Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hoće li dug države za lijekove veledrogerije prodati kućama za prisilnu naplatu potraživanja?

Posljednji put obustava isporuke lijekova bolnicama najavljena je proljetos, nakon čega je održan sastanak, ali bez rješenja, te dugovi i dalje rastu
12. srpnja 2019. u 11:23 2 komentara 397 prikaza
Milan Kujundžić
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Prodaja duga države za isporučene lijekove kućama koje se bave prisilnom naplatom potraživanja zadnje je rješenje veledrogerija. Ta opcija možda jest rješenje za veledrogerije, ali zasigurno je najgori scenarij za državu pa tako i za hrvatski zdravstveni sustav.

Milan Kujundžić “uređivanje” sustava Kujundžić: Neću odustati od reforme primarne zdravstvene zaštite, to nije privatizacija

Značilo bi to prisilnu naplatu oko tri milijarde kuna, koliko su dosegli dugovi veledrogerijama za isporučene lijekove i medicinski materijal, ili u blažoj varijanti – prisilnu naplatu barem polovice tog iznosa. Obustava isporuke, koja je posljednji put najavljena u travnju, također je i dalje jedna od mogućnosti, no konačni potez ovisit će o samim veledrogerijama.

– Svaka će veledrogerija poduzimati svoje mjere da bi osvijestila državu da preuzme odgovornost. Tko će blokirati isporuku, tko tužiti, a tko prodati dugove, mislim da je to stvar poslovne politike – komentirao je Jasminko Herceg, direktor tvrtke Medika.

Najavljeni prekid isporuke lijekova bolnicama proljetos rezultirao je tek sastankom predstavnika veledrogerija s premijerom Andrejem Plenkovićem te ministrima zdravstva Milanom Kujundžićem i ministrom financija Zdravkom Marićem. Tada se govorilo o plaćanju polovice ukupnog duga najvećim veledrogerijama, i to ponajprije najstarijih dugova.

Željko Krznarić SKUPŠTINA HLK Krznarić na sjednici: 'Liječnički stalež nije ugrožen, ali mogao bi biti'

A upravo je to jedan od apsurda u ovom utegu hrvatskog zdravstva jer pojedine bolnice za lijekove duguju novac već godinama. Kako će reći Herceg, neki su dugovi stariji od tisuću dana. No, ni nakon tog sastanka do konkretnog rješenja očito nije došlo, a prema neslužbenim informacijama, jedna od velikih veledrogerija odlučila je obustaviti isporuku lijekova. Iz te su kompanije demantirali takvu informaciju.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić, suočen s još jednim zajedničkim zahtjevom veledrogerija da se dio duga mora naplatiti, komentirao je da se rješenje traži.

– Imam puno razumijevanje za veledrogerije i tražimo način da riješimo dug, da se novac vrati – poručio je Kujundžić.

Milan Kujundžić Ministar zdravstva Kujundžić: Na Rabu više nema opasnosti

Od spomenutog sastanka na proljeće taj dug je, međutim, samo rastao. Upozorilo se i na rast bolničke potrošnje te da se ukupni dug gomila s novih 150 milijuna kuna mjesečno.

Iz Koordinacije veledrogerija Hrvatske udruge poslodavaca najavili su konferenciju za novinare s “objavom daljnjeg postupanja članova vezano uz rješavanje pitanja dugova bolnica” te o aktualnom statusu dugovanja bolnica za lijekove i medicinske proizvode.

Zagreb: Tomislav Tomašević sa suprugom, roditeljima i bratom
Iva Mertić Tomašević
Tko je izgledna prva dama Zagreba? Kada ga je tek upoznala, mislila je da Tomislav nije za vezu
CAMPGO Campers
PROMO
Hrvati prigrlili trend kampiranja
  • ObrenM:

    Jos se usudi stalno maltretirati puk svojim iritirajucim likom.Ukida djelotvorne lijekove,a daje stetne surogate,ukida bolnice (neke od postojucih rade u neljudskim uvjetima) smanjuje prava kotisnika.Sanitetski prijevoz najtezih bolesnika dolazi u vecini slucajeva samo sa vozacem pa rodbina oboljelog mora zasukati ... prikaži još! rukave,ako su iole sposobni.Invalidske stolice u sanitetima su po damping cijenama nabavljene u Turskoj.Vozila su poluispravna,a rijetko u kojem radi klima.Vecina vozila je presla i do 500000 km.Molio bi da njegovi obozavatelji kazu jednu stvar,koju je on unaprijedio u svom resoru.Novca nema,ali se ima za pomoc svojoj domovini (bolnica u Mostaru).Kada se zagrebe ispod povrsine ,iskocice "kosturi" iz ormara naizgled postenog,a nesposobnog ministra.

  • elkomadante:

    neka i veledrogerije imaju puno razumijevanje pa obustave isporuku do isplate ?