Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pismo ministru

HND upozorio Malenicu: 'Turudićeva je izjava zastrašujuća i neprihvatljiva'

Zagreb: Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/4
27.03.2023.
u 12:33

Čelnik HND-a Hrvoje Zovko poručio je ministru pravosuđa kako najavljene izmjene Zakona o kaznenom postupku predstavljaju žestok udar na slobodu medija

Hrvatsko novinarsko društvo upozorilo je ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenicu da najavljene izmjene Zakona o kaznenom postupku predstavljaju žestok udar na slobodu medija.  - Zadnje izjave suca Visokog kaznenog suda Ivana Turudića to dodatno potvrđuju. Izjavom o mogućem privođenju novinara u slučaju da se ne odazovu pozivu suda u kaznenom postupku, Turudić je u razgovoru za televiziju N1 otkrio u kojem smjeru idu najavljene izmjene ZKP-a. "Novinari bi bili upitani. Po potrebi ne bi bili uhićeni, nego samo prisilno dovedeni", rekao je Turudić - navode u HND-u.

U pismu koje je poslao ministru, predsjednik HND-a Hrvoje Zovko ocjenjuje da je za HND takva izjava zastrašujuća i neprihvatljiva, "kao i sama najava izmjena Zakona o kojoj se govori posljednja dva mjeseca, a o kojoj je prvi u javnom prostoru govorio premijer Andrej Plenković". Zovko je ministra podsjetio i kako je HND kao strukovna organizacija odmah  upozorio da je informacije do kojih su došli novinari i novinarke i objavili ih u medijima nedopustivo etiketirati kao curenje informacija.

- Sudac Turudić, kao član radne skupine za izmjene Zakona o kaznenom postupku, u svojim istupima u javnosti očito daje prednost zaštiti privatnosti u odnosu na slobodu medija, suprotno praksi Europskog suda za ljudska prava da političari i politički angažirane osobe moraju tolerirati niži stupanj zaštite privatnosti. Sastav radne skupine za izmjene ZKP-a, a na kojem je, sudeći prem izjavama člana Turudića, da donese načelni stav o tome gdje je granica slobode medija, uključuje, međutim, samo pravne stručnjake, dok u HND-u vjerujemo kako bi o ovako osjetljivom pitanju ipak trebala raspravljati šira zainteresirana javnost. Umjesto toga, od premijera do članova radne skupine, umjesto poziva na raspravu sa zainteresiranom javnošću, dolaze prijetnje mogućim posljedicama ako bi novinari nastavili otkrivati tajne klijentelističke mreže u vrhu državne vlasti -zaključuju u HND-u.

VIDEO: Vlada objavila nove cijene goriva: Sva goriva očekuje manje pojeftinjenje

Komentara 3

DU
Deleted user
16:28 27.03.2023.

S obzirom na to da je Hrvoje Zovko član upravnog odbora srbijanske nevladine udruge Novi optimizam, zanima me hoće li društvo iz Zrenjanina i ovoga puta podržati svog prijatelja.

Avatar Idler 3
Idler 3
10:20 28.03.2023.

"...mogućem privođenju novinara u slučaju da se ne odazovu pozivu suda u kaznenom postupku,...?!"...jesam li dobro pročital ? Prosil bi za ubuduće ak slučajno vstrelim suseda, najte me davit kaznenim postupcima!

LL
lijepa_li si
17:41 27.03.2023.

ono kad "svete krave" podbodu jedna drugu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije