Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekonomska kriza
Povratak na članak

HNB priprema teren za poslijeizborno zaduženje države od 6 milijardi kuna

Od koronakrize središnja je banka otkupila gotovo 20 milijardi kuna državnih obveznica

Komentari 35

DU
Deleted user
09:08 30.06.2020.

Kako sad ovo?? Sinoc Plenkovic u debati rece da je sve super...

VL
Avatar gunner12345
gunner12345
09:22 30.06.2020.

jučer smo slušali plenkija da teče med i mlijeko a kad ono bum pad bdp-a više od -10% najviše u europi, dug će eksplodirati preko 90% bdp-a itd, zato se i žurilo na izbore da se opet prevari narod...

VL
ST
stefj
09:37 30.06.2020.

Evo krenulo je. Već se priča o konfiskaciji novca iz 2. stupa... I onda će se opet neki čuditi zašto mladi bježe iz Hrvatske, a mirovine ovdje će im biti u visini jednodnevnog džeparca. Već sada je jasno da će još unuci i praunuci raditi za ono što se danas isplaćuje državnim i javnim službenicima, te za mirovine iz 1. stupa... Žrtvuju se generacije i generacije radi tog 1. stupa i glomazne države, a nikako da se pojavi netko i to prekine ili preokrene trend rasta države da se mladima pokaže bar malo svjetla u budućnosti... Sad pogledajte, govori se otvoreno o uzimanju privatnog novca iz 2. stupa. To je samo mala razlika prema uzimanju novaca iz banaka, od štednje građana. Neće biti teško napraviti i taj korak, naročito ako SDP koalira sa Možemo, onda nas to očekuje vrlo brzo...

VL
Avatar Vrijeme
Vrijeme
09:09 30.06.2020.

Ma bravo, zaduzuj u eurima i dolarima, pumpaj kunu da izgleda jeftinije i tjeraj mlade iz zemlje sto vise mozes. Bravo, sad nas je manje od 4 000 000, a uskoro 3 500 000.

VL
Avatar Adminjetrica
Adminjetrica
09:59 30.06.2020.

Tko će vraćati taj kredit? SKJHDZSDP?

VL
PE
penelope06
09:41 30.06.2020.

I da se nadovezem na prosli post, vama je Anemicni vec instalirao puzeci nacizam u zemlji, ekonomsku doktrinu nacizma, obzirom da on zaduzuje nasu drzavu/vasu djecu/ za miliarde eura, da dade stranim korporacijama u zemlji vase novce, i to cee raditi iducih godinu dana, sada vam ovaj iz Centralne Banke jasno to govori u brk, i jos vam prijeti da ce rasprodavati vasu zemlju, da financira strane korporacije u Hravtskoj. To vam je cisti nazi/fasizam, samo da znate, posto kada Hrvatska bankrotira, kada joj vise nitko ne bude davao kredite/ a vidite kako svi vec bjeze od vas/citava Hrvatska ce pasti nazi/fasistima u ruke, a vi ostati u logorima raditi gratis za njih. To vas ceka sa Anemicnim domacim izdajnikom. Ovdje u Svicarskoj drzava cente nije dala privatnome sektoru, nego su im banke podijelile kredite kome treba novaca, milijune i miliarde franaka. Sta ima drzava s njima, drazava se mora baviti sobom i svojoj suverenom i urednom pravnom drzavom, obiteljima i srednjom klasom u zemlji, cuvati demokarciju i podjelu na ljevicu/drzavu i desnicu/privatan sektor, da bi drzava bila u kapitalizmu, a ne u NACIZMU, kao i Anemici domaci izdajnik sto financira drzavnim novcem strane korporacije u zemlji,

VL
Avatar GeniKameni
GeniKameni
10:21 30.06.2020.

To je samo jedan od ciljeva ove plandemije... baciti drzave i narode, pogotovo one manje, u cvrsti zagrljaj duznickog ropstva... A kad je drzava gospodarski na koljenima, onda je s njom kud i kamo lakse manipulirati, postavljati uvjete, iznudjivati ustupke... sve dok naivne ovcice jednog dana ne shvate da je i voda koju piju, a mozda i zrak koji disu, pod hipotekom. Ako vam jos uvijek nije jasno da je histerija oko slavnog virusa bila najveca podvala i prevara u povijesti covjecanstva, bit ce vam sve mnogo jasnije u vremenima koja dolaze...

VL
NA
navijeke
13:00 30.06.2020.

"Ako kriza potraje godinu dana ili dulje, nećemo imati drugo rješenje nego posegnuti u drugi stup" – kategoričan je Željko Lovrinčević s Ekonomskog instituta Zagreb. To bi možda izgledalo i vjerojatno da dotični gospodin nije opsjednut drugim stupom mirovinskog osiguranja i (malo karikirano) praktično svaki treći-četvrti dan najavljuje gospodarski slom koji će državu natjerati na posezanje za drugim stupom. A razlozi sloma... Počinju od toga da je krušni moljac umjesto na brašno sletio na mlinarovu košulju, a završavaju s najezdom skakavaca u Africi i dijelu Azije.

VL
Avatar OdvjetnikStjepanBabic
OdvjetnikStjepanBabic
21:03 30.06.2020.

Kada bi se vratila 1/1000 imovine iz "privatizacije" bili bismo u plusu.

VL
Avatar Majda
Majda
10:18 30.06.2020.

Kako se priprema teren?Oranjem i tanjuranjem?

VL
IG
igorl
10:49 30.06.2020.

"– Mi ne otkupljujemo državne obveznice da bismo nekome osigurali sredstva za daljnja ulaganja nego da relaksiramo uvjete financiranja. Nemamo limite i otkupljivat ćemo obveznice dok god smatramo da je potrebno – prokomentirao je guverner Boris Vujčić." - ovo je najveca glupost koju sam ikad procitao da je izisla iz usta jednog financijskog strucnjaka. Sto znaci "relaksacija uvijeta financiranja" - to znaci da banke i dalje kupuju drzavne obveznice koje vise ne vrijede nikom osim centralnoj banci (i mom drugom stupu koji ih mora kupovat). Da ih CB ne kupuje bile bi vrijedne ko vece papir. To prilicno direktno znaci da CB tiska novac i preko banaka ih dijeli centralnoj drzavi. Dakle - drzava otisne obveznice, proda ih za 100 mlrd kuna bankama, banke ih sutra za 101 mlrd prodaju centralnoj banci. Da li Vujcinos fakat misli da je raja tak glupa da ne kuzi kaj radi? A ljudi - mozete biti sretni ako za godinu dana euro bude ispod 10 kuna ak se nastavi ovako "bez ogranicenja".

VL
TH
than
11:20 30.06.2020.

Konačno neki članak koji je ušao u problematiku divljačkog zaduživanja. I još se hvale time kao uspjehom. Čuj to, 70% imovine mirovinski fondova u državnim obveznicama. Tko zna u čemu je ostalih 30%. Pa da i uđu u to, tuu nema para, a centralna banka je na limitu otkupa. Znači, ukratko, država para nema, a shodno tome nemaju para niti mirovinski fondovi koji su ulagali u nju. No, o toj opasnosti da mirovinski fondovi "ulažu", odnosno daju pare državi se pisalo već godinama. Sada je samo došlo na naplatu. Uostalom, nije jednom pokraden mirovinski fond tako da...

VL
PE
penelope06
09:30 30.06.2020.

Nasi gradjani moraju znati kada vam se rasprodaju brze bolje drzavne obveznice na trzistu, ovako kao u slucaju Hrvatske, to vam znaci dragi gradjani da vasa drzava riskira BANKROT, za one koji ne znaju. Vi morate znati da vas Anemicni bandit debelo laze, i da sve to sto vam on obecaje, da su to njegove bolesne psiho-bajke, njegove i gazda mu iz Brisela i Berlina. Njemacka vam je bankrotirala, oni vam cente nemaju, pokvarenim Nijemcima ne smijete nista vjerovati, oni da vas ne opljackaju bili bi gora bijeda od Albanije, kako trenutno stoje. Sada imaju jednu ogromnu aferu u zemlji, sto su izlagali da imaju puste miliarde na racunu, a njih pas nema za sto ujesti, gora su bijeda od vas, duzni i Bogu i vragu, sve zivo im je bankrotiralo u zemlji. A ovo sto vam Anemicini obecaje, te puste miliarde, to vam se oni spremaju opljackati vasu djecu, i zaduziti za iducih 50 godina, a to vam je cisti NACIZAM, otimaju vasoj djeci da dadu nacistickim korporacijama sirom Europe. Znam da ovo vama zvuci nevjerovatno, ali to vam je na zalost tako, sve istina u slovo, fascinantno je da ste vi u logorima i da jos niste razumijeli sto vas je snaslo.

VL
DU
Deleted user
10:40 30.06.2020.

Netko laže, Plenković je rekao da imamo već 3 kvartala suficit, bolje da dignete kredit od 10 milijardi eura sa kamatom od 5% i kupite zlato koje ima siguran godišnji prinos od 15-20%, ali mi smo takve budale da smo prodale svo zlato i to govori sve o nama!

VL
IB
iva.begovic
11:51 30.06.2020.

ako je ovo zaduženje išlo, kako čitam u drugim medijima, iz primarne emisije (tiskanje novca), koliku inflaciju možemo očekivati najesen?

VL
IG
igorl
10:36 30.06.2020.

Nacionalizaciju drugog stupa, tj privatne imovine? Vracamo se u komunisticko doba ili cemo to nazvati nekako drugacije? Mozda Nova Jugoslavija?

VL
Avatar Proleter
Proleter
11:51 30.06.2020.

Šta je s uvođenjem eura?

VL
Avatar cenzurapredizbore
cenzurapredizbore
09:10 30.06.2020.

Treba aktivirati tih silnih 111 mlrd. kn !

VL
Avatar NasaPosla
NasaPosla
10:03 30.06.2020.

Problem uvijek isti, više od 1.240.000 umirovljenika, od kojih je viška cca 500.000. Malo sanjajmo pa zamislimo kako bi bilo imati tih 500.000 umirovljenika manje na državnom proračunu , kako rade i pune proračun te manje iseljenih za bar 200.000,, koji bi također punili naš proračun (rashodovna strana proračuna manja za 15-ak milijardi kuna godišnje, a strana prihoda veća za 15-ak milijardi). Veliko je 30 milijardi kuna godišnje imati na raspolaganju više, u odnosu na sadašnje stanje, ali probudimo se, stvarnost je surova, jer narod tako želi (ne želi pravičan sistem umirovljenja), a političari blagoslivljaju volju naroda (provode). Naravno u narodu ima onih koji misle da su čuda moguća tj. da je moguće i ne raditi i lijepo živjeti.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.