Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
15.04.2020. u 09:01

Komplicirane procedure koje smo razvijali desetljećima služile su prije svega kao prostor za namirenje apetita stranačkih kadrova. Sada ih, ako ne želimo uništiti svaku šansu za gospodarski oporavak nakon epidemije, moramo znatno pojednostavniti i konačno poslati u povijest.

Ako neće Muhamed brdu, hoće brdo Muhamedu. Ova poslovica možda najbolje opisuje ono što se s digitalizacijom i digitalnom transformacijom u Hrvata događa posljednjih mjesec dana, točnije otkako smo pod prijetnjom koronavirusa prisiljeni ostati u svojim domovima. Sve što se prije nije moglo, sve za što je po tvrdnjama odgovornih trebalo vremena i silnih ulaganja, odjednom postaje moguće.

Nakon e-propusnica, prijava na burzu rada e-mailom i drugih novotarija, jučer su nam predstavili i Andriju, digitalnog asistenta koji će nam u nedoumici ili strahu od zaraze protumačiti simptome i uputiti nas što da činimo i kome da se obratimo. Uz predstavljanje Andrije stigla je i molba da se novom alatu odmah “ne gleda u zube” jer će, kažu, Andrija u početku biti malo osjetljiviji, ali će idućih dana učiti i razvijati se, čime će postajati i sve precizniji. I to je logično i očekivano jer je novim alatima uvijek nužna prilagodba kroz praksu.

Iste će dječje bolesti pokazivati sve digitalne usluge koje ovih dana užurbano razvija i pušta u rad javna uprava. Neke stvari moguće je dotjerati isključivo kroz praktičnu primjenu, uz otklanjanje nedostataka “u hodu”. No, činjenica je da se od izbijanja pandemije pokazalo kako Hrvatskoj za digitalizaciju i digitalnu transformaciju ne nedostaje ni znanja ni stručnosti, a kroz europske fondove čitavo se vrijeme nudio i novac. Ono čega je nedostajalo bila je politička volja, a nje nije bilo uglavnom zbog straha da bi pojednostavljenje procedura, bez kojega nema digitalizacije, značilo kraj karijere za mnoge prekobrojne i nekompetentne službenike.

Komplicirane procedure koje smo razvijali desetljećima služile su prije svega kao prostor za namirenje apetita stranačkih kadrova. Sada ih, ako ne želimo uništiti svaku šansu za gospodarski oporavak nakon epidemije, moramo znatno pojednostavniti i konačno poslati u povijest prilaganje jednih te istih dokumenata u svakom poslu s državom. To će svakako značiti ukidanje nekih radnih mjesta, no dugoročno definitivno neće značiti i veću nezaposlenost. Dapače, s ukidanjem nepotrebnih usluga otvara se mogućnost razvoja novih, na dobrobit građana. Dakle, ako vrijedi ona “svako zlo za neko dobro”, onda bi se dobro koje donosi koronavirus za Hrvatsku moglo pokazati baš u ovom segmentu.

Komentara 4

SP
Spezzi
12:00 15.04.2020.

Odgovor je vrlo jasan: neće, jer onda nema dobro plaćene stranačke vojske i ne dobivaju se izbori. Da HDZSDP stavi krdo koza i ovaca na liste oni će uvijek dobiti isti postotak oko 20-25% birača-sendvićara čija sudbina ovisi o partiji.

KM
Kmicanakreku
10:55 16.04.2020.

Kada je ikada u povijesti Hrvatske smanjem broj javnih sluzbenika?

IG
Igi125
10:14 15.04.2020.

Cim sindikati pocnu sa svojim prijetnjama otici ce u povijest i Andrija i sav napredak kako bi se smanjio drzavni birokratski aparat. Vec su se poceli buniti zbog cega bi se samo njima dirale place a velik dio nista ne radi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije