Naslovnica Vijesti Hrvatska

HNS: S Reformistima se nećemo spajati, Čačić: HNS nije bitan

“Preuzme li HNS Matija Posavec, tada bi i Klub HNS-a mogao narasti jer bi mu se pridružili i neki zastupnici koji su pod utjecajem Čačića”
05. srpnja 2017. u 20:31 2 komentara 497 prikaza
Radimir Čačić
Foto: Igor Šoban/PIXSELL

S bivšima se nitko ne spaja, a zapravo se i ne možete spojiti s nečim što ne postoji. A Reformisti kao stranka ne postoje. Postoji samo Radimir Čačić. Poručio je to visoki izvor iz HNS-a na priče da bivši predsjednik te stranke, a danas šef Reformista i župan Varaždinske županije Radimir Čačić ima ambicije ujediniti te dvije stranke i ponovno preuzeti glavnu riječ.

radimir čačić OKUPLJANJE CENTRA Preuzme li Posavec vođenje HNS-a, moguć Čačićev povratak?

Ambicija je tu

Visoki izvor iz HNS-a kaže i da je konačno došlo vrijeme za kraj “dinosaura” i da mjesto treba dati mladima. No tko će biti taj tko će preuzeti HNS još je velika nepoznanica, ali je jasno da je bitka za stranku počela. Naime, stranka bi do kraja godine trebala održati stranački sabor i izabrati novog lidera. Nakon odlaska bivšeg predsjednika Ivana Vrdoljaka s čelnog mjesta, HNS trenutačno vodi potpredsjednik Vlade Predrag Štromar, kojega se ujedno spominje i kao kandidata za novog šefa. Međutim, iako se povukao sa svih funkcija u stranci, ambicije za preuzimanje stranke i dalje ima jedini HNS-ov župan Matija Posavec, ujedno i HNS-ovac s najboljim izbornim rezultatom, što mu je veliki kapital.

– Bude li Predrag Štromar kandidat za šefa stranke, Matija Posavec odustat će od kandidature. Ako pak Štromar ne bude kandidat, a kako stvari stoje navodno nema te ambicije, onda će se sasvim sigurno kandidirati Posavec – kaže naš izvor iz HNS-a.

Zanimljiva je činjenica da je upravo međimurski župan Matija Posavec osoba vrlo bliska bivšem šefu HNS-a Radimiru Čačiću koji je iz te stranke izbačen 2014. Osim što su surađivali u Međimurskoj županiji i osim što Čačić ne propušta priliku da u javnosti istakne upravo Posavca kao najboljeg Vrdoljakova nasljednika, dvojac stoji i iza priče o savezu župana sjeverne Hrvatske. Iz krugova bliskih Čačiću i Posavcu zadnjih se dana tako čuje i da bi ideja o tom savezu pet župana sjeverne Hrvatske mogla dobiti i širi politički kontekst. I da osim guranja zajedničkih projekata i komunikacije prema Vladi priča ima i političku pozadinu.

Plan A i plan B

– Svi ti župani imaju nekoliko zastupnika iz svojih krajeva. I o njima ovisi opstanak Vlade. Osim toga u Klubu HNS-a, u ovom trenutku, troje je zastupnika iz sjeverne Hrvatske. Ne kažem da će se oni odmetnuti od HNS-a, ali oni jesu garancija opstanka Vlade i upravo zbog njih, ne zbog stranke, Čačić gura ideju o savezu i na taj način jača i vlastitu poziciju – kaže naš izvor.

Bude li se dogodilo da HNS preuzme Matija Posavec, dodaje, tada bi i Klub HNS-a mogao narasti jer bi mu se pridružili, kaže, i neki zastupnici sa sjevera Hrvatske koji su pod utjecajem Čačića. U slučaju da od takvog plana ne bude ništa, postoji, kaže izvor, i plan B, a to je da se napravi mreža ili konfederacija nezavisnih lista i centrističkih opcija. Ta bi pak politička platforma bila opet vezana za sjevernu Hrvatsku, odnosno pet županija koje imaju otprilike 750 tisuća stanovnika.

– Ne vidim se na čelu HNS-a niti imam želju za to. HNS uopće nije bitan faktor, ne zna se što će s njime biti – rekao je Čačić.

Predrag Štromar Predrag Štromar: 'Ploča u Jasenovcu bit će uklonjena uskoro, premijer je to rekao' Predrag Štromar 'DINAMIČNO RAZDOBLJE' Pročitajte pismo koje je Štromar poslao HNS-ovcima Torcida Torcida Politika će opet ići naruku - HNS-u
Svečani stol pun modnih poslastica

A1 izdvaja za Vas

  • savjest1234:

    Kad bi vi svi vratili što ste dužni državi mi bi se izvukli !

  • dalibor.hren:

    "Visoki izvor" iz HNS-a spao na niske grane; čak nema ni svoje ime!?