Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Barijera i na Kupi

Slovenci dižu žicu i tamo gdje se ne može proći

18.11.2015., Vinica, Slovenija - Slovenska vojska pocela je postavljati bodljikavu zicu uz rijeku Kupu u Beloj Krajini.
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/5
19.11.2015.
u 15:11

Bodljikava žica postavlja se u mjestu Vinici uz samu obalu Kupe. Prekoputa je hrvatsko mjesto Pribanjci. Migrantska ruta udaljena je stotinjak kilometara

U srijedu ujutro već oko 7 sati mještane malenog slovenskog mjesta Vinice, stotinjak kilometara daleko od rute prolaska migranata, dočekali su vojnici. Zamolili su ih za razumijevanje jer počinju postavljati bodljikavu žicu – i to uz samu obalu Kupe! S druge strane granice je hrvatsko mjesto Pribanjci u Karlovačkoj županiji.

– No, djevojke, što vi u Hrvatskoj čekate? Zašto i vi ne podižete ogradu? Trebali ste je početi podizati i prije nas, odmah kada i Orban – dobacivali su nam slovenski vojnici koje smo zatekli kako razvlače kilometarski dugu oštru žičanu ogradu. Pitamo ih do kuda, a oni sliježu ramenima i kažu da će je postavljati do mraka, pa sutra ponovno...

Ograda će dugo stajati

Pitamo njih i prolaznike tko tuda uopće može prijeći granicu, jer Bela krajina, koja graniči s Hrvatskom uz Karlovačku županiju, najvećim dijelom ima granicu na Kupi, desecima kilometara duga granica vijuga kao i Kupa, koju je zimi gotovo nemoguće prijeći. Čemu onda ograda?

– To nema smisla. Nisam ni znao da će postavljati ogradu. Ovaj je kraj kilometrima daleko od bilo koje rute i nema šanse da tu ikada krenu izbjeglice. Nisam se nadao da ću ovdje susjede Slovence gledati preko ograde, da će zatvoriti kamp, prilaz kupalištu. To nema smisla, ali ako ogradu već postavljaju, mislim da će ona tu dugo stajati. Znamo kako je to bilo kod nas u ratu s izbjeglicama. Bojim se da će ova ograda tu biti dosta dugo, sve dok se cijeli problem ne riješi. U najmanju ruku dok je otvoren prolaz prema Njemačkoj. Ipak, nadam se da Hrvatska neće podizati ogradu – kazao je Denis Miroslavić, mještanin Pribanjaca, sela na hrvatskoj obali Kupe. Oba mjesta, barem do daljega, mogu zaboraviti kupanje na Kupi – Slovenci do vode više i ne mogu! Susjedi su stoga ogorčeni, smatraju da njihova država nije morala razvlačiti bodljikavu žicu duž cijele granice. A izgleda da baš to i rade, jer ograda se postavlja i kod Metlike, odnosno graničnog prijelaza Božakovina. Vinica, mjesto s oko 800 stanovnika, živi od turizma, a u tom poslu, kažu mještani, bodljikava žica može samo štetiti. U Vinici je veliki kamp uz Kupu, ondje se održava veliki rock-festival Schengenfest, dolaze brojni gosti iz drugih država, Hrvati ondje odlaze na posao, u kupnju, na kavu, jer u Pribanjcima nema kafića. Na graničnom prijelazu u Vinici problema pri prelasku granice nema. Slovenska je policija mještane Vinice, pa onda i drugih naselja uz Kupu i granicu, obavijestila dopisom koji su svi dobili na kućne adrese prije tjedan dana, da će u roku od sedam dana, a kako bi zaštitili Sloveniju i njezine građane, početi postavljati ogradu, no nitko nije mislio da će do toga zaista doći.

– Ako je država to naumila, neka tako bude, no ne vjerujem da bi ovuda mogli ići migranti. Ipak, nakon onoga što se dogodilo u Parizu, zabrinutost je sve veća –­ kazala nam je Viljenka Zajec, vlasnica kampa u Vinici.

Sto tisuća kroz Slav. Brod

Kaže kako su im rekli da je ograda privremena, dok ne prođe opasnost, te da će kasnije, u sezoni, otvoriti prilaze prema kupalištima za stanovnike kampa. Nada se da će se sve riješiti do ljeta i sezone kupanja.

– Nadam se da će Hrvatska biti pametnija i da neće podizati ogradu, da će problem rješavati na eurospkoj razini. Problem je u Grčkoj i Turskoj, a ne kod nas. Kažu da je ograda tu zato da izbjeglice, ako se rasprše, ne ulaze u Sloveniju bez nadzora. To nema smisla, ograda je skupa, zatvaramo prilaz rijeci, kupalištima... Uostalom, 21. je stoljeće, valjda probleme možemo rješavati bez bodljikave žice, koju je koristio Hitler. Tko bi od izbjeglica išao preko Kupe, i to ovuda, izvan ruta za Europu. To će štetiti i gospodarstvu Slovenije, turizmu, a napokon smo počeli mirno živjeti, a sada će cijelu Belu krajinu zatvoriti ogradom – ogorčena je Antonija Benetič, čija obitelj ima pilanu u Vinici uz Kupu i na čijem su imanju u srijedu bila vojna vozila. Kaže da ograda nema veze s Hrvatima, s njima su prijatelji i uvijek će se posjećivati. Što se migranata tiče, kroz zimski prihvatno-tranzitni centar u Slavonskom Brodu prošlo je već više od 100 tisuća migranata.

U utorak ih je u Hrvatsku ušlo 6300, a jučer do podneva još 2200. Ukupno je od početka izbjegličke krize u Hrvatsku ušlo više od 412 tisuća ljudi. Na samom ulasku u kamp radi se detaljna provjera svih izbjeglica, uključujući uzimanje otisaka prstiju i fotografiranje. 

>> Slovenija uz opravdanja i kritike postavlja ogradu uz Kupu 

>> Migrante neće ni Hrvatska zatvore li se drugi na ruti

Komentara 5

OK
okus
16:26 19.11.2015.

Citave granice Europe se trebaju ograditi.

US
Usora110
20:26 19.11.2015.

E sad organizirajte takmicenje ribica na Kupi, rostiljijadu, utrke camcima itd. a oni neka gledaju iz svog kokosinjca.

DU
Deleted user
15:36 19.11.2015.

kad se pojave svi maročani,, iranci, pakistanci, koji ne mogu drugdje, i žica če biti malo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije