Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Karijera Ivana Vrdoljaka

Potpredsjednik bez portfelja?

HNS Ivan Vrdoljak
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
19.12.2017.
u 22:25

HNS je povratak starog šefa proslavio filmom u kojem su izvrijeđali većinu političkih suparnika pa i onih s kojima su do jučer surađivali

Ivan Vrdoljak valjda misli da je šest mjeseci sasvim dovoljno da birači zaborave njegove dramatične političke obrate.

Tako je u nedjelju, kao jedini kandidat, ponovno izabran za predsjednika HNS-a. I umjesto da Vrdoljak, nakon svih akrobacija koje je izveo tvrdeći da nikad neće s HDZ-om u Vladu da bi potom HNS postao dio “Titanik savezništva”, u tišini preuzme stranku, HNS je preksinoć na izbornom Saboru prikazao petominutni film u kojem je propisno izvrijeđao većinu političkih stranaka osim, naravno, Plenkovićeva HDZ-a. Na meti su bili bivši partneri iz SDP-a, na čijoj su listi na parlamentarnim izborima dobili devet mandata, Most, Tomislav Karamarko, Božo Petrov... Time Vrdoljak ne da nije potaknuo (nemogući) zaborav, nego je njegovo političko kopernikanstvo isplivalo u prvi plan. Naravno, taj film jučer je izazvao žestoke reakcije. Božo Petrov, šef Mosta, poručio je da bi Vrdoljakove i HNS-ove kritike, da nisu tragične, bile smiješne.

“Politički nedosljedan”

– Točno je da je Most noćna mora za tipove poput Vrdoljaka i stranke poput HNS-a, odnosno za koruptivno djelovanje – rekao je Petrov. Nikola Grmoja, politički tajnik Mosta, podebljao je izjavom da je Most pripremio Vrdoljaku zakon dobrodošlice, onaj o toplinarstvu, prema kojem se predlaže da se ukine obveza ugradnje famoznih Vrdoljakovih razdjelnika. SDP-ov Gordan Maras otišao je korak dalje. – Želim vjerovati da u Hrvatskoj više ne postoji nijedan političar koji je poput Ivana Vrdoljaka spreman prevariti svoje birače. Kada kažete da je Vrdoljak politički nedosljedan, to je kao da kažete da je 25. prosinca Božić – rekao je Maras i poručio da se on osobno ispričava svim biračima koji su glasali za SDP-ovu listu jer su uveli Ivana Vrdoljaka u Sabor. HNS-ov kratki film koji su režirali u samoj stranci postao je tražena roba, tim više jer su narodnjaci odlučili zabraniti daljnja prikazivanja. – Imamo dozvolu za internu upotrebu i nemamo ga pravo javno objavljivati – odgovorili su nam jučer u HNS-u nakon što su pred prisutnim medijima u nedjelju prikazali taj uradak. A kako je to izgledalo u nedjelju navečer?

Pogledajte izbore u HNS-u:

HNS Ivan Vrdoljak
1/13

U filmu su trijumf Mosta na izborima nazvali noćnom morom Hrvatske, optužili su mostovce za prijevaru te da su za sobom ostavili nered i kaos. Most je, pritom, izveo teatar apsurda. Sve je to u filmu popraćeno snimkama tajnog sastanka Zorana Milanovića i Drage Prgometa te snimkama Tomislava Karamarka i Bože Petrova koji traže smjene jedan drugoga dok su bili potpredsjednici Vlade. Glas u filmu nakon toga govori da Hrvatska pri tome tone sve dublje, sve stoji – novac iz fondova EU, investicije... Zatim ide audiosnimka tadašnjeg predsjednika SDP-a Zorana Milanovića s famoznog sastanka s braniteljima na kojem je on govorio negativno o Srbiji i Srbima.

HNS stabilizirao državu

HSN-ovci su tu snimku komentirali uz riječi da su to bili diletantizam i suicidalni potezi bivšeg predsjednika SDP-a. Bivše koalicijske partnere optužili su za izdaju, prijevaru i bahatost. Uz riječi: “Povijest se ponavlja”, a zatim slijedi snimka sa sjednice Vlade na kojoj je Andrej Plenković smijenio Mostove ministre. Za šefa SDP-a Davora Bernardića naveli su da šalje selfije i reklamira kiselo zelje te čokoladu Dorina i da je predmet sprdnje. Glas spikera u filmu pri tome kaže: “...da nije tragično, bilo bi smiješno”. U filmu se zatim navodi da bi novi izbori doveli do istog odnosa snaga te da je u rukama HNS-a bila budućnost Hrvatske stoga su bili spremni ući u Vladu za sveopći napredak zemlje. Tako su stabilizirali državu i spasili turističku sezonu. Koaliciju HDZ-a i HNS-a nazvali su hrabrim potezom vizionara. Da nije bilo HNS-a, navodi se, još bi se vodili pregovori o sastavu Vlade ili bi se išlo na nove izbore, a to HNS nije nikako mogao dopustiti. Cijeli film iz publike je pratio i Tomislav Saucha, bivši SDP-ovac i šef kabineta premijera Zorana Milanovića, koji je na korak da se i službeno učlani u HNS. Vrdoljak i dalje tvrdi da neće ući ni u Vladu ni u Sabor, no on s pozicije šefa HNS-a, zapravo, nikad nije ni otišao. Cijelo vrijeme vodio je sve koalicijske razgovore i dogovore s Plenkovićevim HDZ-om, a sad će i formalno preuzeti koordinaciju između HNS-a i HDZ-a. Naš izvor iz HNS-a kaže da je gotovo izgledno da Vrdoljak u ovom trenutku doista neće ući u Vladu, ali i da će sasvim sigurno tražiti način i model da na kraju ipak postane dio Vlade.

– Nekakvo najlogičnije rješenje o kojem se nagađa u stranci jest da Vrdoljak uđe u Vladu kao potpredsjednik Vlade bez portfelja. Tako ne bi morali micati Predraga Štromara, a mogao bi se ubaciti sam Vrdoljak uz priču da će to biti dobro za rejting stranke – kaže naš izvor iz HNS-a.

Komentara 8

DU
Deleted user
22:43 19.12.2017.

njegova slika dobra za dijetu odmah mi se povraća od tog prevaranta i lažova

DU
Deleted user
08:45 20.12.2017.

Jesenti milu bigulicu, imam nagradno pitanje: tko će se toga korumpiranog i amoralnog lika Vrdoljak Iveka i njegovih "djela" sjećati za 10 deset a pogotovo za 20 godina? Na priimjer, tko se još sjeća njegovih ministarskih prethodnika Porges Neneka ilili Popijač Đuke? Tja, kaj se more. Tak' prolazi slava ovog svijeta.

Avatar dobry
dobry
23:19 19.12.2017.

Rijetko ogavan i odvratan tip.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije