Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kurikularna reforma nema alternative

Blaženka Divjak redovita je profesorica na Fakultetu organizacije i informatike, a nedavno je sudjelovala na prosvjedu za kurikularnu reformu gdje se tražila ostavka ministra Pave Barišića
08. lipnja 2017. u 12:37 8 komentara 1004 prikaza
Blaženka Divjak
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Blaženka Divjak, koja se spominje kao HNS-ova kandidatkinja za ministricu znanosti i obrazovanja, izjavila je u četvrtak da će joj prioritet biti depolitizacija obrazovanja, te da kurikularna reforma nema alternative.

'počivali u miru' Razočarani HNS-ovci zapalili svijeće: Ovo je obična trgovina!

"Prije svega mislim da je obrazovanje zaslužilo da se depolitizira. Najprije to, a onda projekti koji će biti važni ne za jednu stranku, ne za neke osobe, nego projekti koji će biti važni za našu djecu i buduće generacije", izjavila je Divjak novinarima ispred HNS-a, upitana za prioritete ako zaista postane ministricom znanosti i obrazovanja.

Blaženka Divjak redovita je profesorica na Fakultetu organizacije i informatike, a nedavno je sudjelovala na prosvjedu za kurikularnu reformu gdje se tražila ostavka ministra Pave Barišića i predsjednice Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije Dijane Vican. 

U izjavi novinarima u četvrtak je odgovarala i na pitanja vezana uz kurikularnu reformu i sporni natječaj na kojemu je izabrana nova voditeljica Ekspertne radne skupine Jasminka Buljan Culej.

Divjak je  istaknula kako kurikularna reforma nema alternative. Smatra i da treba ponoviti natječaj za novog voditelja Ekspertne radne skupine,  no i da  prije toga treba i dosta stvari provjeriti.

"O procesima ćemo ako prođe sve ovo i ako se dogovor pozitivno završi. Onda ćemo imati odgovor i na ta pitanje", rekla je Divjak koja je bila i kandidatkinja za poziciju rektorice Sveučilišta u Zagrebu, ali je izgubila od Damira Borasa. 

Divjak obećava "depolitizaciju prije svega i rad koji će imati koristi za sve, a ne samo za neke". 

No, potpredsjednik HDZ-a Milijan Brkić protiv je ponavljanja spomenutog natječaja. Gostujući jučer u Otvorenom, Brkić je na pitanje voditelja, što ako HNS bude inzistirao na ponavljanju natječaja za voditelja kurikularne reforme, kazao: “To sigurno neće biti kurikularna reforma Kukuriku koalicije, niti će to biti reforma HDZ-ove koalicije, nego će biti nacionalna kurikularna reforma”.

Na ponovljeno pitanje je li mu prihvatljivo ponavljanje natječaja ako se utvrde nepravilnosti, Brkić je kazao: “Ne znam zašto bi se natječaj ponavljao, osim ako ne postoje za to opravdani zakonski razlozi. A ako ne postoje, ne znam zašto bi se ponavljao. Svi se mogu uključiti koji žele, ali nemojmo od bilo koga od nas praviti zlatnu telad”.

ivan vrdoljak DAVOR IVANKOVIĆ Skupi savez HDZ- HNS vrijedi svake 'lipe' jamči li 3 godine stabilnosti Milorad Pupovac REAKCIJA Novu vladu HDZ-a i HNS-a podržat će Radin, Pupovac... Sabor Sabor 'Da je političke mudrosti išli bi na izbore, a ne svjedočili političkom igrokazu'
Aquaestil
PROMO
Preživjeli smo sve krize, stvorili međunarodni brend i proširili posao, a sada otvaramo nova radna mjesta
 • Avatar mofo
  mofo:

  "Nema alternative ali mora biti po mom"

 • goran2hr:

  Bježala bi kao od politizacije, a našoj djeci instalirala kurikulom po Jokićevom receptu, koji upravo je - lijevo liberalna politička indoktrinacija. Može li HDZ pasti još niže?

 • Avatar PURGERICA1
  PURGERICA1:

  Uh, ostadoh bez teksta! Vidi face majke ti!