Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kraljevica

HNS podržava dolazak šefa Gazproma u Zagreb, podržat će inicijativu

HNS
Marko Mrkonjić/PIXSELL
28.06.2014.
u 14:11

Na petom regionalnom sastanku jačanja stranke Vesna Pusić govorila je o projektima za koje smatra da je Vlada uspješno napravila, kako smo iskoristili prvu godinu članstva u EU, kako komentura odustajanje od uvođenja građanskog odgoja kao zaseban predmet...

U Kraljevici je održan peti regionalni sastanak jačanja stranke za istarsko-primorsko-goransko-ličko-senjski HNS uoči održavanja Političke akademije stranke sutra u Tuhelju. Na stranačkom susretu  sudjelovali su i potpredsjednik HNS-a i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka mrak Taritaš. Na vijest da šef Gazproma stiže u Zagreb, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak je rekao da incijativa i poziv dolaze iz predsjedničkog ureda, a Vlada će se, dodao je, s tom inicijativom uskladiti. Govorio je o mogućnosti eksploatacije nafte u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

Potencijali na kopnu isti su ili bolji nego u Jadranu – rekao je Vrdoljak objasnivši kako nije bilo moguće odjednom objaviti koncesijski natječaj za kopneni dio, pa će tako za područje Dravskog bazena biti objavljen polovicom srpnja, dok će drugi, za sjeverozapadni i dio središnje Hrvatske, biti objavljen do kraja godine.

- Počelo se raditi na prikupljanju podataka i za područje Dinarida – najavio je Vrdoljak napomenuvši kako se radi o velikom potencijalu koji će biti na natječaju do 2015. Govoreći o LNG-u, Vrdoljak je rekao da se radi na lokacijskoj dozvoli, pripremi dokumentacije gdje je LNG kao terminal dio klastera koji podrazumjeva i evakuacijske plinovode prema Sloveniji, Italiji, Mađarskoj i Austriji.

- Ako je ocjena loša, ne bježiš iz škole, nego radiš više i jače. Rejting HNS-a raste i nastavit će rasti. Mi smo zadovoljni, a i ovdje se izlažemo ocjenama kolega iz stanke. Radom HNS-ovih ministara želimo to prenijeti ne samo na Vladu, nego i na pozitivnu atmosferu u Hrvatskoj koja je, bez obzira na poteškoće, zemlja od velikog interesa stranim ulagačima, ali i politički, naša je zadaća da tim ljudima koji su zainteresirani za Hrvatsku, zemljama i tvrtkama olakšamo posao, režemo birokratske prepreke, nepotrebne poteškoće, nepotrebne procedure i otvaramo mogućnost da ljudi stvaraju radna mjesta – komentirala je danas u Kraljevici pad rejtinga Vlade predsjednica HNS-a, potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

 Na pitanje jesmo li dovoljno iskoristili prvu godinu članstva u EU, Pusić drži da smo to učinili bolje od drugih.

   - Ako bude sve išlo po planu, inspekcije finalnog pregleda funkcioniranja naših službi za godinu će dana pokazati jesmo li spremni za ulazak u Schengen. Tu smo godinu iskoristili na drugačiji način od očekivanog. Od predrasuda da će Hrvatska učiniti sve da zatvori ili smanji šansu zemljama regije da se kvalificiraju za
članstvo, europske kolege iznenadilo je da se Hrvatska postavila obratno, jer je prepoznala svoj strateški interes, da može imati sigurnu i stabilnu kuću samo u sigurnoj i stabilnoj regiji, i da susjedi prođu kroz što detaljnije reforme kroz kakve smo mi i prošli, kako bi sami garantirali sigurnost ove regije. To nam je omogućilo da nas vide kao stvarne partnere, to govori o nekoj vrsti političke zrelosti, da je zemlja sposobna prepoznati svoje interese i preuzeti odgovoronst. U godinu dana završili smo predstudiju isplativosti za Pelješki most, sada se radi studija isplativosti, bit će gotova ujesen. Hrvatsku smo stavili na energetsku kartu Europe, učinili je značajnom energetskom točkom na toj karti, a što se tiče carina, izvoz je jedna od stavki koja raste i može se prepoznati. Uspostavili smo bilateralnim dogovorom Arbitražni sud koji odlučuje o granici Hrvatske i Slovenije, vrlo smo racionalno i krajnje pripremljeno predstavili hrvatsku stranu na civiliziran način, ne kao neprijtelji,     nego stranka u postupku, gdje dvije strane imaju problem koji žele riješiti – zakljčuila je Pusić napominjući da predstoje veći napori oko projekata koji se mogu kandidirati za EU fondove.

Ponovila je prioritete za drugu godinu članstva – Pelješki most i regionalni program Hrvatske, BiH i Srbije o reguliranju i sprečavanju poplava, LNG projekt koji je ušao u projekte prioriteta EU, intenzivu koncentraciju na pripremu projekata za kandidiranje na EU fondove. Moguće koaliranje Čačića i Bandićem nije željela komentirati, dodavši kako pretpostavlja da se još čeka HDSSB.

Novinare je zanimalo je li upoznata sa slučajem hrvatskog branitelja Damira Lipovca koji živi u Nizozemskoj, a Srbija traži njegovo izručenje za zločine nad srpskim civilima u Bosanskoj Posavini.

Pusić je rekla da će hrvatske institucije učiniti sve, uz apsolutno poštivanje svih međunardonih sporazuma i zakona. Upitana da komentira izjavu Doris Pack da bi Hrvatska ranije ušla u EU da nije bilo Slovenije, Pusić je kazala da sa susjedima uvijek postoje neka otvorena pitanja, a drži da je takva izjava "voda ispod mosta", vrijeme koje je prošlo.

- Države se ne mogu i ne smiju ponašati kao razmažena djeca, nikada se ne treba tući, nego razgovarati, rekla je. Novinare je zanimalo kako gleda na uvođenje  građanskog odgoja kao međupredmetnog sadržaja i znači li to odustajanje od Plana 21.

   - To nije odluka koja se može samo tako donijeti. U uvjetima u kojima dramatično pada sudjelovanje mladih ljudi na bilo kakavim izborima, u uvjetima kada su podložni različitim ekstremističkim grupama i ideologijama, uključjući i odlazak u ratove, građansko obrazovanje je instrument kojim se društvo stabilizira i brani. To je neosphodno i jednako važno kao i svi ključni predmeti – komentirala je Pusić napomenuvši kako nije upoznata s time da građanski odgoj neće biti poseban predmet.

 >> Rat Vesne Pusić i Radimira Čačića za ime 'Hrvatska narodna stranka'

>> Putinov glavni naftaš i Obamin čovjek stižu u Zagreb

Komentara 10

Avatar vatrogasac
vatrogasac
14:42 28.06.2014.

Nevjerovatna tragikomedija.političari iza kojih stoji 1,5 % ukupnog broja glasača razbacuju se bombastičnim izjavama i nekakvim podrškama..svašta!

Avatar Retardo
Retardo
16:00 28.06.2014.

Ludnica, tehnički crtač Vrdoljak i skojevska niškoristi sociologinja Pusić su nam postali vodeći naftni stručnjaci i kreatori energetske strategije. Ovo je tipična podvala. Nakon što nisu napravili ništa, počeli su "razvijati" dugoročne projekte čiji se rezultati ni ne mogu mjeriti, naročito kratkoročno. Nafta u Dinaridima, i još k tome komercijalno iskoristiva? Jedva čekam da otkriju zlato u Bundeku. Da se ne zajebavamo, sve to košta, sve ovo što radi HNS u energetici košta jako puno porezne obveznike.

TO
tom
15:44 28.06.2014.

HNS = izgubljeni slučaj! a i ono malo što još nije izgubljeno - uništit će im čačić! ne radi toga da ON nešto dobije, nego da ONI sve izgube!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije