Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

HND: HRT Prisluškuje zaposlenike. HRT: To su zlonamjerni napisi

HND i Sindikat novinara Hrvatske na HTV-u prozvali su ravnatelja Gorana Radmana za kršenje ljudskih i ustavnih prava zaposlenice HRT-a
04. listopada 2013. u 17:32 0 komentara 114 prikaza
hrt
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

HND i Sindikat novinara Hrvatske na HTV-u prozvali su ravnatelja Gorana Radmana za kršenje ljudskih i ustavnih prava zaposlenice HRT-a Marine Pavičić, prijateljice nedavno tragično preminule Snježane Abdurahmanović, koju je HRT otpustio odlukom o izvanrednom otkazu.

Naime, kako navode iz HND-a, Pavičić je za jedan domaći medij dala izjavu o saznanjima o stanju Snježane Abdurahmanović, povjerene joj neposredno prije počinjenja samoubojstva.

– Nikakav interni naputak, a svaki je skandalozan jer krši prava zaposlenika HRT-a, koji ste proteklih dana donijeli i objavili ih na Intranetu, ne može biti prepreka za govor istine ugrožene djelatnice. Još jednom razmotrite svoju odluku o izvanrednom otkazu Marini Pavičić jer time nastavljate štetiti HRT-u – navodi se u priopćenju koje potpisuju Elizabeta Gojan, predsjednica IO Ogranka HND-a na HTV-u i Sanja Šegedin-Miriovsky, predsjednica Sindikata novinara Hrvatske na HTV-u.

Također, prozivaju ga zbog zastrašujuće prakse čitanja Facebook-profila djelatnika HRT-a, na osnovu čega se donose odluke o izvanrednim otkazima, stoji u priopćenju.

Skandaloznim smatraju i prisluškivanje razgovora te špijuniranje SMS-poruka na službenim mobitelima te e-mail prepiskama zaposlenika, kao i onu o ukidanju zastarijevanja opomena pred otkaz nakon 6 mjeseci novog nekršenja Statuta HRT-a.


HRT: Takvi napisi potpuno su neistiniti i zlonamjerni

HRT je promptno reagirao na ove napise.

– Na internoj web-stranici objavljene su smjernice pod nazivom Politike informacijske sigurnosti. Taj dokument nema izvršnu snagu, on je u ovom trenutku tek najava namjere uređenja područja informacijske sigurnosti na HRT-u – poručuju iz HRT-a, a napise koji sugeriraju kako se na HRT-u uvodi strogi nadzor zaposlenika smatraju potpuno neistinitima i zlonamjernima.  

– Ističemo, također, kako ni jedna odredba budućeg Pravilnika neće moći biti i neće biti u suprotnosti s bilo kojim pozitivnim pravnim propisom Republike Hrvatske. U tom smislu, apsolutno nema mjesta strahu od kršenja ili narušavanja bilo čijih prava, kako se sugerira u medijskim napisima. Nema govora o kršenju Kaznenog zakona neovlaštenim snimanjem i prisluškivanjem – stoji u priopćenju koje potpisuju HRT-ove komunikacije.

Smatraju kako nema govora o povredi privatnosti jer je HRT vlasnik komunikacije sa službenih mail-adresa.

– Na HRT-u su u više navrata zabilježeni slučajevi neovlaštenog distribuiranja dokumenata u fazi izrade, koji su zbog svojeg stupnja nedovršenosti stvarali pogrešnu sliku u javnosti. Nažalost, svjedočili smo i distribuiranju dokumenata s oznakom poslovne tajne. U tom smislu, pravo je i dužnost svakog poslodavca zaštititi svoje interese i urediti odnose sa zaposlenicima, sukladno važećim zakonskim propisima – navode u priopćenju.

Ističu kako telefonske razgovore ne prisluškuju.

– Ono što se zlonamjerno konstruira, u stvarnosti je standardni ispis poziva koji telekom operator HRT-u i dostavlja za službene telefone u vlasništvu HRT-a – kažu s HRT-a, dodavši kako su javni istupi zaposlenika HRT-a u medijima i na društvenim mrežama jasno definirani etičkim kodeksom i općim pravilima ponašanja.

>>'Potpisom osudite kontrolu HRT-a od vladajućeg režima'

>>Posljednji ispraćaj dobrog duha HRT-a

>>Snimka nastala dan prije smrti: 'Zašto mi zabijate nož u leđa?'

Dijana Zadravec
U RATU S KOLEGAMA
Tko je Dijana Zadravec, liječnica zbog koje se trese hrvatsko zdravstvo
Ivan Pažanin
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Hoće li se ugostiteljstvo ikad vratiti na staro? Razgovaramo s poznatim hrvatskim kuharom
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.