Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MEDIJSKE SLOBODE

HND i HRT suprostavljeni u ocjeni političkih pritisaka na javnu radioteleviziju

HRT
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
18.04.2019.
u 15:12

RSF je upozorio da i dalje postoji problem vladinog miješanja u rad HRT-a, navodeći i kako "interesne skupine pokušavaju utjecati na uređivačku politiku i upletati se u unutarnju organizaciju", ali su istakli i činjenicu da je HRT čak i tužio svoje zaposlenike koji su se požalili o tim problemima.

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u četvrtak se složilo s upozorenjem Reportera bez granica (RSF) da je Hrvatska radiotelevizija (HRT) pod političkom pritiskom naglasivši i vladino miješanje u uređivačku politiku, dok istovremeno vodstvo HRT-a tvrdi da je javna radiotelevizija u "obavljanju svoje djelatnosti neovisna o bilo kakvom političkom utjecaju i pritiscima promicatelja komercijalnih interesa".

Na svjetskom indeksu medijskih sloboda Reportera bez granica Hrvatska je napredovala za pet mjesta te je sada na 64. mjestu, ali ta je organizacija upozorila na politički pritisak na javnu televiziju, fizičke napade i zastrašivanje novinara.

RSF je upozorio da i dalje postoji problem vladinog miješanja u rad HRT-a, navodeći i kako "interesne skupine pokušavaju utjecati na uređivačku politiku i upletati se u unutarnju organizaciju", ali su istakli i činjenicu da je HRT čak i tužio svoje zaposlenike koji su se požalili o tim problemima.

"HND već godinama upozorava da je HRT jedan od najvećih problema na medijskoj sceni u Hrvatskoj, jer bi javni servis trebao biti utvrda slobodnog novinarstva i institucija koja promiče pluralizam, a on to nije, kazao je za Hinu predsjednik HND-a Hrvoje Zovko, ujedno i novinar i urednik HTV-a koji je upozoravao na cenzuru i kojem je vodstvo HRT dalo izvanredni otkaz nakon sukoba s nadređenom urednicom.

Dodao je da su tužbe HRT-a protiv vlastitih zaposlenika, HND-a i medija "sramota za Hrvatsku i nije nikakvo čudo da su Reporteri bez granica u svojem najnovijem indeksu istaknuli upravo HRT kao jednu od glavnih kočnica slobode medija".

"Generalno, sloboda novinarstva u Hrvatskoj je ugrožena i smatramo da je premijerov pristup ovom problemu opasan jer negira postojanje problema koji svi drugi vide", ocijenio je Zovko.

S druge strane, upozorenja RSF-a u odgovoru Hini odbacila je javna radiotelevizija.

"Hrvatska radiotelevizija u obavljanju svoje djelatnosti je neovisna o bilo kakvom političkom utjecaju i pritiscima promicatelja komercijalnih interesa. HRT je u svom radu samostalan, što se ostvaruje samostalnim obavljanjem djelatnosti te programskom i uredničkom samostalnošću, a osobito u planiranju i proizvodnji programa te utvrđivanju shema programskih kanala. Također, Hrvatska radiotelevizija u svom se radu u potpunosti pridržava odredaba Zakona o HRT-u te Ugovora između HRT-a i Vlade Republike Hrvatske", poručuju s HRT-a.

Prema RSF-u, Hrvatska se po slobodi medija nalazi u društvu Armenije (61.), Haitija (62.) i Bosne i Hercegovine (63.), a ispred Grčke (65.). Slovenija je po slobodi medija 34., Mađarska 87., Srbija 90. a Crna Gora 104. Indeks slobode medija, već uobičajeno, predvode Norveška i druge skandinavske države.  

Ključne riječi

Komentara 2

OK
okolo
17:09 18.04.2019.

svjestan je rvoje da je 95% novinara na hrt nizašto, njegova mentalnog sklopa, svjetonazorski..klonovi njegovi, pa lukavo kao galami

DU
Deleted user
16:40 18.04.2019.

..sotone i jedni i drugi..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije