Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NENADANA POTPORA

HNS: Milanović je i naš izbor za predsjednika

Ivan Vrdoljak
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
02.03.2019.
u 07:00

Ivan Vrdoljak posljednjih se tjedana gotovo potpuno povukao iz javnosti pa je njegova izjava o Zoranu Milanoviću dodatno odjeknula

Zoran Milanović politički je kapitalac i moj izbor za predsjednika države. To je, ukratko, u četvrtak za Novu TV poručio šef HNS-a Ivan Vrdoljak i svojim nastupom izazvao niz pitanja. Je li to samo njegov stav ili stav stranke, što se uopće krije iza te Vrdoljakove izjave i hoće li i koliko takva izjava predsjednika koji je, nakon uvjeravanja javnosti da nikada neće s HDZ-om, svoju stranku uveo upravo u HDZ-ovu Vladu i time čak izazvao i raskol HNS-a, zapravo naštetiti Zoranu Milanoviću odluči li on doista ući u utrku za predsjednika države.

‘Što je u tome čudno?’

Pa krenimo redom. Kako se u HNS-u jučer moglo čuti od visokih dužnosnika stranke, izjava šefa Vrdoljaka nije samo njegov osobni stav. Cijela stranka spremna je, tvrdi naš izvor, stati iza Milanovića ako se kandidira.

– Ne shvaćam što je u tome toliko čudno. Predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović nikada nije bila naš izbor niti će biti, a osim Zorana Milanovića ne vidimo nikoga u ovom trenutku tko bi joj mogao biti dostojna alternativa. Za Ivana Vilibora Sinčića ne možemo biti, a problem Dalije Orešković je što nema političkog iskustva. To bi bilo kao da osoba koja nikada nije napisala novinski tekst postane glavna urednica. Biti predsjednik nije zafrkancija. I zato se ne može dopustiti ljudima da se uče poslu na državi – kaže naš izvor u HNS-u.

U toj stranci kažu i da je Milanović prototip za predsjednika države i da bi tu funkciju obavljao bolje nego što je obavljao premijersku.

– Isto vrijedi i za Andreja Plenkovića. I on je politički kapitalac kao Milanović i on bi bio bolji predsjednik države nego što je premijer – kaže izvor iz HNS-a.

Očito se HNS zazivanjem Zorana Milanovića pokušava uoči predstojećih izbora za EU parlament, na koje ide s listom koju predvodi Matija Posavec, odmaknuti od HDZ-a s kojim je u Vladi. Kako bi Posavcu otvorio prostor za promociju, Vrdoljak se posljednjih tjedana gotovo potpuno povukao iz javnosti. Rijetko je davao izjave, nije čak išao ni na sve koordinacije partnera u vladajućoj koaliciji. Tako da je njegovo pojavljivanje u četvrtak na kojem je dao potporu Milanoviću dodatno odjeknulo.

Ipak, mnogi se pitaju hoće li takva podrška štetiti Milanoviću s obzirom na Vrdoljakov negativan imidž u javnosti. Članovi SDP-a bliski Zoranu Milanoviću vjeruju da neće. Milanoviću, drže, najviše ide u prilog to što se o njemu piše i govori i što je, iako još nije kazao hoće li uopće ići u utrku, već medijski nametnut kao glavni protukandidat predsjednici. Tvrde i da Milanović neće, ode li u kandidaturu, tražiti podršku HNS-a niti na nju računati.

Bitna mu je Amsterdamska

– Šanse da se Milanović kandidira su, rekao bih, 70:30. Najavi li Milanović kandidaturu, SDP sigurno neće imati drugog kandidata. Milanović se nametnuo kao glavni izazivač, javnost je to prihvatila i jedino mu je bitno da dobije što širu podršku u opoziciji. A to znači uz SDP i Amsterdamsku koaliciju – kaže izvor blizak Milanoviću.

Branko Bačić (HDZ) jučer je na Vrdoljakovu izjavu kazao da HNS može sam odlučiti koga će podržati.

– Ali ako je povijest učiteljica života, a trebala bi biti svima nama, podsjećam da je njihov zajednički nastup na parlamentarnim izborima rezultirao odlaskom Milanovića iz politike. Vjerujem da će o tome obojica razmisliti prije nego što dođe do takve kandidature – kazao je Bačić.

Pogledajte i naš intervju s Gordanom Marasom:

Komentara 34

Avatar Jaglun
Jaglun
07:59 02.03.2019.

Gdje se god netko pokaki,Vrdoljak,poput muhe,tu sijeće.

Avatar lip_ko_nadan
lip_ko_nadan
08:40 02.03.2019.

Koliko sam ga ja razumio on podupire i Milanovića i Plenkovića ! Tipično za stranku " kako vjetar puše " !

IL
ilija26
07:07 02.03.2019.

A jake potpore

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije