Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rijedak poremećaj

Hoće li djevojčica (8) koja ne stari otkriti tajnu besmrtnosti?

djevojcica,starenje,gabby
ABC News Screenshot
19.08.2013.
u 19:28

Iako ima osam godina, Gabby Williams teži samo pet kilograma. Lice i koža su joj kao u novorođenčeta. Ta djevojčica ne stari

Gabby Williams majka hrani, presvlači joj pelene i nosi je kao novorođenče. Iako joj lice i koža izgledaju kao bebino, ta je djevojčica iz američke savezne države Montane napunila osam godina. Zbog rijetkog poremećaja usporen joj je rast i starenje pa teži svega pet kilograma, piše ABC News.

Kod još nekoliko ljudi na svijetu zabilježeno je isto psihofizičko stanje kao kod Gabby. Među njima su i muškarac (29) s Floride koji ima tijelo desetogodišnjaka te žena (31) iz Brazila čije je tijelo doseglo razvoj dvogodišnjeg djeteta.

Što je uzrok njihovu usporenom razvoju ne znaju ni liječnici, a jedan od njih, dr. Richard F. Walker nada se da će upravo u proučavanju njihovih gena pronaći ono što zaustavlja starenje.

– U njima se događa nešto zbog čega je proces razvoja zaostao – kazao je Walker koji je, priznaje, fokusiran ne na posljedice njihova stanja nego na njegov uzrok. Walker je ujedno i objasnio da je fiziološka promjena ili tzv. "razvojna inercija'' bitna za ljudski rast. – Kada se razvijemo, naše tijelo uspori s razvojem, inače bi nastao kaos. Prvi suptilni pokazatelji toga procesa vidljivi su u 30-ima i poslije u 40-im godinama života – objasnio je. No ispostavilo se da su kod pacijenata koje je Walker proučavao, geni koji uzrokuju inerciju na razvoj bili oštećeni.

Korak je to bliže konačnom razrješenju vječnog pitanja o starenju te njegovom sprečavanju i usporavanju, a za to vrijeme ljudima poput malene Gabby preostaje samo nada. Ili su prepušteni Božjem planu, kako vjeruje njezina majka Mary Margret Williams.

– Liječnici su mi rekli da će brzo umrijeti i da neće biti s nama, no uskoro ćemo proslaviti njezin deveti rođendan – kazala je sretna majka.

>>Nedovoljno sna postarat će vam kožu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije