Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hoće li ostati Dalija Orešković? Povjerenstvu prijeti nova blokada

Novi članovi Povjerenstva trebaju se izabrati do 11. veljače da se ne ponovi situacija iz 2011. kada to tijelo nije radilo godinu dana
15. siječnja 2018. u 08:26 16 komentara 3270 prikaza
Dalija Orešković
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa mandat ističe 11. veljače, no predsjednik nadležnog saborskog odbora za izbor i imenovanja Ante Sanader još nije sazvao sjednicu na kojoj bi Odbor trebao utvrditi uži popis kandidata koje će predložiti Saboru. Za razliku od nekih drugih važnih institucija, primjerice Ustavnog suda, zakon u slučaju ovog povjerenstva nije predvidio da njegovi članovi mogu ostati na dužnosti dok se ne izaberu novi.

Odbor za ustav, dalija orešković Novo Povjerenstvo Daliji Orešković istječe mandat, ali još ni riječi o novim članovima

Dalija Orešković i ekipa tako će 11. veljače po sili zakona pokupiti svoje stvari i iseliti iz ureda u Mutimirovoj ulici, nakon čega bismo, ne privede li se procedura kraju, još jedanput mogli svjedočiti scenariju kakav smo vidjeli nakon parlamentarnih izbora 2011., kada je Hrvatska čak godinu dana bila bez toga važnog antikorupcijskog tijela.

Zastoj zbog tehničkih razloga

Da takva opasnost postoji upozorava i sama Orešković, koja se kandidirala za još jedan mandat predsjednice Povjerenstva.

– Nije važno tko će biti izabran u novi sastav, koliko to da se izbor provede na vrijeme jer će u protivnom ponovno doći do diskontinuiteta u radu Povjerenstva, što bi nas vratilo unatrag – kazala nam je Orešković. Napomenula je kako vjeruje da se to ipak neće dogoditi jer je Hrvatska sada zrelija i bolje razumije koncept sukoba interesa, ali, napominje, opreza nikad dosta.

U vladajućem HDZ-u uvjeravaju kako će posao završiti na vrijeme. Sanader tako kaže da će nadležni odbor sjednicu na tu temu održati do kraja siječnja. Svih 37 kandidata za predsjednika i članove Povjerenstva Odbor je “češljao” još na sjednici u rujnu, a Sanader objašnjava da je do zastoja došlo isključivo zbog tehničkih razloga.

– Morali smo čekati da svi kandidati prođu sigurnosnu provjeru, iza toga je uslijedila stanka u radu Sabora, no cijeli ćemo posao sigurno završiti na vrijeme – kaže Sanader.

O tome tko bi na čelu Povjerenstva mogao zamijeniti Daliju Orešković i ima li aktualna šefica šansu za još jedan mandat, Sanader ne želi nagađati. Tvrdi da se ni u Saboru ni u HDZ-u o tome još nije razgovaralo, a njegove riječi potvrđuju i drugi istaknuti HDZ-ovci. Neki među njima tvrde da podatak o tome tko će u idućih pet godina voditi Povjerenstvo zna samo Andrej Plenković koji, kažu, ionako ni o jednom imenovanju, ali ni o zakonskim prijedlozima ne informira stranačka tijela. U HDZ-u nam stoga nitko ni neformalno nije htio nagađati postoji li šansa da Dalija Orešković ostane na čelu Povjerenstva.

Orešković se u proteklih pet godina zamjerila mnogima, od ljevice do desnice, a u proteklom se razdoblju zamjerila i predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, zbog inzistiranja da odgovori na pitanje je li joj Zdravko Mamić platio rođendansku zabavu. Šefica Povjerenstva trpjela je i kritike HDZ-ova glavnog tajnika i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, koji joj je javno zamjerio pokretanje postupka protiv potpredsjednice Vlade Martine Dalić.

Ogorčenost politike

U takvoj situaciji sudbinu Dalije Orešković mogla bi zapečatiti ogorčenost politike zbog odluka koje je donijelo Povjerenstvo kojemu je i posao da ograničava interes političara. Na to je upozorila SDP-ova zastupnica Sabina Glasnovac u saborskoj raspravi o izvješću Povjerenstva.      

Milan Bandić Sukob interesa Češljaju Bandića, Dalija Orešković se izuzela jer joj je Marić susjed Zdravko Marić Objavljena odluka Povjerenstvo za sukob interesa pokreće postupak protiv Z. Marića Naslovnica 20.12. DANAS U VEČERNJEM Dalija Orešković: Ne mogu kazniti Milanovića što ne dolazi na posao
VR Pole
EU FONDOVI
“Odlučili smo spojiti virtualnu stvarnost s turizmom i ponuditi svima pogled u prošlost”
  • koraknaprijed:

    Ova cijela agencija za sukob interesa nije ništa drugo nego još jedan krpelj na leđima poreznih obveznika,kazne su tako male i smiješne a i onako ih nitko ne plaća,a ovo strašilo ima na zubu predsjednicu, nitko pametan joj ne vjeruje.

  • maziko:

    Pod hitno ukinut. I protjerati iz države.

  • mwerner:

    Odgovorno tvrdim da povjerenstvo i Oreškovićka nisu nisu ništa drugo nego legalizacija kriminala u kojem se za nešto, za što drugi završaju u zatvoru, plaćaju smiješne kazne. Cijeli ured treba ukinuti.