Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
reakcija na presudu

HND šokiran uvjetnom zatvorskom kaznom novinaru Hrvoju Bajlu

'18.11.2010., Hrvatsko novinarsko drustvo, Perkovceva 2, Zagreb - Druzenje s predsjednicima Hrvatskog novinarskog drustva. Zdenko Duka.  Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL'
Sanjin Strukić/PIXSELL
01.08.2012.
u 15:16

Bajlo je osuđen na temelju novog Zakona o kaznenom postupku na sedam mjeseci zatvora te uvjetno na dvije godine zbog navodnih prijetnji Franku Paviću, glavnom uredniku konkurentskog portala Znet

Nepravomoćna uvjetna zatvorska kazna koju je Općinski sud u Zadru dosudio Hrvoju Bajlu, vlasniku, uredniku i novinaru portala Zdnews, šokirala je Hrvatsko novinarsko društvo koje je oštro osudilo samu kaznu, ali i način na koji je vođen postupak protiv novinara.

Bajlo je osuđen na temelju novog Zakona o kaznenom postupku, a temeljem kaznenog naloga koje je državno odvjetništvo proslijedilo Općinskom sudu 24. srpnja i to na sedam mjeseci zatvora te uvjetno na dvije godine zbog navodnih prijetnji Franku Paviću, glavnom uredniku konkurentskog portala Znet.

Šokantno je to što ni Bajlo ni njegov odvjetnik nisu bili obaviješteni o cjelokupnom procesu, to jest o podnošenju prijave protiv njega te o podignutoj optužnici i kaznenom nalogu, kao i što je presuda donesena u rekordnom roku od samo petnaest dana. I o optužnici i o kaznenom nalogu saznali su na portalu Znet, čiji je glavni urednik Bajla prijavio.

Optužnicu je pet dana nakon Bajlova teksta na Zdnews portalu pod naslovom „Iz gradskog proračuna plaćaju medijski reket“ podiglo Općinsko državno odvjetništvo u Zadru. Tada je Bajlu zaprijetio i zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić koji mu je 17. srpnja poslao nekoliko uvredljivih SMS-poruka. ''Ti si smeće, jadni su ljudi koji te čitaju'', ''nisi zdrav od rođenja'' pisalo je u SMS-ovima koje je utipkao Vrančić, a koje HND također nije propustio osuditi.

Bajlu preostaje zakonska mogućnost za podnošenje žalbe koju ima pravo ostvariti u sljedećih osam dana. Ako se bude žalio, bit će proveden sudski postupak.

Komentara 7

GR
Gradinar
17:22 01.08.2012.

Šokantno je što država godinama, čak i za vrijeme rata šuti i ne goni kazneno nevjerojatne laži koje stotine "novinara" dnevno izgovaraju u javnost! Što je šokantno u tome da čovjek koji svjesno piše laži i radi štetu drugima odgovara za to!? Slažem se kolega @atomised. Sramotno je da ovaj tip i njegova bulumenta uopće smiju sebe zvati "novinarsko društvo".

ŠI
šimuka
19:24 01.08.2012.

Postoji li šta sramotnije od društva zvanog HND.Da ,njegov šef Zdenko Đuka.

AT
atomised
16:06 01.08.2012.

I ja sam šokiran ulogom koju je Duka i njegova privatna udruga pod nazivom Hrvatsko novinarsko društvo odigrala u najvećoj sječi direktora u povijesti HRT. Za ovu priču je pak za pretpostaviti da je netko lupio po prstima lokalnog člana medijsko-političke mafije u Hrvata pa se Duka digao na noge.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije