Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČISTA SAVJEST

‘Gubitnici’ iz HNS-a u svoj klub, možda i u novu stranku

HNS
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
09.06.2017.
u 07:16

Četvero HNS-ovaca koji su bili protiv koalicije s HDZ-om kaže da za to nisu dobili mandat svojih birača i da im je važno sačuvati čist obraz

Postoji u životu nešto što je jako važno: ime i prezime i obraz da mogu doći svuda popiti kavu i ne osjećati se nelagodno i loše, komentirala je jučer saborska zastupnica HNS-a Anka Mrak Taritaš odluku da ne podrži nove ministre eventualne zajedničke vlade HDZ-a i HNS-a.

I dok nju, počasnu predsjednicu HNS-a Vesnu Pusić te zastupnike Nadu Turinu Đurić i Gorana Beusa Richembergha smatraju gubitnicima jer njihova struja nije bila dovoljno jaka da na stranačkim tijelima zaustavi otvaranje pregovora s HDZ-om, oni drže kako bi to bila potpuno neprirodna suradnja za koju nisu dobili mandat svojih birača i zato im je važno iz te priče izaći čista obraza.

Pusić ne ide u Ženevu?

Formalno su i dalje članovi stranke i ne planiraju sami podnositi ostavke, već čekaju da ih stranka sama izbaci. Prema Statutu HNS-a, glasuju li protiv odluke Središnjeg odbora stranke, zastupnici mogu očekivati izbacivanje. Anka Mrak Taritaš tako je jučer rekla kako je izlazeći sa sjednice Središnjeg odbora stranke za sobom zatvorila vrata u HNS-u.

– Ja ću, kad dođu ministri, glasati protiv i samim time prestaje moje članstvo u HNS-u – kazala je. Što nakon toga, ova grupa ne otkriva osim da će formirati svoj zajednički saborski klub, no neslužbeno se može čuti da razmišljaju i o osnivanju nove stranke. Kažu nam kako je još prerano za neke velike planove.

– Dopustite da prespavamo, dopustite da duboko udahnemo. Moj je mandat osvojen na temelju 20-ak tisuća preferencijalnih glasova, ostajem u Saboru kao nezavisna zastupnica – komentirala je Mrak-Taritaš.

Iz SDP-a je već stigao javni poziv da im se priključe, ako ne u stranci, barem u Klubu zastupnika, no ova se četvorka ne vidi u toj priči.

– Hvala svima koji nas pozivaju, nije SDP jedini, to znači da nas cijene, da nešto dobro radimo. Nismo spremni na razgovore takvoga tipa, moramo odgovoriti na pitanja članova koji nam se izbezumljeni javljaju. Još smo uvijek zastupnici HNS-a dok nas ne razriješe, a onda ćemo nastaviti djelovati kao nezavisni zastupnici – naglasio je Goran Beus Richembergh, no na direktno pitanje razmišljaju li o osnivanju stranke odgovara: “Polako”.

Vesna Pusić također kaže da je prerano za bilo kakve prognoze što dalje, ali svi su uvjereni da će ostati zajedno jer, tvrde, i dalje dijele iste vrijednosti koje su ih okupljale u HNS-u. U prvim pričama kako postoji opcija suradnje HNS-a i HDZ-a spominjalo se kako bi Pusić trebala dobiti diplomatsko mjesto u Ženevi, no od toga očito nema ničega. Zna se da je željela i mjesto u Ujedinjenim narodima, no bez jasne potpore države takve se pozicije teško dobivaju.

Analitičar Žarko Puhovski smatra da politička sudbina ove četvorke ovisi o trenutku kada će biti izbori.

Sindrom Milana Bandića

– Ja i dalje vjerujem da će, čak i da se sada HDZ dogovori s HNS-om, izbori biti do kraja godine, i u tom slučaju vjerujem da ova četvorka nema šansu jer se neće stići organizirati. No, ako kojim čudom Vlada HDZ-a i HNS-a potraje dvije-tri godine, onda im dajem solidne šanse na izborima – kaže Puhovski. Unatoč dobrom rezultatu Anke Mrak Taritaš u Zagrebu na posljednjim lokalnim izborima, nije siguran, kaže, hoće li se njoj dogoditi “sindrom Milana Bandića” – da ne može izgubiti u Zagrebu, ali ni pobijediti nacionalno.

Sve o preslagivanju Vlade čitajte OVDJE

Komentara 74

Avatar -HLEBINAC-
-HLEBINAC-
07:53 09.06.2017.

Za Lijepu Našu bilo bi najbolje da se ova ekipa makne za sva vremena !!!

DU
Deleted user
08:10 09.06.2017.

Tja, kaj se more. Tko o čemu baba o uštipcima, a to četvero o čistom obrazu. Nepristajanje na kaolicija s HDZ-om ni kojem slučaju ne može s njih isprati sve grijehe protiv Hrvata i hrvatske države. Dična gospoja Pusić dr. Veski pogotovo zna o čemu je riječ.

ST
stomugromova
08:16 09.06.2017.

Vesni Pusić i njenom bratu Zoranu,koji je šef soroševe mreže u RH,neka Soroš da lovu da osnuju stranku.To je itekako moguće jer nema nikakvih zapreka da se antihrvatski elementi financiraju izvana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije