Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dan sjećanja na Vukovar

HNV i DSHV pozdravili Matićeve i Plenkovićeve geste: 'Taj nam čin puno znači'

Vukovar: U posebnim epidemiološkom mjereama krenula Kolona sjećanja
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/6
20.11.2020.
u 15:06

Prema njenim riječima kada se prisjećamo velikih tragedija nema niti prostora za političke govore, a poruke koje se tada šalju moraju biti praštanje, pomirenje i razumijevanje.

Povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine reagirali su i čelnici hrvatske nacionalne manjine u Srbiji. Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić na stranici HNV-a napisala je kako tragedija Vukovara u svima nama izaziva različite osjećaje boli, tuge i sjete.

- U ime Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji mogu reći kako su i misli i molitve Hrvata u Srbiji s njihovim sunarodnjacima u matičnoj domovini i sa svim nevinim žrtvama tragedije koja je obilježila raspad negdašnje federalne države, navodi Vojnić.

Dodaje i kako svake godine obilježavanje stradanja Vukovara izaziva i brojne kontroverze koje nastaju zbog različitih tumačenja ne tako davne povijesti ali i da danas mogu sa sigurnošću reći da su se čule brojne poruke predstavnika dviju država koje su prije svega dostojanstvene i pokazuju razumijevanje za žrtve.

- Za nas, Hrvate u Republici Srbiji, od iznimnoga je značaja i čin gospodina Verana Matića, izaslanika predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, koji je prihvatio sudjelovati u koloni sjećanja na vukovarske žrtve i koji je poslao poruke pomirenja, tolerancije i razumijevanja. Uvjereni smo kako je ovo samo jedna od gesti koje bi trebale biti novim korakom ka unaprjeđenju odnosa dviju država i dvaju naroda. Poruke premijera Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i njegova vizija kvalitetnijih odnosa jesu upravo takve da bude nadu u bolje odnose, navodi Vojnić.

Prema njenim riječima kada se prisjećamo velikih tragedija nema niti prostora za političke govore, a poruke koje se tada šalju moraju biti praštanje, pomirenje i razumijevanje.

- Na tome Hrvatsko nacionalno vijeće inzistira, ustraje te kao i uvijek daje svoj skromni, ali snažni doprinos, ističe Vojnić.

Oglasio se i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine Tomislav Žigmanov navodeći kako suosjećaju sa svim stradalnicima te da ga također hrabre geste i poruke koje su iskazali Veran Matić, specijalni  izaslanika predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, kao i poruke i geste premijera Hrvatske Andreja Plenkovića. 

Komentara 3

Avatar Kurcoff
Kurcoff
15:29 20.11.2020.

Po Vukovaru su prve pocele da ubijaju Tudmanove u to vreme paravojne jedinice Zbora Narodne Garde skraceno ZNG...One su prve blokirale Vukovarsku kasarnu J.N.A. iskljucili im vodu i struju...a, nocu išli po kucama, odvodili i likvidirali civile .sve što sesee desilo kasnije je posljedica toga.. ....... Ima li netko iz Kradze snage nešto reci o razgovoru Dedakovica, šuška i Tudmana?

Avatar Kurcoff
Kurcoff
15:30 20.11.2020.

Mile Dedakovic Jastreb: Vukovar nije dobio oružje placeno s tajnih racuna ........tko i zašto je uhitio, tukao i optuživao zapovjednika obrane Vukovara

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije