Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJAVLJENO POVEĆANJE

Hoće li cijene goriva ići i do 20 kuna? Marić: 'Nemam kristalnu kuglu, sve ćemo odlučiti na vrijeme'

Gužve na benzinskim postajama zbog sutrašnjeg rasta cijena goriva
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/5
02.06.2022.
u 20:33

Govoreći o "lovcima u mutnom", Marić kaže da je u Zakon o euru dodana obveza za trgovce prema kojoj će Državni inspektorat prvi reagirati u slučaju nepravilnog preračunavanja

Ministar financija Zdravko Marić večeras je gostovao na RTL-u Danas gdje se dotaknuo inflacije, ali i eurozoni koja nas očekuje. 

- Još je ostalo nekoliko formalnih koraka prema zemljama članicama, Europskom parlamentu, ali najvažnije prema Europskom Vijeću. Ja zaista duboko vjerujem da temeljem ovog izvješća zaista dolazimo do toga, odgovorio je ministar Marić na pitanje je li izvješće konačan znak da od prvog siječnja plaćamo eurima.

Komentirao je i potencijalno ulaganje veta od strane drugih članica, no kaže kao se već godinama odvijaju razgovori Hrvatske i drugih članica tako da ne bi trebalo biti problema.

Na pitanje je li zadovoljan radom HNB-a, Marić je odgovorio kako ne može komentirati nezavisnu monetarnu vlast.

- Uvijek se svi moramo zapitati možemo li bolje i više, kazao je Marić te dodao kako ne smatra da su donesene određene mjere kako bi se ispunili uvjeti za ulazak u eurozonu naštetili borbi s inflacijom.

- Hrvatska je spremna na uvođenje eura i ispunjava sve kriterije. Ovo izvješće nije rađeno na lijepim očima nego je bio vrlo zahtjevan i mukotrpan posao na kojemu smo svi radili godinama. Inflacija koja se trenutno događa nema nikakve veze s uvođenjem eura u Hrvatskoj - dodaje. 

Govoreći o "lovcima u mutnom", Marić kaže da je u Zakon o euru dodana obveza za trgovce prema kojoj će Državni inspektorat prvi reagirati u slučaju nepravilnog preračunavanja.

- Postoji i ona kategorija koja se zove opravdano i neopravdano povećanje cijena, tu dolaze oni koje je premijer spominjao - 'lovci u mutnom'. Tu ćemo naravno tražiti pomoć i udruga civilnog društva da svi skupa podržimo zaštitu potrošača, objasnio je Marić.

Komentirao je i stiže li Hrvatskoj recesija.

- Suzdržavam se od korištenja tako jakih termina i izjava. Sigurno ovakve okolnosti donose da nitko nije siguran i ne može predvidjeti nastavak i događanja povezana s napadom na Ukrajinu i povezane stvari. Trebamo biti svi skupa na oprezu. Sad smo vi dovoljno iskusni i pametni i već sad u duljem razdoblju života s krizama, objašnjava Marić.

Prošlo je 90 dana smanjenih trošarina na gorivo, trenutačne cijene stoje ovako do utorka ako Vlada ne poduzme ništa trošarine će se vratiti na staro.

- Ako se odluka ne donese sutra imamo vremena do utorka, kaže Marić.

Neki stručnjaci smatraju da će cijene goriva ići i do 20 kuna. Je li to realno?

- Ja zaista nemam kristalnu kuglu. Cijenim stručnjake koji govore o ovoj temi, nitko nema kristalnu kuglu da može predviđati. To ćemo odlučiti na vrijeme, rekao je Marić.

>> VIDEO Cijene goriva od idućeg tjedna drastično rastu: Prosječan tank benzina bit će gotovo 100 eura

Komentara 3

DU
Deleted user
01:35 03.06.2022.

Koje glupo pitanje hoće li cijene goriva ići i do 20 kn,pa naravno da će ići,ali i preko 20 kn,možda i do 50 kn,ne bi me čudilo ako se nastavi ovo sranje od rata i sankcije

TI
tico123
07:12 03.06.2022.

barel sirove nafte je nekad bio puno veči a benzin i dizel duplo manje i to sve govori a političare nije briga koliko če sirotinja plaćati gorivo jer oni ne plačaju ni aute kojima se voze ni registraciju ni održavanjaja a ni to prokleto gorivo i samo znam da nejdem na naše lijepo more

DU
Deleted user
20:39 02.06.2022.

Do sada se nije dogodilo da ni na jednoj pumpi u Europi nije nedostajalo derivata dakle nafte ima cjene su namjerno podignute .koga če te naj bolje opljačkati ? Pa bogate zemlje nečete afriku

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije