Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u sedam godina

Hoćemo li povući 11,6 milijardi eura iz europskih fondova?

euri
DPA/PIXSELL
19.06.2014.
u 20:21

Zbog opsežne dokumentacije i loše skrojenih pravila natječaja upitna je hrvatska iskoristivost fondova

Nakon pristupanja Europskoj uniji Hrvatskoj će iz strukturnih fondova na raspolaganju biti gotovo 11,6 milijardi eura u razdoblju od sedam godina, što je 12 puta više od iznosa koji je imala na raspolaganju u programu IPA, rečeno je na konferenciji o europskim fondovima pod nazivom “Europski strukturni i investicijski fondovi u perspektivi 2014. - 2020.: Novi izazovi i perspektiva hrvatskih korisnika“ koja je održana jučer u Zagrebu.

Hrvatska se tako prvi puta našla, istaknuto je, u poziciji da sama kroji svoja pravila igre, a sve što je trebalo učiniti jest kvalitetno pripremiti natječajne procedure i potencijalnim korisnicima olakšati pristup sredstvima na temelju pravednih, jasnih i transparentnih uvjeta natječaja i dokumentacije. No upozoreno je da to nije učinjeno. Naime, osim sto je prijavna dokumentacija komplicirana i nepotrebno opsežna, posebno je zabrinjavajuće što se dobar dio natječaja provodi prema pravilu “tko prvi, njegova djevojka”, odnosno prema redu zaprimanja i to doslovno prema minuti u kojoj je poslana projektna prijava, upozoreno je na konferenciji.

Sve to dovodi u pitanje ne samo stopu iskorištenosti strukturnih fondova u Hrvatskoj nego i rezultate koje projekti stvaraju.

>>Krenuli moduli za online edukaciju o pripremi i provedbi EU projekata

>>Novcem iz EU stvorili smo 270.000 novih radnih mjesta

Komentara 7

DR
draxy
22:11 19.06.2014.

Sigurno nećemo jer je preduvjet za povrat novca iz EU fondova realizacija projekta.Temeljni problem u Hrvatskoj što se tiče fondova EU je što je administracija, s kojom se susrećete u realizaciji projekta,popunjena stranačkim kadroviranjem bez potrebitih znanja,a kada slučajno ii naiđete na nekog tko zna svoj posao tada se taj mora konzultirati sa nekim kojeg je na poziciju isturila politika.

Avatar neidemdalje
neidemdalje
10:17 20.06.2014.

nije ni bitno jer ionako ti fondovi služe da bi se zemlja još više zadužila i bila još ovisnija o uniji odnosno bankama. osim toga vrlo malo, gotovo ništa se ne ulaže u proizvodnju već se financiraju projekti koji nene donose novu vrijednost...

Avatar tajar
tajar
12:00 20.06.2014.

Ako je do ministra Grčića, ne ćemo skoro vidjeti te novce.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije