Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbjeglička kriza

Hoće li se ekonomski migranti okrenuti alternativnim pravcima preko Bosne?

izbjeglice
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
20.11.2015.
u 12:45

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić ranije je rekao kako Hrvatska ne može prihvaćati ljude koje ne prihvaća Slovenija jer bismo se u protivnom mogli dovesti u situaciju da budemo zatrpani.

Nakon što je Hrvatska odbila zahtjev Slovenije o povratku, odnosno readmisiji 162 migranta iz zemalja koje nisu izravno pogođene ratnim sukobima u našu zemlju, novih zahtjeva našeg zapadnog susjeda u tom smislu nije bilo.

Također, nakon što je Hrvatska obavijestila Srbiju i Makedoniju da se balkanska ruta zatvara za prolaz migranata iz Maroka, Alžira, Bangladeša, Šri Lanke, Liberije, Sudana, Konga i Pakistana, jučer i danas nisu zabilježeni novi dolasci ljudi iz tih zemalja.

– Ako nam Srbija pokuša ponovno poslati ekonomske migrante, mi ćemo ih  vratiti, odnosno bit će im zapriječen ulazak u Hrvatsku – rekao je danas u brodskom tranzitno-prihvatnom centru Domagoj Džigumović, glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske.

On je dodao kako ruta prema Sloveniji, unatoč žici, i dalje funkcionira bez problema te kako se izbjeglice u brodskom tranzitno-prihvatnom centru nakon pružanja medicinske pomoći te opskrbe hranom zadržavaju od 6 do maksimalno 10 sati i odmah nastavljaju put na zapad. Granicu su za ekonomske migrante zatvorila i Srbija i Makedonija. Na upit o očekivanjima Srbije da će Hrvatska i Slovenija promijeniti politiku prema ekonomskim migrantima jer bi se oni u protivnom mogli okrenuti ilegalnim i alternativnim pravcima, prije svega kroz Bosnu, Džigumović je odgovorio kako nije riječ o hrvatskoj politici i kako smo mi samo odbili zahtjev Slovenije koja je tražila ponovni prihvat 162 osobe.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić ranije je rekao kako Hrvatska ne može prihvaćati ljude koje ne prihvaća Slovenija, jer bismo se u protivnom mogli dovesti u situaciju da budemo zatrpani. U četvrtak je u Hrvatsku ušlo 5.200 izbjeglica i migranata, a danas do 12 sati njih još oko 2.000. Od početka izbjegličke krize kroz Hrvatsku je prošlo 422.000 izbjeglica. 

>> Humanitarne organizacije: Nove granične kontrole stvaraju neodrživu situaciju 

>> Slovenci dižu žicu i tamo gdje se ne može proći

Komentara 8

Avatar Mi ili Oni
Mi ili Oni
13:10 20.11.2015.

Srboljubi iz SDP-a ne očekuju veće probleme. Sve će se riješ samo od sebe, ide se prvom klasom avionom, reče Pusić i... i danas živi.

TP
trias politica
13:05 20.11.2015.

Tko bi rekao da je on tako pametan. Nisam znao da nastaje problem ako u bocu od 1 litre želiš natočiti 2 litre vode.

DU
Deleted user
13:01 20.11.2015.

Naravno da hoće preko Bosne, u Bosni su njihovi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije