Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dvije godine stanke

Hoće li danas konačno početi suđenje Mamićima ili obrana ima novog asa u rukavu?

Mostar: Konferencija za medije Zdravka Mamića u hotelu Mepas
Denis Kapetanovic/PIXSELL
27.03.2023.
u 10:03

Odvjetnica Ksenija Vržina javila je, kako doznajemo, da je bolesna. Ukoliko nema zamjenu, nema uvjeta za održavanje rasprave. No, slično je već viđeno prije dvije godine pa je postupak protiv jednog okrivljenika , čiji je branitelj bio odsutan, privremeno razdvojen, kako bi se mogla pročitati optužnica.

Više od dvije godine brojali smo uredno svaki pokušaj da se održi rasprava braći Zdravku i Zoranu Mamiću u drugom sudskom postupku za izvlačenje novca iz Dinama. Stali smo na osam i "pogubili" se. Zakazano je za danas u 10 sati ponovno ročište na kojemu bi suđenje Mamićima trebalo početi iznova jer je do sada održana sama jedna rasprava, 3. ožujka 2021., a tada je samo pročitana optužnica i sedmero okrivljenika izjasnilo se nevinima.

S obzirom da im se imena nalaze u ročišniku, za zaključiti je kako je Visoki kazneni sud odbio zahtjev obrane da se postupak premjesti s osječkoga na Županijski sud u Zagrebu. Obrana je, naime, na ročištu u veljači priložila, kako je navela, nove dokaze koji bi, po njima, trebali biti argument za micanje spisa iz Osijeka. Radilo se o snimci izjave tadašnjeg glasnogovornika suda Miroslava Rošca koju je dao 24. studenoga 2021. godine povodom uhićenja osječkih sudaca Darka Krušlina, Zvonka Vekića i Ante Kvesića.

VIDEO: Dolazak odvjetnika i okrivljenih na sud

"Svakako šteti ugledu suda i neugodno nam je, jer se radi o našim kolegama. Uvijek je stres kada se u nekoj kući dogodi da je netko u takvom postupku i nije ugodno, ali sud se trudi da i dalje radi zakonito i savjesno radi povjerenja građana i vraćanja tog povjerenja koje je narušeno ovakvim pojedinačnim ekscesima ", izjavio je u studenom 2021. Miroslav Rožac.

 

- Sudac Rožac je iznio niz okolnosti zbog kojih je sucima u Osijeku teško odlučivati u ovom slučaju, navodeći zašto je to ostavilo traga na njih. To je normalno i ljudski. Osim što je za razumjeti, to je i razlog zbog kojeg se ovaj postupak ne može voditi u Osijeku – poručio je odvjetnik Ivan Stanić nakon ročišta koje je, zbog tog zahtjeva obrane, opet odgođeno.

A teško je i pobrojati sve razloga odgode suđenja za izvlačenje najmanje 144 milijuna kuna iz Dinama. Bilo je tu i korona - samoizolacija, izolacija, pa i išijasa, no najduža je stanka uslijedila nakon što je Zdravko Mamić javno iznio optužbe na račun trojice osječkih sudaca za primanje mita. Dogodilo se to u ožujku 2021., dan nakon što je Vrhovni sud u glavnini potvrdio osuđujuću presudu Mamićima u prvom postupku, gdje ih se teretilo za izvlačenje 116 milijuna kuna iz Dinama. Tri mjeseca kasnije, suci Krušlin, Vekić i Kvesić su uhićeni i protiv njih je pokrenuta USKOK-ova istraga koja još uvijek traje. U međuvremenu je i Zoran Mamić pobjegao u BiH pa se drugo suđenje nije moglo nastaviti dok ga se ili ne izruči, ili se ne ostvare uvjeti za suđenje u odsutnosti. Dogodilo se potonje, no uslijedili su novi manevri obrane. Vidjet ćemo uskoro ima li obrana novoga asa u rukavu.

Inače, sedmero je optuženi u slučaju "Dinamo 2", a tereti ih se za izvlačenje najmanje 144 milijuna kuna iz hrvatskog nogometnog prvaka, i to u sklopu zločinačkog udruženja. Uz Zdravka i Zorana Mamića, u toj su optužnici još i Zdravkov sin Mario Mamić, zatim Damir Vrbanović, Nikky Arthur Vuksan, Igor Krota i Sandro Stipančić. Prema optužnici, Zdravko Mamić ostale je okrivljenike povezao u zločinačko udruženje, a tereti ih se da su novac izvlačili preko off-shore tvrtki registriranih u Velikoj Britaniji, Švicarskoj, Svetom Vincentu i Grenadinima, Belizeu, Hong Kongu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Cipru, Gibraltaru, Sejšelima... Na čelu tih tvrtki, prema USKOK-u, kao vlasnici ili voditelji poslovanja bili su Mario Mamić, Vuksan, Krota i Stipančić. Kao čelni čovjek Dinama Zdravko Mamić, navode tužitelji, dogovarao je sklapanje ugovora između spomenutih tvrtki i Dinama, i to od prosinca 2004. pa sve do prosinca 2015.

Prema optužnici, ugovori su sklapani za usluge posredovanja pri transferima igrača, a koje uopće nisu obavljene. Novac je tako isplaćivan s računa Dinama, tereti ih se, bez ikakve osnove. Obuhvaćeni su optužnicom transferi desetak igrača Dinama, a među njima Vedrana Ćorluke, Tina Jedvaja, Mihaela Mikića, Luke Modrića, Dejana Lovrena, Igora Bišćana, Nikole Pokrivača... Debeli je to spis za kojega je rezervirana čitava jedna soba u zgradi osječkog suda, i doslovce je krcata. Samo optužnica, s prilozima, zauzima nestvarnih oko 700 stranica. Inače, druga optužnica je podignuta još u srpnju 2017., a potvrđena u svibnju 2019.

Odvjetnica Ksenija Vržina javila je, kako doznajemo, da je bolesna. Ukoliko nema zamjenu, nema uvjeta za održavanje rasprave. No, slično je već viđeno prije dvije godine pa je postupak protiv jednog okrivljenika , čiji je branitelj bio odsutan, privremeno razdvojen, kako bi se mogla pročitati optužnica.

VIDEO: Konačni pad Zdravka Mamića: Od moćnika kojeg su se bojali do teškog poraza koji ga šalje u ropotarnicu povijesti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije