Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Progon novinara

HND i SNH: Potpora Međunarodnoj i europskoj federaciji novinara u osudi progona Juliana Assangea

Julian Assange - Dolazak na sud u Londonu nakon uhićenja
Foto: Wochit
1/4
02.06.2019.
u 18:13

HND i SNH podupiru stav IFJ-a i EFJ-a prema kojem bi američka optužnica kriminalizirala novinarsko istraživanje uvođenjem opasnog presedana koji se može zloupotrijebiti za kazneni progon novinara ako otkriju informacije od javnog interesa", ističe se u priopćenju

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) priopćili su u nedjelju kako snažno podržavaju Međunarodnu i Europsku federaciju novinara (IFJ I EFJ) u osudi američke vlade da kazneno goni suosnivača WikiLeaksa Juliana Assangea, prema zakonu o špijunaži.

"HND i SNH podupiru stav IFJ-a i EFJ-a prema kojem bi američka optužnica kriminalizirala novinarsko istraživanje uvođenjem opasnog presedana koji se može zloupotrijebiti za kazneni progon novinara ako otkriju informacije od javnog interesa", ističe se u priopćenju.

SAD su zatražile Assangeovo izručenje nakon što je 11. travnja ove godine uhićen u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu, gdje je proveo sedam godina. Ondje se sklonio 2012. godine kako bi izbjegao izručenje Švedskoj. Švedska je početkom svibnja ponovo otvorila istragu o optužbama da je počinio silovanje.

Ministarstvo pravosuđa SAD-a priopćilo je 23. svibnja da je podiglo optužnicu protiv Assangea zbog njegove povezanosti s curenjem 750 tisuća povjerljivih vojnih i diplomatskih dokumenata 2010. godine.

IFJ i EFJ pridružili su se Norveškom sindikatu novinara u osudi ovog pokušaja da se ograniči sloboda i mogućnost medija da moćne igrače učine odgovornim za svoje postupke. U priopćenju se podsjeća da je prije nekoliko tjedana Izvršni odbor IFJ-a podržao i australsko udruženje novinara u stavu da se Assangea ne izruči Americi. 

Julian Assange - Dolazak na sud u Londonu nakon uhićenja Julian Assange - Dolazak na sud u Londonu nakon uhićenja
1/10
Ključne riječi

Komentara 4

CR
cromak
02:36 03.06.2019.

Novinarstvo je potrosni materijal usijani glava lijevi i desni, zato su toliko nisko pali, da im niko ne vjeruje sto piskaraju, danas lice na klepetane prazni glava zalosno.

Avatar El-Delinquente
El-Delinquente
21:03 02.06.2019.

Ima li neki NGO koji stiti gradjane od progona novinarstva? Ne, nije potrebno. Svi su pokvareni lazu i varaju samo novinari su casni i posteni. Haha, malo morgen. U novinarstvu je moda ne drzati se osnovnih pravila profesionalnosti, ne samo u nas ali posebno u nas. Sve se to pretvara u diktaturu jednoumlja kojega novinari nama sazvakaju i mi moramo prihvatiti.

CR
CroZrakomlatNo1
19:05 02.06.2019.

Naš Bog RKCa zna šta radi i zašto! Molimo i budimo bogubojazni!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije