Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSTUPAK PROTIV HNS-A

Hoće li inspekcija Janice Kostelić presuditi D. Šukeru?

Janica Kostelić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
21.12.2017.
u 08:44

U Hrvatskom nogometnom savezu i dalje tvrde da je njihova Skupština legalna te da će se održati ovaj petak, 22. prosinca u Zagrebu

Kao po narudžbi Darija Šimića! Država se ipak uključila u izbore u Hrvatskom nogometnom savezu, doduše ne izravno, dekretima državnoga vrha kao u neka stara vremena, nego suptilno, a opet dovoljno efektno, možda čak i fatalno za Šukerove predsjedničke ambicije.

Pokrenut postupak

Naime, Sportska inspekcija Središnjeg državnog ureda za sport, na čijemu je čelu Janica Kostelić, pokrenula je postupak protiv Hrvatskog nogometnog saveza. Razlog je neusklađenost Statuta Saveza s poslovnikom o radu Skupštine HNS-a. U Statutu HNS-a (članak 97.), koji je Skupština Hrvatskog nogometnog saveza donijela 5. lipnja ove godine, piše da će svi opći akti Saveza biti usklađeni s odredbama Statuta u roku od 90 dana od dana ovjere nadležnog ureda državne uprave. Taj rok prošao je 25. studenoga, no Poslovnik o radu Skupštine nije usklađen s novim statutom.

Nešto o ovome natuknuo nam je i Dario Šimić u intervjuu Večernjem listu prije dva tjedna.

– Mi smo poduzeli neke pravne korake jer mislimo da Izborna skupština HNS-a u ovom trenutku nije legalna, ali o tome neću ja, nisam pravnik. Vidjet ćemo u sljedećih nekoliko dana što će se dogoditi. Vidjeli ste da se i premijer Plenković slaže s nama da je Savez začahuren i to dugoročno nije dobro. Ako do Skupštine i dođe, klubovi imaju mogućnost dignuti ruku protiv ovakvog načina rada Saveza – kazao nam je tada Dario Šimić, koji i dalje apelira na skupštinare da ne izglasuju povjerenje Šukeru. Prema nekim tumačenjima, Sportska inspekcija ima ovlasti poništiti akt kojim je sazvana izborna Skupština HNS-a na kojoj je jedini kandidat za predsjednika HNS-a Davor Šuker. I ta činjenica, da rigidni akti Saveza maksimalno sužavaju prostor za ulazak u predsjedničku utrku dvojici kandidata, najviše žulja predsjednika Vlade koji se, kroz instrument Sportske inspekcije, pokušava obračunati s vodstvom Kuće nogometa.

Usklađeno sa zakonom

O najnovijoj zavrzlami oko održavanja Skupštine HNS-a odmah se očitovala i Kuća nogometa službenim priopćenjem:

“Sportska inspekcija izvršila je inspekcijski nadzor nad primjenom odredbi Zakona u sportu u HNS-u 27. rujna 2017. godine. Nakon inspekcijskog nadzora sastavljen je zapisnik te je nakon uvida u relevantnu dokumentaciju utvrđeno da je Savez izmijenio odredbe Statuta na način da ih je uskladio s odredbama Zakona o sportu. Jedina uputa koju je Sportska inspekcija tom prilikom dala jest da se održi sjednica Skupštine Saveza s novim ustrojem, a Savez će tu uputu primijeniti održavanjem sjednice Skupštine ovoga petka u hotelu Sheraton. Saziv ove Skupštine u potpunosti je usklađen s novim statutom Saveza koji Sportska inspekcija smatra usklađenim sa Zakonom o sportu. HNS stoga smatra neprimjerenim dovoditi u pitanje legitimitet Skupštine za što ne postoji nijedan pravni argument. No, pojedinci i dio medija, spremni su pokušati utjecati na institucije države u ostvarivanju vlastitih interesa pa smo proteklih tjedana bili svjedoci niza izjava i autorskih tekstova u kojima se p(r)ozivaju država i politika na uplitanje u nogometna pitanja premda je Fifa više puta jasno dala do znanja kako postupa prema državama u kojima se politika miješa u nogomet. Duboko vjerujemo da se u Hrvatskoj to neće dogoditi, bez obzira na pojedinačne pokušaje da kroz politiku pokušaju ostvariti vlastite interese”. 

Janica Kostelić
1/6

Komentara 53

BI
billynik
09:04 21.12.2017.

Dasoviću lupetaš bez veze, propali vam svi pokušaji pa sad uplećeš Janicu.

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
09:49 21.12.2017.

Sto je pravi lijek za ove oko Simica pokazali su Srbi u Beogradu.

GU
Gustirna
09:40 21.12.2017.

Uh....sto bi orjuna uzivala da janica skine sukera kada ne moze ona...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije