Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Hoće li Dolan biti prvi Amerikanac na Petrovoj stolici

Američki novinari su, nakon što su gotovo svi kardinali prisutni na konzistoriju kazali kako im se svidio Dolanov pristup pitanju evangelizacije, pitali novog američkog kardinala hoće li on biti prvi Amerikanac na Petrovoj stolici.
19. veljače 2012. u 11:50 8 komentara 6 prikaza
Timothy Dolan
Foto: AFP/Pixsell

 RIM – Crkva nije sama sebi svrhom, nije cilj, već ima zadaću da otvori onaj svijet koji se želi zatvoriti u sebe, kazao je papa Benedikt XVI. u homiliji tijekom svečane mise održane danas u bazilici sv. Petra zajedno s 22 novih kardinala kojima je jučer dodijelio šešir i prsten.

Crkva je kao prozor, kao mjesto u kojem je Bog bliži, u kojem se susreće s našim svijetom, kazao je Papa. Nemojte trčati za slavom i vlašću, poručio je Papa kardinalima.

Poruka ima posebno značenja zbog posljednjih događaja u Vatikanu iz kojeg su iscurile informacije o unutarvatikanskim svađama. Stjecao se dojam kako postoji određena unutarvatikanska borba za zauzimanje startnih položaja u eventualnoj konklavi, kao da Benedikt XVI. ima namjeru podnijeti ostavku, kao da će se ubrzo trebati birati novoga papu.

Objavljivane su i vijesti kako je nadbiskup Palerma kardinal Paolo Romeo izjavio da će papinstvo Benedikta XVI. trajati do konca 2012. godine. Odmah su se pojavile prognoze o mogućim njegovim nasljednicima na Petrovoj stolici. Benedikt XVI., koji će u travnju proslaviti svoj 85. rođendan, nema namjeru podnijeti ostavku. To je jasno dao do znanja u subotu na koncu govora novim kardinalima.

“Molite se i za mene kako bih uvijek mogao Božjem puku nuditi svjedočanstvo sigurna nauka te s blagom čvrstoćom upravljati kormilom Crkve”, kazao je Papa. Pozvao je, dakle, da se moli za njega kako bi mogao i dalje upravljati Crkvom čime je odbacio sve glasine o njegovu napuštanju crkvenog broda.

No, u Crkvi su potrebne daljnje promijene, drugačije pristupanje evangelizaciji.

“Nova se evangelizacija obavlja s osmjehom, a ne namrštenim licem”, kazao je biskup New Yorka novoimenovani kardinal Timothy Dolan, kojem je Benedikt XVI. povjerio uvodno izlaganje na otvaranju konzistorija u petak. Njegovo izlaganje, u kojem su bile izrečene i doskočice, Benedikt XVI. je ocijenio kao “zanosno, radosno i duboko”.

Hoće li propovjedi u crkvama ubuduće biti zanosnije? Američki novinari su, nakon što su gotovo svi kardinali prisutni na konzistoriju kazali kako im se svidio Dolanov pristup pitanju evangelizacije, pitali novog američkog kardinala hoće li on biti prvi Amerikanac na Petrovoj stolici.

Dolan im je s osmijehom odgovorio na talijanskome jeziku: “Oprostite, ali ne govorim engleski”. Onda im je pokazao crveni kardinalski šešir i kazao kako je njegovo proglašenje za kardinala veliki dan za New York i dodao kako taj šešir dobiven od Pepe žili staviti “na vrh Empire State Buildinga, nad Yankee Stadiumom, na kip Slobode!”. Je li u kardinalski zbor ušao dašak novoga?

Zanimljivo
Maknuli su tepih iz sobe, a ono što ih je dočekalo ispod iznenadilo mnoge: 'Nekada je bilo popularno'
G
PASTELNO PROLJEĆE
Guess nagradni natječaj - uslikaj svoju kombinaciju i osvoji nagrade!
 • Avatar ferdinand_ni
  ferdinand_ni:

  Ploto Zašto generaliziraš? Katolička crkva je ijekom povijesti imala uspona i padova, dobrih i loših stvari, pogodaka i propusta, ali je činjenica da traje već dvije tisuće godina. Crkva je sveta i grješna. Sveta je, jer ju je osnovao Isus ... prikaži još! Krist i čini je zajedništvo svetaca, a grješna je jer joj pripadaju ljudi koji su po svojoj naravi grešni. Treba čitati Bibliju i pomno razabrati riječi Krista i njegovih apostola. P.S. Hoćemo li zbog propusta i pogrješke nekolicine liječnika sve liječnike nazvati lažovima, prevarantima i sl.?

 • Ljuti Sipak sa Kacine:

  Hikos, puno ti fala. Uvik je lipo prostit inteligentno napisanu postavu i brez mrznje i vridjanja., kao sto to rade skoro velika vecina na ovom portalu.

 • -obrisani-:

  RKC je samo još jedna u nizu masonskih organizacija,gdje je novac i materijalno ispred svih duhovnih vrijednosti !! pljuc