoj, a unatoč tome nemaju svog predstavnika u Hrvatskom saboru te svoju izbornu jedinicu dijele s 4 druge nacionalne manjine. Dok npr. Talijani i Mađari, kojih ima upola manje, imaju sami svoju jedinicu te samim time i saborskog zastupnika", kazao je Hodžić te iznio izlaganje o uvredama i prijetnjama kojima je kako navodi, svakodnevno izložen. Pročitao je određene poruke koje su mu upućene a u kojima ga se naziva "balijom, turčinom, izdajnikom" i drugim pogrdnim imenima. Hodžić je naglasio kako on nije iznimka u tom segmentu, te da mu se javljaju ljudi koji se susreću sa sličnim uvredama posvuda. Posebno je jeziva bila poruka upućena Hodžiću u kojoj je navedeno kako će mu se desiti "ono što su Srbi Bošnjacima radili u Srebrenici".

Na konferenciji je govorio i Harun Omerbašić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba koji je izrazio nezadovoljstvo predstavljanjem Bošnjaka saborske zastupnice Lekaj Prljaskaj koja je podržala i Deklaraciju o pravima Hrvata u BiH. Omerbašić je istaknuo i dosadašnji rad određenih bošnjačkih organizacija koji je doveo do usvajanja zastave i grba bošnjačke nacionalne manjine u Hrvatskoj, te uvođenja bosanskog jezika u školama.

Analiza Pelješki most našao se u centru unutarbošnjačke predizborne kampanje

Kratko se obratio i Salih Huremović, branitelj u Domovinskom ratu, odlikovan za sudjelovanje u akciji Oluja, koji je naglasio zasluge Bošnjaka u Domovinskom ratu.

"25 tisuća Bošnjaka branilo je Hrvatsku, a preko 1100 ih je dalo i svoj život u toj borbi. Nažalost, ta žrtva nije danas primjereno priznata i obilježena", naglasio je Huremović. 

Kada je riječ o odnosima Hrvatske i BiH, Hodžić je izjavio kako Dragan Čović svojim djelovanjem šteti ugledu Republike Hrvatske te pogoršava njen položaj u međunarodnim odnosima.

Indira Levak
dodjela MAC nagrade
Srpski mediji raspisali se o Indiri: 'Pojavila se gotovo gola, sve oči su bile na njoj'
HS kožnu bolest
Hidradenitis suppurativa
Bolesnici koji imaju HS kožnu bolest često pate od depresije i anksioznosti, a najbitnije je bolest prepoznati na vrijeme
 • Mukowsky:

  Evo sad i njih ugroženih. A kad Hrvati kao konstitutivni narod u BiH traži svoju TV postaju onda smo mi ustaše. Sad ćete dobiti islamski centar u Sisku. Treći u RH. Što u Srbiji niste ugroženi? Pa Beograd je u ... prikaži još! 19 stoljeću nakon prestanka vladavine Osmanlija imao 110 džamija.

 • Avatar VinkoL
  VinkoL:

  Stvar se jednostavno može riješiti Armine. Kome nije dobro u Hrvatskoj ima vlak, autobus... pa i traktori. Meni nije bilo lijepo u Njemačkoj i evo me doma. Al sam prije odlaska tim Nijemcima zahvalio što su me prihvatili za vrijeme ... prikaži još! rata u mojoj domovini.

 • Pax:

  Do jučer su njihovi predstavnici tvrdili da je Hrvatska svjetski primjer suživota i odličnih odnosa. Što se to tako naglo promjenilo?!