Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
05.06.2017. u 06:58

Oporba je pokorena, svi su gubitnici, poput SDP-a i Mosta, dok su neki poput, HSS-a i HNS-a, doslovce prepolovljeni

Nema gotovo niti jedne relevantne hrvatske političke stranke i opcije koja se na ovim izborima nije svrstala protiv HDZ-a. Svi su računali da su istraživanja javnog mnijenja točna i da su HDZ i Vlada koju vodi Andrej Plenković dovoljno omrznuti pa su zaključili da će najviše profitirati udarajući po Vladi i HDZ-u..

Kalkulacija im se pokazala potpuno pogrešnom jer su birači imali drugu logiku. Obzirom na neočekivano dobre rezultate koje je polučio taj Plenkovićev “Titanic” koji nikako da se zabije u tu ledenu santu, logično je zaključiti da hrvatski birači naprotiv ne žele nove potrese niti promjene, jer da nisu zadovoljni trendovima na nacionalnoj razini iskoristili bi ovu prigodu i korigirali bi, odnosno kaznili Plenkovića i HDZ kao što se to uvijek vladajućima i događalo na lokalnim izborima. Ako se ikada u hrvatskom političkom životu toliko sljubila ta nacionalna i lokalna biračka logika, onda se to dogodilo na ovim izborima. Svaki političar na mjestu Plenkovića sada bi zaključio da treba odmah krenuti u pripremu prijevremenih parlamentarnih izbora, jer je jasno da bi na ovom valu HDZ ostvario bolje rezultate nego na parlamentarnim izborima u rujnu 2016.

Oporba je pokorena i svi su gubitnici, poput SDP-a i posebno Mosta koji je pokazao da, osim što ne zna vladati, ne zna niti gubiti, dok su neki poput HSS-a i HNS-a doslovce prepolovljeni. Plenković bi u ovim trenucima tebao imati slatke brige, a mnogi od šefova oporbe trebali bi ga zapravo moliti da ne raspisuje nove izbore. No, apsurdno je da politička stvarnost u Hrvatskoj ne odgovara toj jednostavnoj političkoj logici. I u izbornoj noći gotovo svi su se nastavili ponašati kao da će baš njima novi parlamentarni izbori osigurati pobjedu i gurnuti vlast u ruke. Štoviše, Plenković niti u takvoj pobjedničkoj noći još ne zna hoće li uspjeti prikupiti dovoljno ruku u Saboru da stabilizira svoju vladu. Problem je u tome što on kao premijer zna da ne može u ovoj situaciji razmišljati tek kao predsjednik stranke. Kao premijer on zna da mu je primarna stabilnost države i da bi prepuštanje države još jednom parlamentarnom izbornom ciklusu bilo štetno i za njezine financije i gospodarstvo i imidž. Dakle on ne želi nove izbore jer bi bilo nedgovorno zbog nekoliko mandata više za HDZ riskirati posljedice koje bi Hrvatskoj mogla donjeti višemjesečna blokada vladanja i donošenja odluka.

Ivan Vrdoljak
1/66

U situaciji kada HNS još nije odlučio hoće li slijediti tu državničku logiku ili će se odlučiti za hladovinu političko-politikantskog status quoa, Plenković samo može u sljedećim danima nuditi svima koji vide tu primarnu potrebu za stabilnost države sudjelovanje u vladajućoj većini. Stoga je nakon pobjede odmah i uputio javni poziv svim parlamentarnim strankama na ulazak u njegovu vladu. Rekao je da je to poziv “odvažnima”. Ta će ponuda biti na stolu još vjerojatno nekih tjedan dana, a onda će, ne bude li odaziva, odnosno “odvažnih”, Plenković reći da krivnja nije na HDZ-u, te će aktivirati jedino preostalo rješenje – brzo raspisivanje neželjenih parlamentarnih izbora.

Sve o preslagivanju Vlade čitajte OVDJE.

Komentara 43

AL
alphazulu99
07:10 05.06.2017.

Ovaj lik je danima na naslovnicama novina. Pogodite zasto.

Avatar sv.ilija
sv.ilija
08:47 05.06.2017.

Šta je srpska propaganda u večernjem uvijek su pljuvali su po hdz-u a sada kad je hdz ušao u koaliciju sa pupovcem i sds-om sad ih hvale na sva usta znamo mi dobro da su srbi vlasnici večernjeg

AR
aristip
08:50 05.06.2017.

Ovom članku bi mnogo više odgovarao naslov "Politička korupcija i prevara birača je OK - to svi rade !!" Kada netko ima obraz kao đon.... Sramotno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije