Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vijeće za elektroničke medije zbog Bujice privremeno oduzima koncesije

Z1 TELEVIZIJA, SBTV i OSJEČKA TELEVIZIJA dužni su prestati emitirati program u ponedjeljak, 3. prosinca 2018. od 00:00 do 23:59 sati, a televizije SRCE TV, ADRIATIC TV i TV JADRAN u ponedjeljak, 3. prosinca 2018. od 18:59 do 22:59 sati
26. studenoga 2018. u 14:44 300 komentara 17847 prikaza
Velimir Bujanec
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Vijeće za elektroničke medije objavilo je da je na danas održanoj 43. sjednici nakon provedene analize donijelo odluke o privremenom oduzimanju koncesija nakladnicima više televizija zbog govora mržnje utvrđenoga u emisiji Bujica od 5. studenoga ove godine. 

Velimir Bujanec Sedlarov film Bujancu poništena viza za Australiju: Ne znam je li ovo zasluga cro-udbaške diplomacije

Na 24 sata oduzima se koncesija nakladnicima televizije Z1 televizija d.o.o. – kanal Z1 TELEVIZIJA, Slavonsko-brodska televizija d.o.o, - kanal SBTV, OAR d.o.o. – kanal OSJEČKA TELEVIZIJA, te na 4 sata televizijskim nakladnicima Mijor d.o.o. – kanal SRCE TV, Robur j.d.o.o – kanal ADRIATIC TV i Televizija Jadran d.o.o. – kanal TV JADRAN. Z1 TELEVIZIJA, SBTV i OSJEČKA TELEVIZIJA dužni su prestati emitirati program u ponedjeljak, 3. prosinca 2018. od 00:00 do 23:59 sati, a televizije SRCE TV, ADRIATIC TV i TV JADRAN u ponedjeljak, 3. prosinca 2018. od 18:59 do 22:59 sati. Vijeće je navedene odluke donijelo jer su spomenuti nakladnici prekršili Zakon o elektroničkim medijima, članak 12., stavak 2. koji definira govor mržnje, priopćio je danas VEM.

Kako navodi VEM, spomenuta emisija bavila se temom od javnog interesa tematizirajući političke, sigurnosne i druge aspekte migrantske krize koja zaokuplja javnost Republike Hrvatske i svijeta te traje već nekoliko godina. Emisiju je najavom otvorio voditelj i urednik emisije Velimir Bujanec te je nastavljena uvodnim prilogom novinarke, a potom je uslijedio razgovor s gostima Zoranom Grgićem i Franom Čirkom

Jakov Sedlar Jakov Sedlar: Nema razloga da ne dobijem vizu za Australiju, bio sam ondje 29 puta

"U emisiji je emitiran prilog pod naslovom "Ispovijest T. L. – Zagrepčanke, žrtve migrantske pljačke" u kojem sugovornica kaže: 'Ne daj Bože da ih netko ne istuče ili nešto. Mislim... što bi po meni trebalo raditi do iznemoglosti, dok valjda ne prekinu…' U njemu se poziva druge na mržnju i nasilje prema migrantima kao identitetski određenoj skupini. Ovaj prilog je ranije pripremljen i urednički odobren te je emitiran kao dio emisije. Time su nakladnici donijeli i odluku da preuzimaju i uredničku odgovornost za izjave sudionika u prilogu, pa i one koje se mogu okvalificirati kao govor mržnje, a što jesu izjave u ovom prilogu. Nemoguće je odreći se te odgovornosti tako da se nakladnici od ovog sadržaja ograđuju tekućim tekstom (crawl), kao što navode u svom očitovanju", navodi VEM. 

Velimir Bujanec
1 / 5
Velimir Bujanec

Nadalje, navodi VEM, "gost u studiju izražava se o migrantima kao bolesnoj skupini, zaraženoj teškim i prenosivim zaraznim bolestima (AIDS, hepatitis, tuberkuloza), čime se u gledateljstvu može stvoriti privid zdravstvene opasnosti koja prijeti, dodatno i zbog toga što te bolesti, po navodu gosta, migranti namjerno šire. Od takve mrzilačke izjave se voditelj i urednik ne ograđuje, osim što je ocjenjuje 'malo radikalnom', a što se ne može ocijeniti kao primjereno upozorenje gostu da je takav govor nedopušten i neprimjeren". 

Josip Popovac NOVI PREDSJEDNIK Josip Popovac novi predsjednik Vijeća za elektroničke medije

Razmatrano je ponašanje i izjave voditelja emisije koji u uvodu emisije konstatira da je riječ o „tim divljacima koji su došli s Istoka i koji siluju“, čime sam usmjerava diskurs emisije i potiče na mrzilački, diskriminatorni i omalovažavajući diskurs prema migrantima, tvrdi VEM. 

Vijeće je razmotrilo i očitovanje nakladnika te u određenoj mjeri prihvatilo njihove argumente uzimajući u obzir činjenicu da je riječ o emisiji uživo pa su mjere koje su nakladnicima dostupne za suzbijanje poticanja na mržnju ipak manje nego onda kada program ide s odgodom, kada je i mogućnost intervencije u program potpuna. 

Otežavajuća okolnost je činjenica da su Z1 televizija, Slavonsko-brodska televizija i Osječka televizija reprizno emitirali emisiju u izvornom obliku zbog čega im se koncesije, za razliku od kanala Srce TV, Adriatic TV i TV Jadran, oduzimaju na 24 sata.  

Frljićev plakat PROVOCIRALI DESNICU Frljićev plakat s Bujancem i Hasanbegovićem stavili na pročelje HNK

Vijeće ukazuje kako voditeljsko ograđivanje ne može biti puko formalno sredstvo, koje se zloupotrebljava za nastavak neprimjerenog govora. Također, Vijeće ukazuje i da isprike nakladnika za vrijeme i nakon emitiranja spornih sadržaja ne mogu služiti kao podloga za izbjegavanje uredničke i zakonske odgovornosti, posebice kada se iste emisije repriziraju. 

Odlučujući o izboru i vremenskom trajanju ove mjere, Vijeće poručuje da ni ubuduće neće tolerirati govor mržnje jer sloboda izražavanja nije apsolutna vrijednost sama po sebi, već je zaštićena zakonskim propisima. Ustav Republike Hrvatske kaže da se „slobode i prava mogu ograničiti samo zakonom da bi se zaštitila sloboda i prava drugih ljudi te pravni poredak, javni moral i zdravlje.“

Pogledajte video Velimira Bujanca i Ranka Ostojića sa suđenja:

Valamar
Prilika za posao
Ovo je troje mladih koji rade u turizmu, evo zašto su zadovoljni i žele ostati u Hrvatskoj
  • ronyday:

    UDBA oduzima koncesiju jedinoj slobodnoj hrvatskoj emisiji, a li zato mogu razni četnici četnikovati, širiti laži, obmane i meržnju prema hrvatskom narodu, bez granica na navodno hrvatskoj javnoj televiziji, odnosno JRT-u

  • koraknaprijed:

    Kako to da nije Index blokiran bar za 50 godina,oni šire mržnju svaki dan 365 dana u godini.

  • Miške 3:

    A što ako je Bujanec u pravu u vezi s migrantima?