Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon ulaska u eurozonu

HNB prestao izračunavati nacionalnu referentnu stopu za kunu

Zagreb: U sklopu festivala Design Districta za gra?ane otvorena Okrugla dvorana HNB-a
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
01.03.2023.
u 16:25

Prvi izračun NRS-a za posljednji kvartal 2022. samo za euro uključuje i kunske izvore i troškove

Hrvatska narodna banka prvi put u tromjesečnom obračunu za posljednji kvartal 2022. nije ažurirala vrijednosti kunskog indeksa kod nacionalne referentne stope (NRS), sukladno Zakonu o uvođenju eura kao službene valute. Prvi put su objavljene vrijednosti NRS-a samo za euro, no izračunate su na osnovi svih izvora sredstava i troškova u kunama u euru (uključujući i kunu s valutnom klauzulom u euru).

- Usporedba objavljenih vrijednosti indeksa NRS za valute euro i američki dolar s povijesnim podacima pokazuje da su, unatoč smjeru monetarne politike u europodručju, vrijednosti NRS-a za euro u četvrtom tromjesečju uglavnom stagnirale ili se nastavile smanjivati, dok su se sve vrijednosti NRS-a za dolar ipak osjetno povećale, sukladno očekivanjima - objavila je središnja banka.

Vrijednost najzastupljenijeg indeksa u ugovorima o potrošačkim kreditima (šestomjesečni NRS1 za euro) u četvrtom tromjesečju 2022. ostala je nepromijenjena na razini od 0,07 posto, dok su se ostale vrijednosti NRS indeksa za euro u tromjesečju kretale od smanjenja za 0,03 postotna, odnosno tri bazna boda (12-mjesečni NRS3 za euro) do povećanja od 0,02 postotna, odnosno dva bazna boda (tromjesečni NRS3 za euro). Kod vrijednosti NRS-a za dolar došlo je do povećanja u rasponu od 0,02 do 0,12 postotnih bodova, odnosno od dva do dvanaest baznih bodova.

Nacionalna referentna stopa je implicitna kamatna stopa koja služi kao indeks za određivanje promjenjivog dijela promjenjive kamatne stope u financijskim ugovorima. Hrvatska narodna banka izračunava NRS iz podataka o kamatnim troškovima i glavnim izvorima sredstava na koje se ti troškovi odnose koje redovito prikuplja od banaka i podružnica stranih banaka.

Video: Udar na novčanike građana: Cijena plina mogla bi rasti i do tri puta

Ključne riječi

Komentara 1

KA
karijes
21:31 01.03.2023.

HND treba ukinuti dok je vodi gamad kao smrad vujić kojeg je postavio kriminalac slučajni a uzgajao dvug vohatinski koji su dali veliki doprinos uništavanju naše privrede izvoza, prodaju naših banaka, bogaćenje uvoznog lobija...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije