Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

HND osuđuje prijetnje smrću članovima Vijeća za elektroničke medije zbog slučaja 'Bujica'

HND također zahtijeva da se svaka prijetnja shvati ozbiljno, da se ne relativizira i da se nedvosmisleno osudi, a posebice s najviših političkih razina, stoji u priopćenju
24. prosinca 2018. u 14:47 17 komentara 769 prikaza
Novinarski dom
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) oštro osuđuje prijetnje smrću članovima Vijeća za elektroničke medije, koje su uslijedile nakon što je Vijeće donijelo odluku o kažnjavanju govora mržnje prema migrantima u emisiji "Bujica" od 6. studenoga 2018. privremenim oduzimanjem koncesije televizijama koje su je emitirale te poziva nadležna tijela da što prije pronađu i procesuiraju počinitelje tih kaznenih djela.

Velimir Bujanec Bujančeva emisija Vijeće za elektroničke medije zbog Bujice privremeno oduzima koncesije

Govor mržnje i nasilje u javnom prostoru već je dulje vrijeme u porastu, na što HND neprestano upozorava, a mete napada najčešće su pripadnici manjina, drugi i drugačiji, ali i naše kolegice i kolege novinari, kojima se prijeti zbog njihova rada, ističe HND u priopćenju.

HND stoga izražava žaljenje zbog činjenice da Vijeće za elektroničke medije, kao nezavisno regulatorno tijelo, nije se češće koristilo mehanizmima kojima raspolaže te sustavno sankcioniralo govor mržnje u elektroničkim medijima.

HND također zahtijeva da se svaka prijetnja shvati ozbiljno, da se ne relativizira i da se nedvosmisleno osudi, a posebice s najviših političkih razina, stoji u priopćenju.

>> Pogledajte kako je zrakoplov snimio krijumčara migranata u Lici

 

Digitalna komora
JESTE LI ISPROBALI
HGK: Naša Digitalna komora sada nudi sve bitne informacije za pokretanje poslovanja
 • Avatar navijač
  navijač:

  A mi trażimo od vlasti da se donese novi zakon. kojim bi se oštro każnjavalo zbog namjerno objavljivanje i iznošenje lażi i dez informacija u medijima. Kao na primjer one lażi bivšeg predsjednika HND. o sabotażi na njegovom autu. Upravo ... prikaži još! Upravo HND. širi govor mrżnje i netrpeljivosti i treba snositi posljedice za to.

 • cromak:

  Komentar nije govor mrznje ako neko da svoje misljenje ne znaci da nekoga mrzi. U ovom slucaju HND postaje sudac i sudija to je nedopustivo i prekrsio svoje ovalasti i mora biti sankcionirano i preispitano za odluke koje donosi.

 • Vlaskoulicanec:

  Lažete, mažete, pljuvate po svemu što je hrvatsko ili samo ima hrvatski predznak i onda se čudite ko pura dreku kaj je ljudima dosta!!! Odite lepo u svoju smrdiju pa tam prodavajte vaše četničko-partizanske fore. Ovo je Hrvatska i ovdje ... prikaži još! ima mjesta samo za one koji ovu zemlju vole. A vi bando ljevičarska: odježite!!!