Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kad će novi ministar

HNS bi Šipuša za ministra, sve dosad provjeravali je li 'peglao' službenu karticu

Berislav Šipuš
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
Autori: Ivanka Toma, Marko Špoljar, Iva Puljić-Šego
13.04.2015.
u 10:25

Vrh Vlade: Milanović će pričekati još nekoliko dana da mu narodnjaci predlože ime nasljednika ili nasljednice Andree Zlatar Violić, inače će on morati intervenirati...

Od (prisilne) ostavke ministrice kulture Andree Zlatar Violić prošlo je već 20 dana, a Vlada još nije predložila novog čovjeka koji će voditi to ministarstvo. Čini se da je Vlada ostavljanjem praznog stolca ministra kulture postavila neslavan rekord najduljeg čekanja novog ministra ili ministrice.

Sigurno stiže ministar

Iako, prema zakonu, ministra nakon smjene ili ostavke mijenja njegov zamjenik, što je u ovom slučaju Berislav Šipuš, ipak ostaje činjenica da je jedno ministarstvo poprilično dugo bez čelnog čovjeka.

No, Ministarstvo kulture sigurno će dobiti novog ministra, ali se još ne zna njegovo ime, premda je do isteka mandata ostalo još prilično malo vremena.

Premijer Zoran Milanović prepustio je HNS-u da nakon odlaska Zlatar Violić predloži novog kandidata s obzirom na to da prema koalicijskom sporazumu njemu pripada to mjesto. No HNS još nije iznio nijedan prijedlog. Kaže nam to osoba iz vrha Vlade uz napomenu da će Milanović pričekati još nekoliko dana da se u HNS-u dosjete koga će predložiti za upražnjeno mjesto u Vladi, a ako ne navedu nikoga, onda će morati on intervenirati. Naš sugovornik napominje da svaki prijedlog koji HNS iznese ne mora biti automatski i prihvaćen. U HNS-u pak kažu da bi sve moglo biti riješeno ovaj tjedan.

– Berislav Šipuš, do prije nekoliko tjedana zamjenik ministrice kulture Andree Zlatar Violić, a sada vršitelj dužnosti ministra, najracionalnije je rješenje. Dakle, mi vjerujemo da će gospodin Šipuš ovaj tjedan biti i formalno predložen za novog ministra kulture – rekao nam je jučer glasnogovornik HNS-a Igor Kolman.

Odugovlačenje s njegovim imenovanjem na ministarsko mjesto velikim je dijelom prouzročeno provođenjem svojevrsne interne istrage. Kako doznajemo, u vrhu HNS-a čekali su s njegovom promocijom jer su provjeravali je li i on, kao i Andrea Zlatar Violić, "peglao" službenu karticu Ministarstva bez potrebe ili mimo procedure. Svjesni su, naime, da će, otkriju li mediji da je Šipuš i jednu kunu potrošio u "sivoj zoni", najveću političku štetu pretrpjeti upravo predsjednica HNS-a Vesna Pusić, a ne sam Šipuš.

Inače, Berislav Šipuš nije član HNS-a, ali je na mjesto zamjenika ministrice kulture došao u njihovoj stranačkoj kvoti.

Deveta otišla iz Vlade

Pouzdajući se u podatke objavljene na Wikipediji, 20 dana čekali smo i imenovanje Đure Popijača (s obzirom na to da danas nećemo imati novog ministra kulture, aktualni slučaj ipak je rekordan), nakon što je ostavku dao tadašnji potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec.

Pritisnut aferom Podravka i istragama, Polančec nije imao izbora – ili dati ostavku ili biti smijenjen. Deset dana trebalo je i da u fotelju ministra unutarnjih poslova sjedne Berislav Rončević nakon što je smijenjen Ivica Kirin zbog božićnog lova s generalom Mladenom Markačem, koji je tada kao haaški zatvorenik morao biti u kućnom pritvoru. Sve ostale smjene ili ostavke, a ministrica Zlatar Violić deveta je koja je napustila Vladu Zorana Milanovića, odigrale su se, barem formalno ne računajući glasovanje u Saboru, u istom danu na sjednici Vlade. Prema brojnosti smjena koje su zbog raznih afera sustigle članove SDP-ove vlade, ona se sama po sebi rekonstruirala. 

>> Važna ili nevažna, kultura treba ministra 

>> Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić prisiljena na ostavku

Komentara 4

DU
Deleted user
10:41 13.04.2015.

Češljaju mu poslove i životopis do detaljčića. Sigurno će nešto previdjeti. Karirani već zna što.

MA
maxxxx
11:00 13.04.2015.

ako mu pronađu i jednu kunu to bi moglo naštetiti Vesni Pusić LOL, pa ta grabi gdje stigne pa ne da joj nije naškodilo nego se još kandidirala za glavnu tajnicu UN

BA
balic
10:43 13.04.2015.

Ne pali to kod njih samo tako,pa ni kod premijera.Treba mu vise vremena da reagira.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije