Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAST CIJENA POJEO ZARADU
Povratak na članak

Hoćemo li za svoj novac uložen u II. stup morati doživjeti stotu?!

Izračunali smo koliko su stvarno zaradili mirovinski fondovi u 20 godina i ustanovili da smo na gubitku, iako oni koji od mirovinske reforme dobro žive, govore o uspjehu.

Komentari 11

LI
Lisa
10:43 17.07.2022.

Nakon 20 godina plaćanja naknada bankama , svi nazad u 1. stup, osim nekolicine sretnika. Bravo mirovinci i oni koji ste platili da vas hvale! S našim novcem, naravno.

VL
AR
aristip2021
11:05 17.07.2022.

vo mog primjera, u drugoj polovici prošle godine u II. stupu sam imao na računu preko 250 tisuća kuna. Od tada svaki mjesec s plaće mi je skidano prosječno više od 1000 kuna da bih sada na računu u II. stupu imao jedva nešto više od 240 tisuća kuna. Kada u obračun uzmemo i ovogodišnju imflaciju ispada da je u zadnjih godinu dana moj realni gubitak u II. stupu veći od 5 tisuća eura.

VL
PV
prcko.vita
09:30 17.07.2022.

Dragi narode glasaj i dalje za ove političare kojima nikad dosta, koji su prodali rođenu zemlju, izdali rođeni narod.

VL
DU
Deleted user
09:57 17.07.2022.

Iz svega toga skupa mozes izvesti zakljucak da nije lako dozivejti stotu.

VL
DU
Deleted user
10:52 17.07.2022.

Sramotna (Ćorićeva?) pljačka građanskih, radnih uplata, ulaganja (do 150.000 kn!) u RH prođe bez ikakvog glasa, bunta!

VL
SZ
SZ123
09:38 17.07.2022.

Da, treba poboljsati 2.stup ima nacin. Kraj clanka koji naslucuje favorizaciju 1.stupa je promasen jer u 1.stupu nema nikakvih prinosa. Rjesenje je omoguciti ljudima 3.stup gdje bi oni sami mogli odluciti sto s novcem. Primjerice zele li sami uloziti uu zivotno osiguranje, stavit na stednju ili uloziti u dionice. Sami bi tada bili odgovorni za prinose. Uvjet bi bio da novce iz 3.stupa smiju poceti podizati tek s navrsenih 65 i to max 5% ukupnog iznosa godisnje, cime bi im taj novac bio raspoloziv od 65 pa do 80-90te godine. U slucaju smrti taj novac moze naslijediti bracni drug ili djeca i njime raspolagati po istim pravilima. To ocekujem od ovakvih clanaka. Ne samo nabrajanje problema, nego I neki konkretan prijedlog. ..

VL
AF
AfganistanskiHrvat
09:33 17.07.2022.

Sada se samo još i stime zahebavajte da ne bi bilo tuče thompson, kalašnjikov a i zbrojevka.

VL
IG
igorl
11:07 17.07.2022.

Prinosi fondova su u skladu sa odnosom drzave prema poduzetnistvu - losi. Ali i sami prozvodi MOD su ocajni. To nije osiguranje nego cista pljacka. Da ti vrate sve trebas primati penziju 30 godina. A dozivljenje hrvata je 17. Pljacka.

VL
SE
sedam
14:11 17.07.2022.

Najpošteniji je Američki sustav. Plati porez i sa ostatkom radi što hoćeš. Hoćeš li zdrastveno i mirovinu, uplati si... investiraj sam. Nećeš.... ne moraš.

VL
ST
stefj
10:26 17.07.2022.

Uh, zbrajanje kruški i jabuka... Uz to, nisu 2. i 3. stup problem, problem je 1. stup radi kojeg već generacije ne mogu računati na pristojnu mirovinu, spram onoga što navodno ulažu, te radi način raspodjele novca iz tog 1. stupa... Na kraju je taj 1. stup ništa drugo nego porez, samo se tako ne zove. Nema nikakve razlike, niti malo... Isto te floskule da građani plaćaju mirovinu jer plaćaju državne obveznice i usporedba da su prinosi bili i 8%, dok fondovi imaju prosjek 6, to je smiješno. Prinosi na državne obveznice su bili i ispod 1%, a građani kud i kamo skuplje plaćaju 1. stup, neusporedivo skuplje... No, neki vole 1. stup jer dobiju više iz njega nego što bi ikada mogli, a i političar se bore zadržati ga jer njime mogu uvijek manipulirati i kupovati glasove... Bit mirovinske reforme nije ukidanje 2. i 3. stupa, te stavljanje svega na istu hrpu, tj. bacanje u isti bunar bez dna, već je bit reforme uređivanje i postupno ukidanje 1. stupa. Povlastice i socijalne transfere treba prestati skrivati iza pojma mirovina, za početak treba sve nazvati pravim imenom... 2. i 3. stup su jedino pravedno rješenje, gdje se manje-više dobije novac koji se uplaćivao, gdje se isti može i naslijediti itd. Na to treba gledati kao na prisilnu štednju, a prinosi moraju biti puno bolji nego da se novac držao u banci... 1. stup je zapravo zakidanje ili čak i krađa radnih ljudi, djece i unučadi, ništa drugo...

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.