Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
energetika

Putinov glavni naftaš i Obamin čovjek stižu u Zagreb

Aleksej Miller
Foto: Saša Despot/Žurnal 24/PIXSELL
1/2
27.06.2014.
u 22:41

Očekuje se da će Miller otvoriti i razgovor o istraživanju nafte i plina u Jadranu, ali i o INA-i. Zato je na sastanak pozvan resorni ministar Ivan Vrdoljak koji i vodi oba projekta i koji se priključuje predsjednikovu protokolu. Hoće li u njemu sudjelovati i premijer Zoran Milanović, zasad nije poznato

Idući tjedan u Zagreb dolaze visoki predstavnici ruske i američke energetike, a između ostalih jedna od važnih tema bit će INA. Na poziv predsjednika Ive Josipovića dolazi prvi čovjek Gazproma Aleksej Miller.Gazprom je u petak započeo isporuku plina Europi, a prema riječima Millera u skladišta plina diljem EU Gazprom planira 'upumpati' pet milijardi prostornih metara prirodnog plina. Ipak, malo je vjerojatno da Miller u Zagreb dolazi samo zbog isporuke plina. Očekuje se da će Miller otvoriti i razgovor o istraživanju nafte i plina u Jadranu, ali i o INA-i. Zato je na sastanak pozvan resorni ministar Ivan Vrdoljak koji i vodi oba projekta i koji se priključuje predsjednikovu protokolu. Hoće li u njemu sudjelovati i premijer Zoran Milanović, zasad nije poznato. Miller je podsjetimo, lani došao u Hrvatsku, ali Milanović ga tada nije primio što je tada opravdao izlikom da se "Miller nije na vrijeme najavio".

To je izazvalo šok među Rusima koje je u ime Vlade primila Vesna Pusić, potpredsjednica Vlade. Gazprom se, podsjetimo, uključio u projekt istraživanja Jadrana i gotovo je sigurno da će aplicirati na natječaj za koncesiju na barem jednom od 29 istražnih polja koji je otvoren do kraja studenog. Moć Milleru ne daje samo visoka pozicija u svijetu energetike nego i bliska suradnja i prijateljstvo s
Vladimirom Putinom. Zato se svaki Millerov sastanak doživljava i kao politička poruka. Miller bi, očekuje se, mogao tražiti informacije o izmjenama Zakona o privatizaciji INA-e. Kako doznajemo, najava da bi se zakonsko rješenje mijenjalo kako bi se spriječile tvrtke sa sjedištem izvan EU bila je premijerova "solo akcija" komuniciranja javnosti bez konzultacija s najbližim suradnicima. Stoga su izmjene stavljene u stanje mirovanja. Za dionice INA-e, MOL-ove i državne, interes su prema neslužbenim informacijama pokazale ruske tvrtke Gazprom i Rosneft, a bilo je signala da o Ini razmišljaju i američke naftne tvrtke.

Izmjene koje je najavio Milanović spriječile bi obje strane. Možda su te najave potaknule i zamjenika glavnog tajnika  State Departmenta za pitanja energetike Amosa Hochsteina da najavi posjet ministru Vrdoljaku. Taj će se posjet također odviti idućeg tjedna. Saznajemo da će se također razgovarati o Jadranu što je logično s obzirom da je nekoliko američkih naftnih giganata otkupilo dokumentaciju za istraživanje nafte i plina, ali doznajemo da će se razgovarati i o drugim projektima poput LNG-a a možda i Ine. Ovo je drugi posjet Hochsteina u manje od četiri mjeseca. Američki dužnosnik u ožujku je nakon sastanka s Vrdoljakom uputio Hrvatsku da pokuša izgladiti odnose s MOL-om bez intervencije SAD-a , a potom dan kasnije otputovao u Budimpeštu gdje se navodno sastao sa Zsoltom Hernadijem, prvim čovjekom MOL-a. Invaziju naftnih moćnika na Hrvatsku ne može se promatrati kao slučajnost već kao priliku koju Hrvatska može dobro unovčiti.

>> Rusi u čudu: Milanović odbio primiti direktora moćnog Gazproma

Komentara 36

DU
Deleted user
23:45 27.06.2014.

Stize novi val pljackasa i nist drugo. Jadni narode hrvatski!

PT
penzioner_toni
23:25 27.06.2014.

"Invaziju naftnih moćnika na Hrvatsku ne može se promatrati kao slučajnost već kao priliku koju Hrvatska može dobro unovčiti." Vic stoljeca

BA
barbaizamerike
23:54 27.06.2014.

netko ce dobro omastiti brk mali radnik i ribar sigurno nece

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije